Με την ολοκλήρωση της επιδιόρθωσης της βλάβης και τον καθαρισμό της σήραγγας, ο χώρος αναμένεται να είναι και πάλι κατάλληλος για επανεποίκηση από το είδος
Το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε συντονισμό με τα συναρμόδια τμήματα, λαμβάνει όλες τις ενέργειες και μέτρα για προστασία της βιοποικιλότητας της Κύπρου, σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, αναφέρει σε ανακοίνωση το Τμήμα Περιβάλλοντος σχετικά με δημοσίευμα για τον πληθυσμό του προστατευόμενου είδους φρουτονυχτερίδας (Rousettus aegyptiacus) στο φράγμα του Μαυροκόλυμπου.
Με την ολοκλήρωση της επιδιόρθωσης της βλάβης και τον καθαρισμό της σήραγγας, ο χώρος αναμένεται να είναι και πάλι κατάλληλος για επανεποίκηση από το είδος, προστίθεται.
Με αφορμή τις ανησυχίες που εκφράστηκαν σε δημοσίευμα σχετικά με την πιθανή επίδραση της εκκένωσης του Φράγματος Μαυροκόλυμπου στον πληθυσμό του προστατευόμενου είδους φρουτονυχτερίδας (Rousettus aegyptiacus), το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρει ότι η βλάβη στη βάση του πύργου εκκένωσης που προκάλεσε ανεξέλεγκτη διαρροή νερού από τη σήραγγα εκκένωσης, ήταν απρόβλεπτο συμβάν.
Προσθέτει ότι το περιστατικό χαρακτηρίζεται ως ανωτέρα βία (force majeure), καθώς δεν προέκυψε από προγραμματισμένη ή εκούσια ενέργεια των αρμόδιων αρχών και συνεπώς, δεν υφίσταται υποχρέωση εκπόνησης περιβαλλοντικής αξιολόγησης βάσει της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.
Σύμφωνα με το Τμήμα η αποικία των φρουτονυχτερίδων στην περιοχή ήταν καταγεγραμμένη από το 2024 και αριθμούσε περίπου 800 άτομα. Προσθέτει ότι το είδος είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο, χρησιμοποιεί εναλλακτικά καταφύγια και μετακινείται τακτικά, αποφεύγοντας επικίνδυνες συνθήκες.
Διευκρινίζει επίσης ότι ειδικές συσκευές ανίχνευσης (bat detectors) επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχαν ζώα παγιδευμένα στη σήραγγα, γεγονός που δείχνει ότι οι νυχτερίδες εγκατέλειψαν την περιοχή πριν πλημμυρίσει από νερό και λάσπη.
Συμπληρώνει ότι με την ολοκλήρωση της επιδιόρθωσης της βλάβης και τον καθαρισμό της σήραγγας, ο χώρος αναμένεται να είναι και πάλι κατάλληλος για επανεποίκηση από το είδος.