Κριστόφ Χάνσεν: «Δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες»

Την ανάγκη εξισορρόπησης της κατανομής της εισοδηματικής στήριξης των αγροτών ώστε να στοχεύει καλύτερα σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο, και ιδίως στους νέους αγρότες, αναδεικνύει ο επίτροπος Γεωργίας Κριστόφ Χάνσεν μιλώντας στα «ΝΕΑ» και σε μικρή ομάδα ανταποκριτών ευρωπαϊκών εντύπων στις Βρυξέλλες με αφορμή την παρουσίαση του οδικού χάρτη της Κομισιόν για τον αγροδιατροφικό τομέα με τίτλο «Οραμα για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα».

Οσον αφορά το σκάνδαλο για την απάτη ευρωπαϊκών επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο λουξεμβούργιος επίτροπος δηλώνει ότι έχει ζητήσει σχέδιο δράσης από τις ελληνικές Αρχές για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Το όραμα για το μέλλον της γεωργίας και των τροφίμων στοχεύει να δώσει μακροπρόθεσμα προοπτικές σε όσους ασχολούνται με τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων.

Η ανανέωση των γενεών είναι κεντρικό σημείο γιατί αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα για να προσελκύσουμε νέους αγρότες», λέει, επισημαίνοντας ότι λιγότερο από 12% των αγροτών στην ΕΕ είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών, ενώ η μέση ηλικία τους είναι 57 έτη.

Τονίζει ότι οι αγρότες χρειάζονται προβλεψιμότητα, ώστε να μπορούν να επενδύουν, θυμίζοντας ότι η ΕΤΕπ εκτιμά επενδυτικό κενό 62 δισ. ευρώ στον αγροτικό τομέα. Κατά τον επίτροπο θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί η ελκυστικότητα του αγροτικού τομέα. «Αυτό σημαίνει επίσης δίκαιο εισόδημα για τους παραγωγούς», λέει.

Εισοδηματική στήριξη

Επισημαίνοντας σε ερώτημα των «ΝΕΩΝ» ότι στις πολιτικές προτεραιότητές της η πρόεδρος της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν δηλώνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει ανάγκη συνεχιζόμενης άμεσης στήριξης στους αγρότες προκειμένου να διασφαλιστεί η επισιτιστική κυριαρχία (sovereignty) και να είναι τα τρόφιμα οικονομικά προσιτά, τόνισε ότι «είναι σαφές ότι οι άμεσες πληρωμές είναι περιορισμένες, οπότε θα πρέπει να στοχεύουν καλύτερα σε αυτούς που τις χρειάζονται περισσότερο».

Ανάμεσά τους τοποθετεί τους νέους αγρότες και τους παραγωγούς που είναι απαραίτητοι για την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης.

«Υπάρχει φυσικά και η συζήτηση για το 80% και το 20%, όπου πρέπει να στοχεύσουμε καλύτερα και να λάβουμε υπόψη μια συγκεκριμένη οικονομία κλίμακας.

Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ένα αγρόκτημα 5 εκταρίων με ένα αγρόκτημα 5.000 εκταρίων, αυτό είναι ξεκάθαρο και πρέπει να υπάρξει κάποια εξισορρόπηση, ειδικά επειδή δεν είμαστε σίγουροι για το ακριβές μέγεθος του επόμενου ΠΔΠ, τη δομή και το ποσό που θα διατεθεί στη γεωργία».

Σήμερα, βάσει της κατανομής της εισοδηματικής στήριξης των αγροτών, το 80% όλων των δικαιούχων λαμβάνει περίπου το 20% του συνόλου των άμεσων πληρωμών. Αν και δεν έδωσε νέους ποσοστιαίους στόχους, έδωσε έμφαση στην ανάγκη στήριξης των νέων αγροτών.

«Δεν είναι αυτοί που έχουν 5.000 εκτάρια.

Είναι σημαντικό να λάβουν περισσότερη στήριξη, ειδικά τα πρώτα χρόνια. Πρέπει να δούμε την οικονομία κλίμακας. Είναι πάλι στο τραπέζι». Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του επονομαζόμενου συστήματος «capping» των αγροτικών άμεσων πληρωμών, ώστε να υπάρχει αφενός θεμιτός ανταγωνισμός μεταξύ των «27» και αφετέρου να αμβλύνονται οι διαφορές μεταξύ μικρότερων και μεγαλύτερων αγροτικών μονάδων.

Το μέγεθος της επόμενης ΚΑΠ

Σχετικά με το ερώτημα που τίθεται για το μέγεθος της επόμενης ΚΑΠ στο νέο ΠΔΠ στον οποίο θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη επιπρόσθετες ανάγκες της ΕΕ, όπως είναι η άμυνα, ο επίτροπος Γεωργίας τόνισε ότι «χρειαζόμαστε έναν συγκεκριμένο και αντάξιο προϋπολογισμό για τη γεωργία».

Αναγνώρισε, όμως, ότι λόγω των πιέσεων που αναμένεται να δεχθεί ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ θα προτιμούσε να εργαστεί επίσης σε πρόσθετες δυνατότητες εισοδήματος για τους αγρότες. Ως παραδείγματα ανέφερε τη βιοοικονομία, την αποθήκευση άνθρακα, την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών στις φάρμες τους.

Την προοπτική αυτή τη βλέπει άλλωστε σε γενικότερη σχέση με τους στόχους για το κλίμα, για τους οποίους δεν θέλει να εξαναγκάσει τους αγρότες, αλλά να τους προσελκύσει προς την κατεύθυνση αυτή και με πρόσθετα μοντέλα εσόδων.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό δεν θεωρεί ότι μια στρατηγική για την κατανάλωση λιγότερου κρέατος είναι απαραίτητη, ακόμη κι αν θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του κλάδου. Ούτως ή άλλως, όπως λέει, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και η Κομισιόν δεν θα λάβει μέτρα για τη μείωση του πληθυσμού των ζώων. Εναπόκειται στα κράτη – μέλη.

Ειδικότερα για την Ελλάδα και σχετικά με το σκάνδαλο με την ανάμειξη του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι «γνωρίζω την ελληνική περίπτωση του οργανισμού πληρωμών όπου έχει γίνει έλεγχος και βάσει αυτού του ελέγχου έχει γίνει οικονομική διόρθωση.

Ζητήσαμε επίσης τώρα και σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης», επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να μιλήσει περισσότερο, καθώς είναι σε εξέλιξη η έρευνα (της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας).