Μάχαιραν έδωκας

Οταν ύστερα από χρόνια ο Ζοζέ Μουρίνιο θα έχει αποσυρθεί από τους πάγκους και κάποιοι νεογιλοί θα τον ανακαλύπτουν από τη Wikipedia, μία από τις ιστορικές φράσεις του που θα επικαλούνται θα είναι σίγουρα αυτή που αναφέρεται στην απουσία μνήμης από το ποδόσφαιρο.

Ο Πορτογάλος έχει ζήσει στο πετσί του την αγνωμοσύνη των αφεντικών του που θεωρούν πως έχουν κάνει απ’ αόριστον συμφωνία με την επιτυχία, λες και πρόκειται για διορισμό στο Δημόσιο.

Πέρυσι στις 22 Μαΐου ο Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι ήταν 62 ετών και 117 ημερών όταν έγινε ο γηραιότερος προπονητής που κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ. Παρά το γεγονός ότι είναι ένας εξαίρετος προπονητής, μέχρι εκείνο το ζεστό βράδυ δεν είχε κατακτήσει ούτε τσίγκινο κυπελλάκι σε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.

Ο άνθρωπος που καθόρισε το αποτέλεσμα του τελικού ήταν ο Αντεμόλα Λούκμαν. Πέτυχε απέναντι στην αήττητη για μία ολόκληρη σεζόν Λεβερκούζεν, όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τρία γκολ, το ένα καλύτερο από το άλλο. Ηταν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο για την Αταλάντα, το πρώτο σε όλες τις διοργανώσεις από το μακρινό 1963, ενώ έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα που σήκωσε το βραβείο του μετεξελιγμένου Κυπέλλου UEFA, μετά το 1999 και την Πάρμα. Ο Γκασπερίνι καμάρωνε σαν το παγώνι όταν αναζητά ταίρι για μία επιτυχία την οποία υπέγραψε ο Λούκμαν.

Στις δηλώσεις τους οι προπονητές συχνά επαναλαμβάνουν πως «όλοι μαζί νικάμε και όλοι μαζί χάνουμε». Φαίνεται όμως πως για τον Γκασπερίνι ισχύει μόνο το πρώτο μισό της φράσης.

Η δημόσια επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του νιγηριανού ποδοσφαιριστή, μετά το αποτυχημένο του πέναλτι στο παιχνίδι με την Μπριζ, δεν έχει προηγούμενο. Πρώτα τον κατηγόρησε πως καταστρατήγησε την εντολή του να εκτελούν άλλοι παίκτες τα πέναλτι και στη συνέχεια τον διαπόμπευσε λέγοντας πως δεν έχει δει χειρότερο εκτελεστή από τα 11 μέτρα. Πίσω από κάθε αποτέλεσμα κρύβεται πάντοτε ένα αίτιο.

Μετά τον περυσινό τελικό του Γιουρόπα Λιγκ ο Λούκμαν απαίτησε να φύγει από το Μπέργκαμο. Ο Γκασπερίνι δεν το επέτρεψε γιατί ήδη είχε φύγει με εκβιαστικό τρόπο ο Κουπμάινερς. Ο Νιγηριανός, ωστόσο, προσπάθησε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, αλλά το σχέδιό του έπεσε στο κενό. Η γέρικη αλεπού όμως δεν το ξέχασε. Και με δεδομένο πως έχει προαποφασιστεί η αποχώρηση του Λούκμαν στο τέλος της σεζόν, ο Γκασπερίνι έχυσε όλο το δηλητήριό του για τον παίκτη που ουσιαστικά αποτελεί ξένο σώμα για την Αταλάντα. «Μάχαιραν έδωκας, μάχαιραν θα λάβης», είπε ο Ιησούς στον Πέτρο. Θα έπρεπε να το γνωρίζει ο θρήσκος ιταλός προπονητής.