
Με την ολοκλήρωση των διπλωματικών δράσεων στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσιγκτον προκειμένου να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου επαφές με τη νέα αμερικανική διοίκηση καθώς και με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας που έχουν πρόσβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και κατέχουν θέσεις-κλειδιά σε κρίσιμες για την Ελλάδα επιτροπές. Οπως επιβεβαίωσε και το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το κρίσιμο πρώτο ραντεβού Γεραπετρίτη – Ρούμπιο έχει κλειδώσει για την Παρασκευή και εκεί οι δύο ΥΠΕΞ αναμένεται να θέσουν επί τάπητος τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με βασικό στόχο την ενίσχυσή τους και τη διερεύνηση πιθανών τρόπων εμβάθυνσής τους εν μέσω ενός άκρως ρευστού γεωπολιτικού σκηνικού διεθνώς.
Ψηλά στην ελληνική ατζέντα θα βρεθούν, όπως παγίως συμβαίνει, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η ανταλλαγή απόψεων για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Ηδη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, τόσο μέσω δημόσιων δηλώσεών του όσο και μέσα από τις παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επαναδιατύπωσε την επιλογή της Αθήνας να έχει για πυξίδα της στην εξωτερική πολιτική το Διεθνές Δίκαιο, υπογραμμίζοντας ότι στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής, ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων (τον οποίον προκρίνει ο Τραμπ) θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιφερειακή αστάθεια, ενώ στην περίπτωση της Ουκρανίας, αυτό που ο ίδιος επεσήμανε ήταν η ανάγκη βιώσιμης ειρήνης και η καταδίκη κάθε παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας από οποιοδήποτε κράτος κατά οποιουδήποτε άλλου κράτους. Με καταγεγραμμένη τη διάσταση απόψεων σε αυτά τα δύο κορυφαία ζητήματα, ο έλληνας και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρήσουν επιπλέον να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο λειτουργίας των ευρωατλαντικών σχέσεων, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να επιδιώκει να χτίσει πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας με το νέο σύστημα διακυβέρνησης Τραμπ, οι οποίοι δεν θα περνούν αναγκαστικά μέσω του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα για την επίσημη ανακοίνωση από πλευράς Αντόνιο Γκουτέρες της οριστικής ημερομηνίας κατά την οποία θα διεξαχθεί στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό (η οποία προσώρας τοποθετείται στις 17 και 18 Μαρτίου), ο Ελληνας ΥΠΕΞ, προτού αναχωρήσει χθες από τη Νέα Υόρκη, συνάντησε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ με τον οποίο είχε μια εκτενή συζήτηση με κυρίαρχο θέμα το Κυπριακό, ενώ οι δυο τους αντάλλαξαν απόψεις και για τις πρόσφατες εξελίξεις σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, καθώς και για οργανωτικά και διαρθρωτικά θέματα του ΟΗΕ εν όψει της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας τον προσεχή Μάιο.
Υπόψη του γ.γ. του ΟΗΕ είναι βέβαιο πως τέθηκαν και τα αποτελέσματα των πρόσφατων επισκέψεων τόσο του έλληνα όσο και του κύπριου ΥΠΕΞ στη Δαμασκό, πρωτίστως οι προφορικές διαβεβαιώσεις της μεταβατικής ηγεσίας της Συρίας για συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Στις ΗΠΑ το προσεχές διάστημα (2 έως 8 Απριλίου) αναμένεται να βρεθούν και ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Κωνσταντίνο Κόμπο για τις πρώτες δικές τους επαφές με τη νέα αμερικανική διοίκηση.