Μηνιγγίτιδα: Δωρεάν εμβόλια για όλους ζητούν οι κάτοικοι της Πάτρας

Μετά τους θανάτους δύο νέων ανθρώπων, 16 και 20 ετών, από μηνιγγίτδα το τελευταίο διάστημα στην Πάτρα φορείς της πόλης, σωματεία, και πλήθος συλλόγων από κάθε άκρη της αχαϊκής πρωτεύουσας διαδήλωσαν την Τρίτη μπροστά από τα γραφεία της 6η Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) ζητώντας δωρεάν εμβολιασμό κατά όλων των τύπων της μηνιγγίτιδας.

Ειδικότερα οι κάτοικοι ζητούν να εμβολιαστεί δωρεάν, με κρατική ευθύνη, ο μαθητικός και φοιτητικός πληθυσμός της Πάτρας και να ενταχθεί ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα Β άμεσα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού καθολικά για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Έχει αρχίσει να παίρνει τα χαρακτηριστικά επιδημίας

Στη συγκέντρωση που οργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο,  παρευρέθηκε ο δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, που σημείωσε ότι επιβάλλεται να εμβολιαστούν όλοι καθώς ο ιός αρχίζει να παίρνει τα χαρακτηριστικά επιδημίας.

Όπως είπε, σύμφωνα με την «Πελοπόννησο»: «Η συγκεκριμένη κινητοποίηση γίνεται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά κυρίως τα παιδιά μας. Επιβάλλεται να εμβολιαστούν, όλα και δωρεάν για την μηνιγγίτιδα Β και όχι μόνο τα βρέφη, γιατί ο ιός αρχίζει να παίρνει χαρακτηριστικά επιδημίας.

Χάνονται ζωές και γι αυτό δεν πρέπει να επικρατεί το κέρδος και σ’ αυτόν τον τομέα, αλλά η πρόνοια. Δυστυχώς, τα τόσο απλά πλην σημαντικά πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, είναι ακόμα ζητούμενο.

Κι αυτό γιατί ενώ υπάρχει δυνατότητα να προστατέψει η κυβέρνηση τον μαθητικό και φοιτητικό μας πληθυσμό, βάζει στο ζύγι το κόστος. Είναι πολλά τα χρήματα για να εμβολιαστούν δωρεάν τα παιδιά μας, άρα δεν χρειάζεται να γίνει. Εμείς απαιτούμε να γίνει, γιατί επιστημονικές δυνατότητες υπάρχουν, όπως υπάρχουν και τα χρήματα, άρα πρέπει να προστατευτεί η νεολαία μας».

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας (ΕΙΝΑ), σε ανακοίνωση της, αναφέρει τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα θρηνήσαμε την περιοχή μας για το θάνατο δύο νέων ανθρώπων 16 και 20 χρονών από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, τη στιγμή που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν το εμβόλιο για το στέλεχος Β είχε συμπεριληφθεί στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα για τους νέους και όχι μόνο για νήπια και βρέφη έως 18μηνών.

Για άλλη μια φορά η υγεία μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη του κόστους οφέλους και την ίδια στιγμή διαφυλάσσονται τεράστια κέρδη για τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Επιβεβαιώνεται με το χειρότερο τρόπο ότι χρήματα υπάρχουν για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων ,για πολεμικούς εξοπλισμούς αλλά την ίδια ώρα οι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε κοιλάδες των Τεμπών, τα νοσοκομεία ασφυκτιούν από την υποστελέχωση, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ανάγεται σε ατομική ευθύνη των ασθενών».