«Μια από τις μεγαλύτερες αγροτικές απάτες»

«Μία από τις μεγαλύτερες αγροτικές απάτες των τελευταίων ετών» χαρακτηρίζει το Politico τις παράνομες επιδοτήσεις που φέρεται ότι έχουν δοθεί μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η υπόθεση ερευνάται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) που έχει ήδη κινήσει διαδικασίες δίωξης για δεκάδες υποθέσεις που αφορούν έλληνες πολίτες που από το 2017 έλαβαν κοινοτικές επιδοτήσεις για βοσκοτόπια που δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει ή για αγροτικές εργασίες που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, στερώντας κονδύλια από πραγματικούς δικαιούχους.

Η ζημιά από τη συγκεκριμένη πρακτική εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ ετησίως και η αποκάλυψη έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς η ΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία καθορισμού του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού για το διάστημα 2028-2034, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

«Πρωταθλήτρια» του σκανδάλου φέρεται η Κρήτη, που έλαβε τα 2/3 των συνολικών επιδοτήσεων το 2020. Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το Politico, κρητικοί αγρότες δήλωναν ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα, ενώ σε 34 περιπτώσεις οι αιτήσεις τους αφορούσαν γη εκτός Ελλάδας, όπως π.χ. στη Βόρεια Μακεδονία.

Τρία επίπεδα

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο δικαστικές πηγές, κάνει λόγο για ένα «οργανωμένο κύκλωμα» που δρούσε σε τρία επίπεδα:

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρείχε πληροφορίες σε τεχνικούς συμβούλους που υπέβαλαν τις ψευδείς αιτήσεις. Οι υπάλληλοι που ενορχήστρωναν την απάτη είτε αγνοούσαν τις ψευδείς αιτήσεις είτε εξέδιδαν εγκυκλίους που διευκόλυναν τους δράστες. Τέλος, όσα στελέχη του οργανισμού προσπάθησαν να αποκαλύψουν και να αντιμετωπίσουν την απάτη εκδιώχθηκαν».

Σύμφωνα δε με το δημοσίευμα, το έργο της Ευρωπαϊκης Εισαγγελίας υπονομεύθηκε και αυτό από «πολιτικές παρεμβάσεις» πρώην ηγεσιών του υπουργείου Αγροτικής Πολιτικής, με σκοπό να μην υπάρξει απόδοση ευθυνών στον οργανισμό, παρά μόνο στους λήπτες των εν λόγω επιδοτήσεων.

Το καπέλωμα

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της υπαλλήλου η οποία υπηρετούσε ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οταν επιχείρησε να φέρει στο φως την απάτη, οι προϊστάμενοί της μπλόκαραν την πρόσβασή της στις βάσεις δεδομένων του οργανισμού, την κλείδωσαν έξω από το γραφείο της και την υποβάθμισαν ιεραρχικά επικαλούμενοι «ανικανότητα». Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία όμως τη συμπεριέλαβε στην έρευνά της ως ειδική τεχνική σύμβουλο και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μεθοδολογία της έριξε φως στο παράνομο δίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι, στο μεταξύ, η Κομισιόν έχει ήδη επιβάλει πρόστιμο 283 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για κακοδιαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων, θέτοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ «υπό επιτήρηση». Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα διορίζοντας νέο πρόεδρο τον συνταξιούχο πρόεδρο Εφετών, Νικόλαο Σαλάτα, τον έκτο επικεφαλής του οργανισμού μέσα σε πέντε, μόλις, χρόνια.