Μνεία σε Κύπρια μεταξύ 4 άλλων γυναικών επιστημόνων από ευρωπαϊκή αποστολή – Η Κύπρια Δρ Ξένια Λοϊζίδου, Ακτομηχανικός
Η Κύπρια Δρ Ξένια Λοϊζίδου, Ακτομηχανικός, είναι μια από τις τέσσερις γυναίκες επιστήμονες στις οποίες κάνει ειδική μνεία στην ιστοσελίδα της η Αποστολή της ΕΕ «Αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας» (EUMission “RestoreourOceanandWaters”) με αφορμή την φετινή Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη.
«Η Ξένια Ι. Λοϊζίδου, ακτομηχανικός, εργάζεται για λύσεις στην πρόληψη των απορριμάτων στη θαλάσσα πλαίσιο του SeaClear2.0, ενός έργου της Αποστολής Ωκεανών και Υδάτων που εστιάζει στην μείωση των απορριμάτων στη θάλασσα στην Λεκάνη της Μεσογείου Θάλασσας», αναφέρεται.
«Η Δρ Λοϊζίδου έχει εργαστεί ως διεθνής εμπειρογνώμονας και ερευνήτρια στην διαχείριση της διάβρωσης των ακτών και τις στρατηγικές και πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης», προστίθεται.
«Η υγιής βιοποικιλότητα είναι αναγκαία για τη βιώσιμη λειτουργία των φυσικών συστημάτων» αναφέρει η ίδια. Με τον ίδιο τρόπο, προσθέτει, «η ποικιλότητα είναι ζητούμενο για τη βιωσιμότητα στην Επιστήμη».
«Η συμμετοχή των γυναικών στις επιστήμες πρέπει να υποστηριχθεί και να διασφαλιστεί. Είναι η αναγκαία παράμετρος για να έχουμε μια υγιή επιστημονική κοινότητα, μια βιώσιμη επιστημονική εξέλιξη», σημειώνει.
«Οι γυναίκες επιστήμονες μπορούμε, είμαστε δυνατές, πετυχαίνουμε τους στόχους μας σε όλα τα είδη της “σκληρής” επιστήμης», αναφέρει η κ. Λοϊζίδου στο ΚΥΠΕ και φέρνει ως παράδειγμα την πρόσφατη συμμετοχή της στο καινοτόμο ευρωπαϊό έργο SeaClear2.0, το αναπτύσσει Αυτόνομο Ρομποτικό Σύστημαμε την υποστήριξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό θαλάσσιων απορριμάτων και στο οποίο η κυπριακή επιστημονική ομάδα της Isotech, συμμετέχει με τρεις γυναίκες επιστήμονες και ηγείται των δράσεων πολιτικής και της εφαρμογής παρεμβάσεων σε όλη τη Μεσόγειο.
Η Δρ Λοίζίδου είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτή η αναγνώριση από την Αποστολή της ΕΕ «Αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας» ήταν απρόσμενη και αποτελεί μια μεγάλη ηθική ικανοποίηση.
«Η θάλασσα είναι η μεγάλη μου αγάπη. Και χαίρομαι που αυτό το πάθος μου αναγνωρίζεται», κατέληξε.
Η αναφορά στις τέσσερις γυναίκες επιστήμονες στο: https://tinyurl.com/bd5unpb