Να οριστεί η έννοια της αξιοπρεπούς εργασίας, είπε η ΓΓ ΠΕΟ στις Βρυξέλλες

Συζήτηση με θέμα «Αξιοπρεπής εργασία σε περιόδους πολλαπλών κρίσεων» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Η τοποθέτηση της ΓΓ της ΠΕΟ

Εν μέσω των κρίσεων τις οποίες περνά το καπιταλιστικό σύστημα, η ανταγωνιστικότητα ταυτίζεται «με την φτηνή αρρύθμιστη εργασία καθηλώνοντας εκατομμύρια εργαζόμενους στην φτώχεια», και για αυτό τα συνδικάτα και τα κόμματα της Αριστεράς θα πρέπει να προσαρμοστούν στα σύχρονα δεδομένα «δίνοντας συγκεκριμένο περιεχόμενο στην αξιοπρεπή εργασία», τόνισε η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σε παρέμβασή της σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τη συζήτηση διοργάνωσε η ομάδα της Αριστεράς με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, με τίτλο «Αξιοπρεπής εργασία σε περιόδους πολλαπλών κρίσεων». Στην παρέμβασή της η κ. Χαραλάμπους εστίασε ιδιαίτερα στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Όπως σημείωσε η κ. Χαραλάμπους, τα τελευταία χρόνια, κείμενα των κομμάτων και συνδικάτων καταγράφουν όλο και περισσότερο τον στόχο για αξιοπρεπή εργασία, κάτι που προκαλεί ερωτήματα γιατί από τη μια «φτάσαμε σήμερα στο ένα τέταρτο του 21ου αιώνα να επαναφέρουμε στόχους που παραπέμπουν στους στόχους των κομμάτων της αριστεράς και των συνδικάτων από τα χρόνια της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης» και από την άλλη «τι περιεχόμενο δίνουμε στην αξιοπρεπή εργασία».

Αναφερόμενη στις κρίσεις που αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες το καπιταλιστικό σύστημα, και τις αυταρχικές μεθόδους που χρησιμοποιεί ο σύγχρονος καπιταλισμός, μέσω της στρατικοποίησης και της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, η κ. Χαραλάμπους επεσήμανε πως «τα συμφέροντα των μονοπωλίων γίνονται κρατικά συμφέροντα», οδηγώντας σε υποχωρήσεις όσον αφορά κατακτήσεις όπως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η δημόσια υγεία και παιδεία, η κοινωνική πολιτική και η δημόσια ιδιοκτησία σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, καθώς και το δικαίωμα στην συνδικαλιστική οργάνωση. Επίσης, ανέφερε, γίνονται προσπάθειες κατάργησης ρυθμιστικών πλαισίων για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις, προωθούνται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η αγορά υπηρεσιών, καθώς και η φτηνή χωρίς ρυθμίσεις εργασία των μεταναστών, ενώ ο φόβος και η ανασφάλεια, ειδικά σε περιόδους ψηλής ανεργίας, αλλά και οι διωκτικές αρχές χρησιμοποιούνται για αποτροπή της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Ειδικότερα για την Κύπρο, εξήγησε πως μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα οι συλλογικές συμβάσεις κάλυπταν το 80% των εργαζομένων και σήμερα καλύπτουν το 50%. «Η μείωση της συνδικαλιστικής πυκνότητας και της ρύθμισης των όρων απασχόλησης με ΣΣΕ εμφανίστηκε κατά κύριο λόγο με την άρνηση μεγάλης μερίδας εργοδοτών να εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και την άρνηση αναγνώρισης οργάνωσης και συνομολόγησης συλλογικής σύμβασης σε μεγάλους τομείς της οικονομίας» σημείωσε, επισημαίνοντας πως το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τη ΓΓ της ΠΕΟ, η μείωση των συλλογικών συμβάσεων, που ήταν το μέσο ρύθμισης των όρων απασχόλησης όσον αφορά για παράδειγμα τους μισθούς, την ΑΤΑ και τις υπερωρίες, «ουσιαστικά έπληξε το πιο ευάλωτο κόμματι των εργαζομένων και ιδιαίτερα τους νέους που εγκλωβίζονται σε χαμηλούς μισθούς χωρίς βασικά δικαιώματα», με αποτέλεσμα σε μια χώρα με «ένα από τα ψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης στην ΕΕ», το 42% των εργαζομένων έχει μισθό μέχρι 1500 ευρώ.

Η ευρωπαϊκή οδηγία που ζητά οδικό χάρτη για μέτρα ενθάρρυνσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συνέχισε, απαιτεί συγκεκριμένα βήματα, με πρώτο και πιο βασικό την αναγνώριση της υποχρέωσης της πολιτείας να φέρει ξανά τις συλλογικές συμβάσεις «ως το βασικό εργαλείο καθορισμού όρων απασχόλησης, διασφαλίζοντας την εφαρμογή τους και θέτοντας φραγμό στο εργασιακό ντάμπινγκ και στον αθέμιτο ανταγωνισμό».

«Δεν αρκεί λοιπόν η κυβέρνηση μας, όπως και πολλές άλλες κυβερνήσεις, να μιλούν για επαρκείς και αξιοπρεπείς μισθούς. Το ουσιώδες είναι τι πράττουν» υπογράμμισε.

Η υποχρέωση των συνδικάτων και των κομμάτων της αριστεράς, συνέχισε, είναι η προσαρμογή των διεκδικήσεων στα σύγχρονα δεδομένα, «δίνοντας συγκεκριμένο περιεχόμενο στην αξιοπρεπή εργασία και στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της οργάνωσης».

Πηγή: ΚΥΠΕ