Να προωθούμε έμπρακτα τα ελληνικά, αλλιώς θα πάψει να είναι ζωντανή γλώσσα στην Αυστραλία

Η θέση της ελληνικής, και η θέση των γλωσσών γενικότερα, στο αυστραλιανό εκπαιδευτικό σύστημα, έχει χειροτερέψει αισθητά. Ωστόσο, υπάρχουν κινήσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες αν αγκαλιασθούν ευρύτερα, μπορούν να συμβάλουν στην αναχαίτιση της φθίνουσας πορείας.

Αυτή είναι η τοποθέτηση του Δρ. Άλφρεντ Βίνσεντ ο οποίοςεδωσε συνέντευξη στο ραδιοφωνο της SBS (ελληνικό πρόγραμμα( στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, όπως έχει θεσπιστεί η 9η Φεβρουαρίου από την ελληνική πολιτεία.

Μεταξύ άλλων ο Δρ. Άλφρεντ Βίνσεντ είπε:

«Παρ’ όλα τα ωραία λόγια που ακούμε για πολυπολιτισμό κλπ, θα έλεγα πως σε όλα τα πεδία της κοινωνίας, από την ομοσπονδιακή βουλή μέχρι τον κοινό πολίτη, η κυρίαρχη αντίληψη είναι ότι δεν χρειάζεται να μάθουμε άλλες γλώσσες εκτός από τα αγγλικά» ανέφερε ο Δρ. Βίνσεντ.

Τεκμηριώνοντας την άποψή του αναφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Macquarie όπου τα νεοελληνικά μαζί με τέσσερις άλλες γλώσσες καταργούνται καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Wollongong το οποίο σκοπεύει να κλείσει τα τέσσερα τμήματα γλωσσών που διαθέτει.

«Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα, στο μέλλον, αν πρόκειται να συνεχιστεί η διδασκαλία γλωσσών στα σχολεία, πού θα βρεθούν καθηγητές και καθηγήτριες, δάσκαλοι και δασκάλες, με τα απαραίτητα προσόντα;», διερωτήθηκε ο Δρ. Βίνσεντ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας για το αν διαφαίνονται θετικά σημεία στον ορίζονται, απάντησε καταφατικά.

«Υπάρχουν. Στο συνέδριο νεοελληνικών σπουδών που έγινε στο Σίδνεϊ το Δεκέμβρη ακούσαμε ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, ιδίως από νέους ερευνητές, που δείχνουν πως υπάρχει ακόμη ενδιαφέρον για μελέτες σε νεοελληνικά και παροικιακά θέματα σε επιστημονικό επίπεδο. Επιπλέον, υπό την αιγίδα του Greek-Australian Society, του Ελληνοαυστραλιανού Συλλόγου, γίνεται ένα εγχείρημα εμπνευσμένο από το βιβλίο με τον τίτλο «Φάρος» του γλωσσολόγου καθηγητή Joseph Lo Bianco, με σκοπό την αναζωογόνηση της διδασκαλίας της ελληνικής στην Αυστραλία. Παρακολούθησα εξ αποστάσεως μια ημερίδα που διοργανώθηκε από την ομάδα «Φάρος» της Μελβούρνης και εντυπωσιάστηκα από τον ενθουσιασμό και την αφοσίωση των εκπαιδευτικών και άλλων ομιλητών που έλαβαν μέρος», είπε ο Δρ. Βίνσεντ.

Επίσης αναφέρθηκε σε ομιλία που άκουσε, επίσης το Δεκέμβρη, σε άλλο Συνέδριο, από τον Άγγλο καθηγητή Charles Forsdick.

«Ο κ. Forsdick μάς μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αναζωογόνηση της διδασκαλίας των γλωσσών και για μια νέα αντίληψη για το ρόλο των γλωσσών στην κοινωνία. Ανέφερε μεταξύ άλλων την ύπαρξη μιας ομάδας βουλευτών στο Λονδίνο που ασχολούνται με το ζήτημα αυτό. Λέγεται All-Party Parliamentary Group on Modern Languages (Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις Σύγχρονες Γλώσσες», σημείωσε ο Δρ. Βίνσεντ.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Δεν πρέπει να απελπιστούμε εντελώς για το μέλλον των γλωσσών, αλλά αν πιστεύουμε στην αναγκαιότητα της πολυγλωσσίας στην κοινωνία του μέλλοντος, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για αν αναχαιτισθεί η τάση που ανέφερα.

«Ξέρω πως εσείς οι Έλληνες είστε, και πρέπει να είστε, περήφανοι για τη γλώσσα και τον πολιτισμό σας, αλλά τη γλώσσα αυτή, », είπε καταληκτικά ο Δρ. Βίνσεντ, θυμίζοντας μια δική του, προ διετίας, προτροπή του στα αγγλικά: Use it or lose it.

The post Να προωθούμε έμπρακτα τα ελληνικά, αλλιώς θα πάψει να είναι ζωντανή γλώσσα στην Αυστραλία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.