Οι απόκριες και τα έθιμα

Η λέξη αποκριά δηλώνει των τριών εβδομάδων που ολοκληρώνει το Τριώδιο όπου ξεκινάει η νηστεία για την μεγάλη εβδομάδα που τελειώνει (την Λάμπρη για την ορθόδοξη θρησκεία) ή γενικά Πάσχα!

Οι απόκριες είναι συνεχόμενα τέσσερις Κυριακές.

Η πρώτη Κυριακή ξεκινάει από το ευαγγέλιο του τελώνου και Φαρισαίου, η πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου λέγετε προφωνή.

Η δεύτερη Κυριακή στο ευαγγέλιο είναι του ασώτου υιού λέγετε κρεατινή ή του κρεοφάγου επειδή δεν νήστευαν Δευτέρα και Τετάρτη και Παρασκευή το κρέας. Ήταν η τελευταία εβδομάδα του κρέατος.

Η τρίτη Κυριακή είναι της Τυρινής ή του Τυροφάγου που ξεκινούσαν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Παραμονή της Κυριακής Τυρινής μέρα Σάββατο είναι προς τιμή των νεκρών που το ονομάζουμε Ψυχοσάββατο που προσφέρουν στις ψυχές κόλλυβα από σιτάρι. Οι σημερινοί Έλληνες γιορτάζουν αρχές του Μάρτη την Αποκριά. Ενώ οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν τα Ανθεστήρια τα οποία είχαν διπλό ρόλο, την γιορτή του κρασιού των λουλουδιών και η τιμή των νεκρών ψυχών. Οι αρχαίοι Έλληνες την δεύτερη μέρα των Ανθεστηρίων κατά τους λεγόμενους χοές άνοιγαν οι πύλες του Άδη και να έρθουν στον επάνω κόσμο και να επιστρέψουν κατά την τρίτη μέρα τους χύτρους. Παρόμοια γιορτή των ψυχών τη βρίσκουμε στους Πέρσες, στους Πρώσους και στους Ινδοδερμανούς. Η τιμή των νεκρών πιθανή είναι η γιορτή των λουλουδιών της άνοιξης!

Τη Τετάρτη Κυριακή είναι του καρναβαλιού η θεότητα της Αποκριάς και του μσσκαρέματος της ψυχαγωγίας.

Η λέξη καρναβάλι προήλθε από τις λατινικές λέξεις (Κάρνε) κρέας και Λεβάρε (αίρω σηκώνω) carnem Ievare που σημαίνει διακοπή της βρώσης του κρέατος. Στα ελληνικά η αποκριά σημαίνει παύση του κρέατος.

Η ετυμολογία από το carrus navalis αμαξίδιο ναυτικό καρότσι ναυτικό, λόγω του ιερού πλοίο του Διονυσίου.

Στην τέταρτη Κυριακή της αποκριάς όταν ξεκινάει η εβδομάδα είναι η καθαρά Δευτέρα που ξεκινάει η Σαρακοστή. Ταυτίζεται με τη περίοδο του Τριωδίου και τιμούμε τα πάθη του Θεανθρώπου!

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Τις μέρες αυτές λαμβάνει η χώρα το έθιμο του γλεντιού της ψυχαγωγίας και του μασκαρέματος, που έχει ρίζες από την αρχαία Ελλάδα από τα Κρόνια. Από τα “Λουπερκάλια” “Σατουρνάλια” οι Ρωμαίοι από την μεταφορά των Καλανδώντων από την αρχή του έτους στην αρχή της ανοίξεως. Η παράδοση του καρναβαλιού απλώθηκε μέχρι την ανακάλυψη του Νέου κόσμου από τους Ρωμαίους. Όταν ανακαλύφθηκε ο χριστιανισμός και έπαψαν να πιστεύουν στους θεούς του Ολύμπου οι Έλληνες συνέχισαν να μεταμφιέζεται και να γιορτάζουν τις απόκριες!

Από τα αρχαιότητα στις Διονυσιακές γιορτές των ελλήνων που οι άνθρωποι έκαναν μεταμφιέσεις χόρευαν τραγουδούσαν και πείναν κρασί προς τιμή του Διονυσίου.

Στο Σοχό της Θεσσαλονίκης και στον Μεσότοπο της Λέσβου ντύνονται κουκουνοφόροι δηλαδή σε όλο το σώμα τους φοράνε κουδούνια και γυρίζουν στους δρόμους χορεύοντας στις πλατείες για την γονιμότητα της γης και για μερικούς για τον έρωτα!

Στην Κάρπαθο την καθαρά Δευτέρα στήνεται το λαϊκό δικαστήριο για των ανήθικων πράξεων.

Στο Τύρναβο της Θεσσαλίας της αποκριάς που πραγματοποίησε στο Μπουράνι. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η λατρεία του φαλλού κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων ως σύμβολο της για τη γη και της ευημερίας.

Το γνωστότερο καρναβάλι της Ελλάδος είναι της Πάτρας.

ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Μόνο οι καθολικοί και οι ορθόδοξοι χριστιανοί από τις Απόκριες ενώ στην προστεντακή Ευρώπη δεν υπάρχουν.

Στην Κολωνία και στην Γερμανία το καρναβάλι είναι σημαντικό κομμάτι της τοπικής παράδοσης και της κριτικής εναντίον της πολιτικής.

Σημαντικό καρναβάλι παρουσιάζουν η Βενετία και η Νίκαια στη Γαλλία.

Το γνωστότερο καρναβάλι είναι του Ρίο ντε Τζανέιρο που συνδέονται με παραδοσιακούς χορούς όπως την Σάμπα!!!!!

The post Οι απόκριες και τα έθιμα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.