![](https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2025/02/6460811-300x200.jpg)
Η ήττα του Παναθηναϊκού από τον Αρη ήταν το πιο θεαματικό αποτέλεσμα της 22ης αγωνιστικής. Ηταν η πρώτη του ΠΑΟ στο πρωτάθλημα στον καιρό του κόουτς Ρουί Βιτόρια. Και ήταν η δεύτερη συνεχόμενη καθώς είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός από τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο Ελλάδος την περασμένη Τετάρτη. Τα δυο αποτελέσματα συνδέονται. Ο Βιτόρια χρησιμοποίησε στο «Βικελίδης» την ίδια ενδεκάδα που είδαμε στο Καραϊσκάκη – μόνη αλλαγή η παρουσία του Τζούρισιτς στη θέση του τραυματία Πελίστρι. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Κι αναφέρομαι στην απόδοση.
Απόδοση
Ο ΠΑΟ δεν αποδίδει καλά κάμποσο καιρό τώρα. Εφερε ισοπαλία στις Σέρρες ενώ είχε προηγηθεί με 2-0. Κέρδισε την ΑΕΚ χωρίς κανείς να καταλάβει πως: καλά καλά χωρίς τελική προσπάθεια. Εφερε ισοπαλία με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη χωρίς να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι αγωνιζόταν με παίκτη παραπάνω για ένα ολόκληρο ημίχρονο – υπέφερε μάλιστα. Γύρισε το ματς με τον ΟΦΗ κερδίζοντας 3-2 και όλοι του είπαν μπράβο για την καλή του απόδοση στο δεύτερο ημίχρονο, ξεχνώντας το πρώτο. Εχασε χωρίς να έχει τελική προσπάθεια στην εστία του Πασχαλάκη το ντέρμπι του Κυπέλλου από τον Ολυμπιακό και η απόδοσή του στο «Βικελίδης» ήταν κατώτερη οποιασδήποτε προσδοκίας. Ομως αν βάλεις τα ματς στη σειρά και τα ξαναδείς, παράξενο θα ήταν ο Παναθηναϊκός με τον τρόπο που αγωνίζεται να κέρδιζε τον Αρη.
Προβληματισμός
Το σερί της μέτριας απόδοσης του ΠΑΟ δεν φάνηκε να απασχολεί ούτε τον προπονητή του ιδιαίτερα, ούτε τα στελέχη πέριξ της ομάδας. Οι διαμαρτυρίες για διαιτητικές αποφάσεις ήταν στην ημερήσια διάταξη κι όχι ο απαραίτητος προβληματισμός. Η απόφαση του Βιτόρια να στείλει στο γήπεδο στο ματς με τον Αρη την ίδια ενδεκάδα που τρεις μέρες πριν στο Καραϊσκάκη ήταν απογοητευτική, έχει σίγουρα να κάνει και με κάποιες ελλείψεις (ήταν εκτός αποστολής εκτός από τον Πελίστρι και ο τερματοφύλακας Ντραγκόφσκι, ο Γεντβάι, ο Αράο κι ο νεοφερμένος Σφιντέρσκι), αλλά μαρτυρά και μια απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης σε αναπληρωματικούς, η οποία και πληρώνεται. Ο Μαξ, ο Κώτσιρας, ο Μαντσίνι, ο Σένκεφελντ, ο Λημνιός, ο Ζέκα, ο Γερεμέγεφ, ο Νίκας, καιρό τώρα απλά συμπληρώνουν τις αποστολές. Ο Σιώπης στο «Βικελίδης» δεν μπήκε στο ματς ούτε ως αλλαγή. Το πραγματικά παράδοξο είναι ότι τελευταία μοιάζει να έχει γίνει αναπληρωματικός και ο αρχηγός της Εθνικής Τάσος Μπακασέτας.
Διαρκώς
Ο Βιτόρια έχει καταλήξει να χρησιμοποιεί ως βασικούς 14-15 παίκτες που παίζουν διαρκώς χωρίς να αξιολογεί την απόδοσή τους. Ο Ιωαννίδης π.χ. χρειάζεται αναπνοές, αλλά θα μου φανεί απίθανο να μην ξεκινήσει στην ενδεκάδα στα επόμενα δυο ματς κι ας είναι θεωρητικά εύκολα. Ο πορτογάλος προπονητής έχει κάνει αναμφίβολα ένα σερί σημαντικών αποτελεσμάτων – χωρίς μάλιστα ο ΠΑΟ να έχει σπουδαία απόδοση. Αλλά ως προς τη γενικότερη αξιοποίηση του υλικού παίρνει μέτριο βαθμό. Είναι αλήθεια πως δεν έχει δει θεαματικά πράγματα από τους λεγόμενους αναπληρωματικούς του. Αλλά τόσο λίγο που παίζουν θα ήταν και παράξενο να κάνουν τη διαφορά.
Ηρωες
Η συνεχής χρησιμοποίηση των ίδιων παικτών έχει κι ένα άλλο αποτέλεσμα: οι περίφημοι βασικοί στρεσάρονται από το βάρος της ευθύνης και διεκδικούν τον ρόλο του ήρωα – που είναι κομμάτι διαφορετικός από αυτόν του ποδοσφαιριστή. Ο Τζούρισιτς στο Καραϊσκάκη δεν έδωσε την μπάλα στον Σφιντέρσκι επιχειρώντας να σκοράρει από μια απίθανη θέση στη μοναδική ευκαιρία που δημιούργησε ο ΠΑΟ. Ο Βαγιαννίδης την Κυριακή έπαιζε με θλάση επιτρέποντας στον Σαβέριο να πετύχει το 1-0: θα μείνει δυο εβδομάδες έξω. Ο ΠΑΟ δεν είναι εκτός πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ έχει δύσκολο σχετικά πρόγραμμα, ο Ολυμπιακός δεν σκοράρει εύκολα κι έχει και πιο πολλές υποχρεώσεις. Αλλά ο Βιτόρια θα πρέπει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα του και κυρίως να πάρει πράγματα από καμιά δεκαριά παίκτες που παίζουν μόνο όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Διότι αν δεν παίζεις καλό ποδόσφαιρο βαθμούς μπορεί να χάσεις από τον οποιοδήποτε. Και ομάδα να κερδίσει πρωτάθλημα βασισμένη αποκλειστικά σε 13-14 παίκτες δεν θυμάμαι καμία.
Αρης
Βέβαια στο «Βικελίδης» είχαμε και κάτι άλλο: τη θεαματική μεταμόρφωση του Αρη. Η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη, που πανηγύρισε τη νίκη σαν να πέτυχε τα γκολ ο ίδιος, έκανε άριστα τα βασικά: έπαιξε οργανωμένη άμυνα, είχε δυο μετρονόμους που λέγονται Σιφουέντες και Νταρίντα στη μεσαία γραμμή, χτύπησε τον ΠΑΟ στα πλάγια όπου και πονάει. Ο Αρης μπορεί να τρελάνει κόσμο: στα ματς με τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό έχει κάνει συνολικά 11 βαθμούς κι έχει να δώσει κι ένα ματς με την Ενωση. Ο Ολυμπιακός έχει στα ματς με τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟ και τον Αρη 11 και είναι πρώτος. Ο ΠΑΟ έχει 10 και ο ΠΑΟΚ δεν έχει κερδίσει ντέρμπι και έχουν πιο πολλούς βαθμούς από τον Αρη! Τι σημαίνει αυτό; Πως το υλικό του Αρη δεν είναι κακό – ίσα ίσα. Αλλά οι περίεργες αποφάσεις της διοίκησής του (οι αλλαγές προπονητών π.χ.) μπέρδεψαν πολύ την ομάδα. Που ωστόσο δεν αποκλείεται στο ματς με την ΑΕΚ την τελευταία αγωνιστική να παίξει τα ρέστα της για να βρεθεί στην πρώτη τετράδα.
Τελικός
Στο μεταξύ απόψε επιστρέφει το Τσάμπιονς Λιγκ με ένα ματς που θέλει να δει όλος ο κόσμος: η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης. Συνηθίζουμε να λέμε όταν έχουμε τέτοια παιχνίδια, πως πρόκειται για ματς που θα μπορούσαν να είναι και ο τελικός της διοργάνωσης: το αποψινό πολλοί έλεγαν ότι θα είναι ο τελικός της διοργάνωσης όταν αυτή ξεκίνησε! Οι δυο ομάδες βρίσκονται αντιμέτωπες κάθε χρόνο κι όποια από τις δύο προκρίνεται την τελευταία τριετία κερδίζει το τρόπαιο. Φτάνουν στο παιχνίδι πάντως και οι δυο σε κάπως περίεργη κατάσταση. Η Ρεάλ δεν κέρδισε το Σάββατο στο ντέρμπι της Μαδρίτης τη συμπολίτισσα Ατλέτικο, έχει κηρύξει τον πόλεμο στους ισπανούς διαιτητές και έχει τρομερές απουσίες στην άμυνα. Η Σίτι ταλαιπωρήθηκε από την Λέιτον Οριεντ στο Κύπελλο Αγγλίας: ο Γκουαρντιόλα επιστράτευσε τον Ντε Μπρόινε για να βρει το γκολ της ανατροπής και να αποφύγει το κάζο.
Αγγαρεία
Παρεμπιπτόντως διαβάζω πολλά για την τεράστια έκπληξη που έκανε η Πλίμουθ αποκλείοντας τη Λίβερπουλ στο Κύπελλο Αγγλίας. Αυτό που εγώ βλέπω είναι ότι οι ξένοι προπονητές που δουλεύουν στο νησί δεν νιώθουν κανένα δέος για το Κύπελλο Αγγλίας. Ολοι το Σαββατοκύριακο αντιμετώπισαν την υποχρέωσή τους στον αρχαιότερο βρετανικό θεσμό ως αγγαρεία…