Ο εκλογικός κίνδυνος από τη Β. Ελλάδα

Η σχεδόν ταυτόχρονη παρουσία του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη αποκτά πολιτικό ενδιαφέρον αφού και τα τρία κόμματα που πιέζονται δημοσκοπικά αυτή την περίοδο βιώνουν αυτή την πίεση ακόμη περισσότερο στη βόρεια Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που ανέδειξαν ως δεύτερη δύναμη την Ελληνική Λύση σε έξι εκλογικές περιφέρειες λειτουργούν ως προάγγελος των ανακατατάξεων που παρατηρούνται στην εκλογική γεωγραφία και έχουν ως αφετηρία την κεντρική Μακεδονία όπου εκτός από το κόμμα του κ. Βελόπουλου που εμφανίζεται σταθεροποιημένο και συμπαγές, εφορμά και η Φωνή Λογικής της κ. Λατινοπούλου.

Ο αναδυόμενος αντισυστημισμός που ενθαρρύνεται και από την τραγωδία των Τεμπών έβρισκε πάντοτε πιο πρόσφορο έδαφος στη βόρεια Ελλάδα αφού συνοδεύονταν από τη διαχρονική μυθολογία περί του συγκεντρωτικού κράτους των Αθηνών που αφήνει σε δεύτερη μοίρα τη Θεσσαλονίκη και τους πολίτες της Μακεδονίας. Αν και παραδοσιακό προπύργιο της συντηρητικής παράταξης, οι αντοχές της ΝΔ δοκιμάστηκαν πρόσφατα στην κάλπη των ευρωεκλογών με την κυβερνητική παράταξη να καταγράφει ένα από τα μικρότερα ποσοστά της με 24,3% στην Α’ Θεσσαλονίκης και να κινείται μακριά από τις συνήθεις εκλογικές της επιδόσεις στους υπόλοιπους νομούς της κεντρικής Μακεδονίας.

Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από την ηγεσία του κόμματος, το οποίο προσδοκά ότι με την ολοκλήρωση του Μετρό και την επίσπευση και άλλων εμβληματικών έργων θα μπορέσει να ανατρέψει το κλίμα και να περιχαρακώσει το δεξιό ακροατήριο, μέρος του οποίου ταλαντεύεται ανάμεσα στην παραδοσιακή εκλογική έκφραση που προσφέρει η ΝΔ και την εναλλακτική που δίνουν η Ελληνική Λύση, η Φωνή Λογικής και η Νίκη.

Ιδιαίτερες περιπτώσεις αποτελούν οι αγροτικοί πληθυσμοί της κεντρικής Μακεδονίας και οι πολίτες των ημιαστικών περιοχών της Θράκης που βιώνουν έντονα το φαινόμενο της ερημοποίησης και της συρρίκνωσης των τοπικών οικονομιών.

Αντίστοιχα οι επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στις συγκεκριμένες περιφέρειες δεν ακολούθησαν τη γενικευμένη ανοδική τάση που κατέγραψε το κόμμα στην υπόλοιπη επαρχία ενώ και στον αστικό ιστό αποτυπώθηκε μία σχετικά χαμηλή διείσδυση με το πρόβλημα της μη κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης να λειτουργεί και αυτό ανασχετικά.

Ο κ. Φάμελλος από την πλευρά του θα επιχειρήσει να παίξει το χαρτί της εντοπιότητας έτσι ώστε να δοθεί ώθηση και δυναμική στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί σε τροχιά δεύτερης δύναμης, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου είναι αυτό που καρπώνεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια που προκαλεί η υπόθεση των Τεμπών η οποία φαίνεται να έχει σε περιοχές όπως η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη ακόμη μεγαλύτερη συναισθηματική βαρύτητα.

Και τα τρία κόμματα βλέπουν σε πανελλαδικό επίπεδο την εκλογική τους επιρροή να βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Η γενικευμένη δυσφορία που καταγράφεται για τις συστημικές δυνάμεις είχε ήδη σχηματοποιηθεί ως τάση στις περιφέρειες της κεντρικής Μακεδονίας από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν να περιορίσουν τη ζημιά γνωρίζοντας ότι το υπέδαφος στον Βορρά είναι πρόσφορο και έτοιμο να γονιμοποιήσει ακόμη περισσότερο την αμφισβήτηση.

Ο Αντώνης Παπαργύρης είναι διευθυντής Ερευνών GPO