![](https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2025/02/Mavericks-general-manager-Nico-Harrison-300x168.jpg)
Λέγεται Νίκο Χάρισον. Κρατά το τιμόνι των Mavericks τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Και από την Κυριακή το πρωί, το όνομά του υπάρχει σε κάθε κουβέντα μπάσκετ. Οχι άδικα. Ο general manager που αποφάσισε να ανταλλάξει τον Λούκα Ντόντσιτς με τους Lakers, προφανώς αξίζει τέτοιες… τιμές. Και μάλιστα προκαταβολικά. Διότι οι περισσότεροι ήδη υποψιάζονται ότι μόλις έκανε μια από τις «γκάφες» που θα μνημονεύονται για πάντα. Οπως εκείνη των Hornets το 1996, όταν ο Τζέρι Γουέστ τους «έπεισε» να αποκτήσουν τον Βλάντε Ντίβατς, προσφέροντας στους Lakers έναν 18χρονο με το όνομα Κόμπι Μπράιαντ. Ή σαν τους Sonics που το 1987 έκαναν δώρο στους Bulls – και τον Μάικλ Τζόρνταν – τον πιτσιρικά Σκότι Πίπεν για χάρη κάποιου Ολντεν Πόλινις.
Μεταξύ μας; Η ανταλλαγή του Magic Luka «βγάζει νόημα μόνο αν ο Σλοβένος έχει σκοτώσει κάποιον, και το ξέρει μόνο ο Νίκο» έσταξε φαρμάκι άλλος GM, που για ευνόητους λόγους θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Και έχει απόλυτο δίκιο. Ο Ντόντσιτς κλείνει στα τέλη του μήνα τα 26 του. Το καλοκαίρι έφτασε τους Mavericks στον τελικό για πρώτη φορά από το 2011 και την εποχή του Ντιρκ Νοβίτσκι. Εχει αριθμούς (28,1 π. – 8,3 ριμ. – 7,8 ασ.) που επιβεβαιώνουν ότι αν δεν είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου, βρίσκεται τέλος πάντων ανάμεσα στους δύο-τρεις παρέα με τον Νίκολα Γιόκιτς και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ηταν τόσο πιστός στο Ντάλας, που μόλις την περασμένη εβδομάδα αγόρασε εκεί το νέο του σπίτι αντί 15 εκατ. δολαρίων.
Στα 4,7 δισεκατομμύρια
Και το σημαντικότερο; Η επίδρασή του στο franchise ήταν κάτι σαν δώρο Θεού. Τον Δεκέμβρη του 2023 o Μαρκ Κιούμπαν πούλησε το 72% των Mavericks αντί 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και δεκατρείς μήνες μετά η αξία της εταιρείας αποτιμάται ήδη στα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν ήταν ελληνική παροιμία θα ήταν σίγουρα «η κότα με τα χρυσά αβγά». Ναι, «αλλά τα πρωταθλήματα τα φέρνει η άμυνα» θα έλεγε κάπου εδώ ο Νίκο Χάρισον. Το είπε δηλαδή ο αθεόφοβος, θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφασή του να στείλει τον Λούκα – με Μάξι Κλέμπερ και Μαρκίφ Μόρις – στους Lakers για τον Αντονι Ντέιβις, τον Μαξ Κρίστι και ένα draft πρώτου γύρου του σωτήριου έτους 2029. Φυσικά δεν έπεισε κανέναν από τους insiders που έπιασαν δουλειά αναζητώντας μια απάντηση στο μυστήριο. Δεν ήταν η άμυνα του Ντόντσιτς, ούτε τα παραδοσιακά παραπανίσια κιλά (του) το θέμα. Ούτε βέβαια ότι φέτος έχει παίξει σε 22 ματς αντιμετωπίζοντας προβλήματα τραυματισμών – μπροστά στον 32χρονο Αντονι Ντέιβις που μόλις φόρεσε τα σπιρούνια του, ο Σλοβένος είναι από σίδερο.
Power trip
Αλλού είναι το «διά ταύτα». Ή τέλος πάντων αλλού βγάζει νόημα. Στο γεγονός ότι οι Mavericks θα έπρεπε να υπογράψουν τον 26χρονο άσο με νέο super max συμβόλαιο. Κάτι σε 345 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ακριβώς 69 τον χρόνο δηλαδή. Συμβόλαιο που ο Ντόντσιτς με την ανταλλαγή ήδη το έχασε καθώς με βάση τους κανονισμούς μπορούσε να του το προσφέρει μόνο η ομάδα που τον έκανε draft. Υπουργός… των οικονομικών λοιπόν ο GM; Οχι. Μάλλον κάτι πιο απλοϊκό. «Ο Νίκο διψά για εξουσία. Και μόλις έκανε το απόλυτο power trip της καριέρας του», ανέφερε για εκείνον ένας συνεργάτης στο Ντάλας. Και εκείνος προφανώς δίχως όνομα και… διεύθυνση.
Ηθελε τον Γιάννη
Το «εγώ» του 52χρονου τεχνοκράτη μοιάζει μια πιο πειστική δικαιολογία. Η αίσθηση που πολλές φορές αναπτύσσουν άνθρωποι σαν εκείνον ότι τα σπορ είναι… δικά τους. Οτι η επίδρασή τους τελικά μπορεί να είναι μεγαλύτερη από εκείνη των σταρ των γηπέδων. Για την «ανταλλαγή» δεν μίλησε σε κανέναν στον οργανισμό. Εννοείται πως δεν ήξερε τίποτα και ο προπονητής Τζέισον Κιντ που μάλλον σοκαρίστηκε από την εξέλιξη. Ο Χάρισον φέρεται να τηλεφώνησε πρώτα στους Bucks και να πρότεινε την ανταλλαγή του Ντόντσιτς με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η επόμενη κίνησή του ήταν να πάρει τον Ρομπ Πελίνκα των Lakers και α λα… Νονός να του κάνει μια πρόταση που δεν μπορεί να αρνηθεί. Του έδωσε τον παίκτη που εδώ και χρόνια είναι η υπ’ αριθμόν 1 απάντηση στην ερώτηση «πάνω σε ποιον ακουμπάς την ομάδα σου, αν θες να πάρεις το πρωτάθλημα». Πήρε τον «γυάλινο» Αντονι Ντέιβις, έξι χρόνια μεγαλύτερο.
Και τώρα πώς;
Εννοείται πως αν ο Λούκα Ντόντσιτς εκπληρώσει την προφητεία οι Lakers βρήκαν τον άνθρωπό τους. Εκείνον που θα τους οδηγήσει ξανά τα επόμενα χρόνια στη γη της επαγγελίας. Και μόνο το κίνητρο του Σλοβένου να σκεφτεί κανείς, φτάνει και περισσεύει. Από την άλλη, ο Νίκο Χάρισον μπορεί με τη σειρά του να ελπίζει πως έχει δίκιο ο ίδιος. Οτι η επιλογή του θα δώσει όντως στους Mavericks το πρωτάθλημα που έχασαν το καλοκαίρι από τους Celtics. Και ανάποδα όμως να του πάει το πράγμα τουλάχιστον θα σβήσει από τη μνήμη των «άσπονδων φίλων» του μια προηγούμενη ιστορία. Εκείνη που έκανε την αθλητική εταιρεία Under Armour παγκόσμιο trend του μπάσκετ.
Αρνήθηκε στον Κάρι
Ο νυν general manager του Ντάλας, έπαιξε μπάσκετ. Ηταν καλός στο γυμνάσιο. Εφτασε ως το κολέγιο (Montana). Δεν κατάφερε όμως να γίνει επαγγελματίας στις ΗΠΑ. Κάπως έτσι βρέθηκε στο Βέλγιο και την μπασκετομάνα Ιαπωνία. Και όταν κρέμασε τα παπούτσια του; Ανοιξε μια δεύτερη καριέρα ως στέλεχος στο Ορεγκον. Πρώτα σε μια φαρμακευτική. Και αργότερα στη Nike που άλλαξε τη ζωή του. Υπεύθυνος του μπάσκετ και των συμφωνιών με τους σταρ για τις συλλογές signature. Κάπου στο 2012 λοιπόν βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με τον ατζέντη τού Στεφ Κάρι. Ο Χάρισον αρνήθηκε να του δώσει μια συλλογή με το όνομά του. Κάπως έτσι ο νεαρός αποφάσισε να μετακομίσει στην Under Armour αντί 4 εκατ. δολαρίων. Σήμερα το παπούτσι με το όνομά του έχει φτάσει σε έκδοση Ν12. Και όσο για τα έσοδα από αυτό; Υπολογίζονται στα 215 εκατ. δολάρια.