![](https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2025/02/08_01_25_JOHN_LIAKOS_SANTORINH251-1-1-1024x705-1-300x207.jpg)
Για τους απανωτούς σεισμούς σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη μίλησε ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ).
Ο καθηγητής, σε συνέντευξή του στο Ertnews, τόνισε ότι, ακόμα και αν σπάσει το μεγάλο κομμάτι του ρήγματος η Σαντορίνη, η Ίος, η Ανάφη και η Αμοργός που είναι κοντύτερα, έχουν σε όλα τα μοντέλα περιορισμένες σχετικά επιπτώσεις.
Προβληματίζει τους επιστήμονες η «κόπωση κινδύνου»
Ο Κώστας Παπαζάχος είπε: «Μας προβληματίζει το γεγονός ότι είναι δύσκολο και δύσπεπτο από τους κατοίκους να αποδεχτούν ότι αυτές οι ακολουθίες κρατάνε σημαντικό χρονικό διάστημα. Ας υποθέσουμε ότι είναι μια σμηνοσειρά που είναι το πιο πιθανό σενάριο. Δεν είναι κάτι το οποίο θα λήξει αύριο, την Παρασκευή, το Σάββατο, τη Δευτέρα. Είναι κάτι το οποίο κρατάει εβδομάδες, συνήθως σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες περισσότερους, καμιά φορά και από δύο και τρεις μήνες.
Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζεται αυτό που λέγαμε ‘κόπωση κινδύνου’, δηλαδή ο κόσμος κουράζεται μετά από κάποιο διάστημα και ταλαιπωρείται από τις συνεχόμενες δονήσεις, δυσκολεύεται να αποδεχτεί ότι αυτές οι ακολουθίες κρατούν ένα σημαντικό χρονικό διάστημα».
Η Επιτροπή δεν πρότεινε στον κόσμο να φύγει, σημείωσε ο Κώστας Παπαζάχος
Ο καθηγητής Σεισμολογίας τόνισε ότι: «Ποτέ η Επιτροπή δεν πρότεινε στον κόσμο να φύγει. Δεν είναι ότι ο κόσμος είναι ανασφαλής στη Σαντορίνη και κινδύνευε. Και ειλικρινά ο κόσμος έφυγε από τη Σαντορίνη γιατί είναι δύσκολη η ψυχολογική διαχείριση των συνεχόμενων δονήσεων χωρίς τη γένεση του σεισμού, ιδιαίτερα από μικρά παιδιά. Γι’ αυτό και τα σχολεία έχουν κλείσει, τα σχολεία δεν έχουν κλείσει γιατί φοβόμαστε ότι θα καταρρεύσει το σχολείο αύριο από έναν ισχυρότερο σεισμό.
Οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν έχουν άσχημα αποτελέσματα. Δείχνουν ότι τα κτήρια συμπεριφέρθηκαν πάρα πολύ καλά. Είναι όμως προφανές ότι δεν μπορείς να κάνεις μάθημα μέσα σε μία αίθουσα με 20 παιδάκια τα οποία κουνιούνται συνέχεια στους ρυθμούς του Εγκέλαδου. Όμως ποτέ καμιά επιτροπή και κανένα όργανο της πολιτείας και κανείς άλλος δεν είπε στον κόσμο ‘φύγετε από τη Σαντορίνη’.
Ο κόσμος θα βρεθεί μπροστά στο ψυχολογικό δίλημμα του τι να κάνει και πότε να γυρίσει. Αν το θέμα του είναι η σεισμική δραστηριότητα πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι αυτό θα κρατήσει για κάποιο διάστημα. Επίσης, να ξέρετε ότι έχουμε κάνει και σενάρια για τη Σαντορίνη, για μεγαλύτερους σεισμούς και γενικά τα σενάρια μέχρι στιγμής δεν είναι άσχημα».
Για την Άνυδρο
«Εδώ η ακολουθία είναι στην Άνυδρο. Ακόμα και αν σπάσει το μεγάλο κομμάτι του ρήγματος, η Σαντορίνη, η Ίος, η Ανάφη και η Αμοργός που είναι κοντύτερα, έχουν σε όλα τα μοντέλα περιορισμένες σχετικά επιπτώσεις. Πολύ απλά ποτέ ο κόσμος, κατά τη ταπεινή μου άποψη, δεν έπρεπε να φύγει από τη Σαντορίνη. Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι ότι κάποιος δύσκολα μπορεί να χειριστεί ψυχολογικά την πίεση των σεισμών», σημείωσε ο κ. Παπαζάχος.
Ο καθηγητής έκανε λόγο για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. «Για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου μια τόσο μεγάλη ακολουθία με σεισμούς πολύ μεγάλους, μεγάλους για το επίπεδο μιας ακολουθίας, χωρίς ισχυρό σεισμό, είναι πρωτόγνωρο. Δηλαδή είναι μία δύσκολη ακολουθία. Υπάρχουν πολλές σμηνοσειρές οι οποίες έχουν ανησυχήσει τον κόσμο. Αυτή έχει ιδιαίτερα μεγάλους σεισμούς, έχει όμως το πλεονέκτημα ότι είναι στο θαλάσσιο χώρο. Συνεπώς είναι ένα φαινόμενο πραγματικά ιδιαίτερο. Θα ενθυμίζει μία εξαιρετική ακολουθία. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Το κακό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι αυτά τα φαινόμενα κρατάνε σημαντικό χρονικό διάστημα. Ξέρω ότι γινόμαστε δυσάρεστοι, αλλά πρέπει η κοινωνία να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, ότι αυτό το πράγμα μπορεί να συμβαίνει για σημαντικό χρονικό διάστημα».
Για το ηφαίστειο της Σαντορίνης
Για το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ο Κώστας Παπαζάχος τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από την ανακοίνωση που έχει βγάλει η Πολιτική Προστασία στα τέλη του Γενάρη.
«Δηλαδή υπάρχει μία ήπια έξαρση μέσα στη Σαντορίνη, η οποία οφείλεται σε μία διέγερση του ηφαιστείου, η οποία έχει ξεκινήσει περίπου από το καλοκαίρι. Αυτό είναι ένα φαινόμενο μόνιμο, το οποίο δεν μας απασχολεί αυτή τη στιγμή γιατί είναι πιο αργό στην εξέλιξη, αλλά αυτό υπάρχει και το έχουμε ανακοινώσει από τον Γενάρη και είναι ξεχωριστό. Όσον αφορά το Κολούμπο, η ακολουθία είναι πολύ μακριά από το ηφαίστειο. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχει δραστηριοποίηση του Κολούμπο, δραστηριοποίηση τέτοια που να δημιουργεί υποψίες διαφορετικές. Από την ανατολική μεριά της Σαντορίνης η ακολουθία που μας απασχολεί είναι η σεισμική ακολουθία που είναι στην Άνυδρο», τόνισε.