Περισσότερα από 230 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες είναι επιζώντες αυτής της πρακτικής – Εκτιμάται ότι 27 εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ΑΓΓΟ μέσα στην επόμενη πενταετία.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στον Ακρωτηριασμό Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (ΑΓΓΟ), το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) τονίζουν σε ανακοίνωση την ανάγκη για άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις και διεπιστημονική συνεργασία με στόχο την προστασία και η στήριξη των γυναικών και κοριτσιών που έχουν υποστεί ή διατρέχουν κίνδυνο ΑΓΓΟ.
Ο ΑΓΓΟ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περιλαμβάνει τη μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς σκοπούς. Σήμερα, περισσότερα από 230 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες είναι επιζώντες αυτής της πρακτικής, ενώ εκτιμάται ότι 27 εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ΑΓΓΟ μέσα στην επόμενη πενταετία.
Στο πρόσφατο Συνέδριο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον ΑΓΓΟ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη από το MIGS και το ΤΕΠΑΚ, παρουσιάστηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Μεταξύ αυτών η δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων και διεπιστημονικών ομάδων στα νοσηλευτήρια για τη φροντίδα των γυναικών, η ανάπτυξη αλγορίθμου παραπομπής για επαγγελματίες υγείας, η υποχρεωτική εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για την αναγνώριση και διαχείριση των συνεπειών του ΑΓΓΟ και η βελτίωση των διαδικασιών ασύλου για τις γυναίκες που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν από ΑΓΓΟ.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση της διαδικτυακής πλατφόρμας μάθησης End FGM E-Campus, που παρέχει δωρεάν εκπαίδευση σε επαγγελματίες, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, επαγγελματίες ασύλου και υγείας, εκπαιδευτικοί, φοιτητές/τριες, λειτουργοί καταφυγίων ή μη-κυβερνητικών οργανώσεων που έρχονται σε επαφή με γυναίκες και κορίτσια που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν από ΑΓΓΟ.
Παρά τη νομική απαγόρευση του ΑΓΓΟ, όπως αναφέρθηκε στο Συνέδριο, εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις στη συστηματική καταγραφή και την παρακολούθηση των περιστατικών.
Το MIGS αναφέρει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την καταπολέμηση του ΑΓΓΟ μέσω ερευνητικών πρωτοβουλιών, εκπαίδευσης επαγγελματιών και προώθησης πολιτικών αλλαγών. Η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η διασύνδεση των γυναικών με εξειδικευμένους/ες επαγγελματίες υγείας είναι πρωταρχικές προτεραιότητες.
Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στην Κύπρο διεπιστημονική δράση αυτής της εμβέλειας για το εν λόγω θέμα, ενώ η διοργάνωση υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Εθνικό Συντονιστικό Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, το Υπουργείο Υγείας, τις Νοσηλευτικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με το Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ). Υποστηρικτικός εταίρος τόσο του συνεδρίου όσο και της διαδικτυακής πλατφόρμας μάθησης είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Πηγή: ΚΥΠΕ