«Πράσινο φως» για πενταμερή στις 17-18 Μαρτίου στη Γενεύη

«Πράσινο φως» για τη διεξαγωγή πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη προέκυψε χθες από τις συναντήσεις της αναπληρώτριας γενικής γραμματέως του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ. Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν δεδομένη η επιθυμία για διάλογο και προσβλέπει στη διευρυμένη διάσκεψη, αφού «το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να αποτελέσει λύση του Κυπριακού και όσο περνά ο καιρός η κατάσταση επιδεινώνεται όλο και περισσότερο» ξεκαθάρισε ο Ν. Χριστοδουλίδης. Ενώ από τη μεριά του ΟΗΕ, η Ντι Κάρλο μετέφερε τη δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες να βοηθήσει τις δύο πλευρές να κάνουν βήματα προόδου. Το ερώτημα ήταν αν θα συμφωνήσει ο Τατάρ. Και τελικά είπε ναι. Μετά τη δική του συνάντηση με την αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ, ο τουρκοκύπριος ηγέτης ανακοίνωσε ότι έδωσε την «έγκριση» σε μια άτυπη διευρυμένη συνάντηση που μπορεί να γίνει στις 17-18 Μαρτίου στη Γενεύη. «Της είπαμε ότι μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια τέτοια συνάντηση εκείνη την ημερομηνία» είπε ο Τατάρ, τονίζοντας ότι «και βέβαια πριν από τότε θα υπάρξει προετοιμασία».

Επιμονή στη «λύση» των δύο κρατών

Οι υπόλοιπες δηλώσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους, βέβαια, δεν άφησαν περιθώρια για πολλές ελπίδες. Στο τρέχον ζήτημα του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης για τις δύο κοινότητες ο Τατάρ κατέθεσε στην Ντι Κάρλο την ίδια πρόταση που είχε στείλει και στον Γκουτέρες, απορρίπτοντας το σχέδιο Χριστοδουλίδη. Σε ό,τι αφορά τον πυρήνα του Κυπριακού, επίσης, επέμεινε στη «λύση» δύο κρατών. «Δηλώσαμε ότι μπορούμε να μιλήσουμε και να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα μαζί τους, αλλά φυσικά οι απόψεις μας παραμένουν οι ίδιες» είπε ο Τατάρ, «γιατί τελικά υπάρχουν δύο πλευρές στην Κύπρο, δύο κυρίαρχοι λαοί, δύο κράτη». Κι έθεσε εκ νέου ως προϋπόθεση για την πρόοδο των συζητήσεων το να γίνουν βήματα «επιβεβαίωσης της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος».

Δεν ξεχνάει τα F-35

Μια ανεξήγητη αισιοδοξία διέκρινα στον τουρκικό Τύπο χθες για το ενδεχόμενο επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35. Για να σας θυμίσω λίγο το background της ιστορίας αυτής, η Τουρκία συμμετείχε αρχικά στο διεθνές πρόγραμμα των stealth μαχητικών της αμερικανικής Lockheed Martin, έχοντας συμφωνήσει όχι μόνο να αγοράσει αρκετές δεκάδες F-35 αλλά και να συμμετέχει στη συμπαραγωγή μηχανών και να πιστοποιηθεί στις αναβαθμίσεις και συντηρήσεις τους. Με κυβερνητική απόφαση, όμως, αποβλήθηκε από το πρόγραμμα εξαιτίας της άρνησής της να ξεφορτωθεί τους ρωσικούς S-400. Τα τουρκικά ΜΜΕ ανακάλυψαν, λοιπόν, τώρα, την έκθεση που συνέταξε μια αναλύτρια της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου τον περασμένο Δεκέμβριο. Η οποία τι έλεγε; Οτι το Κογκρέσο θα μπορούσε να επανεξετάσει τη συμμετοχή της Τουρκίας στα F-35, επικαλούμενη και την έγκριση που δόθηκε πέρυσι για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Δεν το σημειώνει ως πρόταση αλλά ως ένα θέμα που θα μπορούσε να επανεξεταστεί.

Τζάμπα η αναστάτωση

Τι σημαίνει αυτή η έκθεση πρακτικά; Απολύτως τίποτα. Οι εκθέσεις αυτές καταγράφουν δεδομένα και υπάρχουν για τη διευκόλυνση του έργου των νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ. Εάν είναι να προκύψει αυτή η καλή είδηση για την Αγκυρα από την Ουάσιγκτον, θα έρθει από τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και, στην προκειμένη, το Πεντάγωνο. Στο μεταξύ, άλλωστε, η Αγκυρα έχει «κλειδώσει» τα Eurofighter και παλεύει να αναπτύξει το δικό της εθνικό μαχητικό.

Σαν να μαζεύτηκαν πολλά…

Εκτός από τα προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, «το μεγαλύτερο σκάνδαλο αγροτικών επιδοτήσεων», όπως το χαρακτήρισε τις προάλλες το «Politico», φαίνεται πως υπάρχουν και άλλες ανοιχτές σχετικές υποθέσεις. Το λέω γιατί πληροφορούμαι ότι το Ελληνικό Δημόσιο ετοιμάζεται να καταθέσει προσφυγή ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά απόφασης της Κομισιόν (με τον αριθμό 2024/2879) η οποία επιβάλλει αποκλεισμό από τη χρηματοδότηση της ΕΕ για δαπάνες ύψους 70,4 εκατ. ευρώ. Η απόφαση, που δημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου του 2024, αφορά δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από την Ελλάδα μέσω δυο ευρωπαϊκών γεωργικών Ταμείων, συγκεκριμένα του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Για τις οποίες οι έλεγχοι της Κομισιόν στα οικονομικά έτη 2019, 2020, 2021 και 2022 εντόπισαν αποκλίσεις από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Η είδηση εδώ, όπως καταλαβαίνετε όσοι παρακολουθείτε και τα του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτελεί μέρος της μακράς διαμάχης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Κομισιόν για τη μη τήρηση των κοινοτικών κανόνων στις αγροτικές χρηματοδοτήσεις. Πολιτικά μιλώντας, στον τομέα αυτόν μαζεύτηκαν πολλά.