«Πράσινο φως» για Προανακριτική

«Αν δεν γίνει Προανακριτική, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πάει στη Δικαιοσύνη ο Τριαντόπουλος. Μην παίζετε παιχνίδια σύγχυσης της κοινής γνώμης»: Με αυτή τη φράση ο Νίκος Ανδρουλάκης εξήγησε και από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για παράβαση καθήκοντος, όπως αυτό περιγράφεται στη δικογραφία από την εισαγγελέα για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Μέσω του Μάκη Βορίδη από το ίδιο βημα, η κυβέρνηση προανήγγειλε τη θετική της στάση στο αίτημα («Σας λέμε ότι ισχύουν όσα έχει πει ο Πρωθυπουργός… Προφανώς η διαδικασία θα κινηθεί. Γιατί μας ενδιαφέρει ακριβώς το ίδιο με εσάς, ίσως και περισσότερο, να δούμε ακριβώς τι έχει συμβεί» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας), ανάβοντας το πράσινο φως στη διερεύνηση του λεγόμενου «μπαζώματος» από το Κοινοβούλιο.

Με βάση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και όπως προκύπτει από το ΦΕΚ του διορισμού του, που του δίνει αρμοδιότητες διαχείρισης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, ο Τριαντόπουλος ήταν αναρμόδιος να βρίσκεται στο πεδίο ή να δίνει εντολές στην περίπτωση του δυστυχήματος των Τεμπών. Κατά το σκεπτικό του αιτήματος, χρήζουν διερεύνησης ο βαθμός και το είδος της συμμετοχής που είχε ο Τριαντόπουλος στην αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας, καθώς στη δικογραφία υπάρχει, όπως προκύπτει και από το σχετικό αίτημα, μαρτυρία που επιβεβαιώνει την παρουσία του σε σύσκεψη που έγινε για το «μπάζωμα».

«Αδειασμα» από Γεροβασίλη

Η συζήτηση που ξεκίνησε για τη χρησιμότητα του χρόνου της Προανακριτικής, ωστόσο, δεν άνοιξε από την κυβέρνηση, αλλά τόσο από συγγενείς των θυμάτων όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων, όπου συζητήθηκε και η – κατά την αντιπολίτευση – απόκρυψη της συμπληρωματικής δικογραφίας που έφτασε στη Βουλή τον Αύγουστο, η Ολγα Γεροβασίλη επεσήμανε πως, παρά το ότι δεν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία στην Ολομέλεια, λόγω δημοσιευμάτων στον Τύπο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει και είχε λάβει γνώση της δικογραφίας, την οποία μελέτησε η νομική του ομάδα. Ο λόγος που δεν κατατέθηκε αίτημα Προανακριτικής από το κόμμα της ήταν πως κάτι τέτοιο θεωρήθηκε πρόωρο, καθώς για τον Τριαντόπουλο μπορούσε να προκύψει μόνο ένα πλημμέλημα, αυτό της παράβασης καθήκοντος.

Αρνητικοί οι συγγενείς

Παράλληλα, σε επαφή τους με τους συγγενείς των θυμάτων, και εκείνοι εμφανίστηκαν αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φοβούμενοι πως μετά το πέρας της διαδικασίας ο Τριαντόπουλος δεν θα τιμωρηθεί όπως θεωρούν πως θα έπρεπε – από το αποτέλεσμα της Προανακριτικής παράγεται περιορισμένο οιονεί δεδικασμένο, το οποίο παρέχει δικαίωμα απόρριψης κάθε νέας καταγγελίας, ενώ μπορεί να καμφθεί μόνο εάν προκύψουν νεότερα ουσιώδη ή άγνωστα περιστατικά που δικαιολογούν την επανεξέταση της υπόθεσης. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η ανάρτηση του Νίκου Πλακιά, πατέρα δύο εκ των θυμάτων των Τεμπών: «Στείλτε κανένα νομικό σας να δει πού έχει φτάσει η δικογραφία από τότε που θυμόσαστε εσείς. Μη ρίξετε στα βράχια όλες τις προσπάθειες που κάναμε μέχρι τώρα» ανέφερε σχετικά, προτρέποντας το ΠΑΣΟΚ να μην προχωρήσει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε στη συζήτηση που είχε για τον χρόνο κατάθεσης του αιτήματος, αλλά και τη συσχέτισή του με την πρόταση δυσπιστίας που τα υπόλοιπα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης ζητούν να κατατεθεί άμεσα: «Θέλουμε τα εμπλεκόμενα πολιτικά και μη πολιτικά πρόσωπα να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη για να ελέγξει τις ευθύνες τους (…) Αν προκύψουν άλλες πράξεις στο μέλλον, μπορεί να γίνει εκ νέου Προανακριτική ή μπορούν να έρθουν σε αυτή την Προανακριτική αν προκύψουν σύντομα» ανέφερε ο Ανδρουλάκης, απαντώντας για τη δυσπιστία πως αυτή θα έρθει «την ώρα που πρέπει», για να αποκαλυφθεί «ότι η ΝΔ παίζει δύο χρόνια επικίνδυνο παιχνίδι με τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και την αλήθεια».

Παρά τις επιφυλάξεις, την πρόταση στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας – με την Κουμουνδούρου, πάντως, να επισημαίνει πως αυτό γίνεται για την περίπτωση να προκύψουν νέα στοιχεία όσο η διερεύνηση Τριαντόπουλου είναι ανοικτή στη Βουλή. Αφότου έκανε γνωστή τη θετική στάση της κυβέρνησης στο αίτημα, ο Βορίδης απέρριψε τις κατηγορίες για συγκάλυψη, περιγράφοντας και την υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης με τη λογική της απουσίας κινήτρου: «Για να θεμελιώσετε αυτή την κατηγορία της συγκάλυψης εναντίον της κυβέρνησης, θα πρέπει να αποδείξετε ποιον συγκαλύπτουμε, ποιο όνομα καλύπτουμε και γιατί».