Πρόταση για Ανθυπασπιστές Γ’ ξεχασμένη στο Νομικό Τμήμα του Υπ. Άμυνας

Μια μεταβατική διάταξη του 2017, αφήνει εκτός κρίσεων και προαγωγών αρχαιότερους Υπαξιωματικούς, ενώ προάγονται νεότεροι – Ζητούν να κριθούν για προαγωγή το 2025, διαφορετικά θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε εφάπαξ και σύνταξη

Του Μανώλη Καλατζή

Σοβαρό θέμα τάξης και εκ των πραγμάτων πειθαρχίας, δημιουργούν κανονισμοί που σχετίζονται με τις προαγωγές και τη ανέλιξη των Μονίμων Υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.

Το θέμα των Υπαξιωματικών, όπως και παλαιότερα των Αξιωματικών έχει μεγάλη ιστορία καθώς η ρίζα των προβλημάτων βρίσκεται στην ίδρυση της Εθνικής Φρουράς. Έκτοτε κατά καιρούς προσλαμβάνονταν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί με διάφορες διαδικασίες, ενώ η κατάσταση περιπλέχθηκε όταν όλα τα στελέχη αποφασίστηκε να προέρχονται από τις στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας.

Σήμερα υπάρχει ένα σημαντικό θέμα με τους Ανθυπασπιστές Γ’ οι οποίοι είχαν διοριστεί το 1994 και το 1995 ως μόνιμοι Λοχίες.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς που ψηφίστηκαν το 2017, την 1η Σεπτεμβρίου του 2018 κρίθηκαν και προήχθησαν στον βαθμό του Ανθυπασπιστή Γ’.

Εν τω μεταξύ στη βάση μεταβατικών διατάξεων που καθόριζαν με πόσα έτη υπηρεσίας και με πόσα έτη στον βαθμό, μπορούσαν να κριθούν και να προαχθούν στον βαθμό του Ανθυπασπιστή Β’ το 2023 5 εκ των Ανθυπασπιστών Γ’ που είχαν προσληφθεί το 1994 προήχθησαν.

Ωστόσο οι μεταβατικές διατάξεις είχαν ισχύ μόνο για 6 χρόνια από την ημέρα της ψήφισης τους και έτσι το 2024, οι υπόλοιποι δεν συμπεριλήφθηκαν τον πίνακα των κρίσεων, γιατί δεν πληρούσαν τις πρόνοιες των κανονισμών.

Στις κρίσεις και στις προαγωγές που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο, σημειώθηκε το εξής παράδοξο. Νεότεροι Υπαξιωματικοί από αυτούς που είχαν προσληφθεί το 1994-95 κρίθηκαν και προήχθησαν γιατί πληρούσαν τις προϋποθέσεις, ενώ οι αρχαιότεροι τους έμειναν στάσιμοι γιατί είχε λήξει η μεταβατική περίοδος.
Το πρόβλημα είχε γίνει αντιληπτό και τον περασμένο Μάϊο υποβλήθηκε πρόταση για μείωση του χρόνου παραμονής στον βαθμό του Ανθυπασπιστή Γ’ κατά 2 χρόνια, ώστε να μπορούνννα κριθούν και να προαχθούν αυτοί που για τυπικούς λόγους έμειναν εκτός.

Η πρόταση είχε υπογραφεί και από τον Αρχηγό ΓΕΕΦ, αλλά όπως πληροφορούμαστε, από τον Μάϊο του 2024 έμεινε σε κάποιο συρτάρι στο Νομικό Τμήμα του Υπουργείου Άμυνας και δεν προωθήθηκε στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία.
Υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί το ίδιο και στις κρίσεις του 2025 και οι αρχαιότεροι Ανθυπασπιστές Γ’ να παραμείνουν στάσιμοι και να προαχθούν οι νεότεροι τους που προέρχονται από τη ΣΜΥ – ΣΜΥΝ – ΣΤΥΑ, καθώς θα πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις των κανονισμών.

Πηγές προσκείμενες στους επηρεαζόμενους Ανθυπασπιστές Γ’, ανέφεραν πως αν δεν υπάρξει διευθέτηση του θέματος τους, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να μην προλάβουν να προαχθούν στον βαθμό του Ανθυπασπιστή Β’ λόγω ηλικίας, ενώ ακόμα και αν προαχθούν να μην μπορέσουν να συμπληρώσουν 18μηνο στον βαθμό με αποτέλεσμα να επηρεαστούν σημαντικά τα ωφελήματα τους σε σχέση με εφάπαξ και σύνταξη.
Αυτό που ζητούν, είναι να παραταθεί η ισχύς των μεταβατικών διατάξεων, από τα 6 στα 8 χρόνια, ώστε μπορέσουν να ενταχθούν στον πίνακα κρίσεων.

Τι προβλέπει η μεταβατική διάταξη

Με τους κανονισμούς που ψηφίστηκαν το 2017, για να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ανέλιξη των Ανθυπασπιστών Γ’ σε Ανθυπασπιστές Β’ προβλέφθηκε μεταβατική περίοδος 6 χρόνων ως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Σύμφωνα με την μεταβατική διάταξη, όποιος Ανθυπασπιστής Γ’ ΄ είχε συμπληρωμένα 15 χρόνια στους βαθμούς Αρχιλοχία και Ανθυπασπιστή Γ’ , μπορούσε να κριθεί για προαγωγή στον βαθμό του Ανθυπασπιστή Β’

Το γεγονός ότι ο κανονισμός δίνει προβάδισμα 2 ετών στους αποφοίτους των Σχολών Υπαξιωματικών οδηγεί σε ανατροπή της επετηρίδας κατά τις κρίσεις και τις προαγωγές και σύμφωνα με τους Ανθυπασπιστές Γ’ που δεν προέρχονται από τις Σχολές «αποτελεί κατάφορη παραβίαση των κανονισμών της Δημοσίας Υπηρεσίας και προσβολή της αρχαιότητας της ιεραρχίας και της πειθαρχίας από τις οποίες πηγάζει η εύρυθμη λειτουργία του κάθε Στρατού».

Γίνεται αναφορά μάλιστα και σε δυσμενή διάκριση για τους άνδρες Μονίμους Υπαξιωματικούς απευθείας διορισμού των σειρών 1994 και 1995, γιατί δεν τους είχε δοθεί η δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις για εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές.