![](https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2025/02/1971434-300x288.jpg)
Σαν η μοίρα να θέλει να… χτυπήσει μέσα σε λίγες μέρες εκείνη τη σπουδαία ομάδα που έφτασε τον Παναθηναϊκό έως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ το 1971. Σαν ο Θεός να θέλει να φτιάξει μια ποδοσφαιρική ομάδα ονείρων στον Παράδεισο. Ο Μίμης Δομάζος έφυγε πριν από λίγες μέρες από τη ζωή. Και σε αυτό το ταξίδι τον ακολούθησε ο Τάκης Οικονομόπουλος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Ενας από τους σπουδαιότερους έλληνες τερματοφύλακες όλων των εποχών, με το παρατσούκλι «πουλί», το οποίο τού «κόλλησε» ο Μίμης Δομάζος.
«Μέχρι τότε με έλεγαν “Γιασίν”. Ηταν όμως ένα ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια με την ΑΕΚ όπου μείναμε με 8 εμείς απέναντι σε 11 της ΑΕΚ. Είχε φτάσει το ματς να γίνεται… βομβαρδισμός στο τέρμα μας και είχα “κατεβάσει ρολά”. Στο τέλος του ματς μού λέει ο Δομάζος: “Ρε, πουλί ήσουν! Πουλί”. Το άκουσε ένας δημοσιογράφος, το έγραψε, και έμεινε από τότε» είχε πει σε συνέντευξή του ο Τάκης Οικονομόπουλος. Η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε από τις αλάνες και το 1959 εντάχθηκε στην Αθλητική Ενωση Καλλιθέας, αν και σύντομα μεταπήδησε στον Απόλλωνα Αθηνών, σε ηλικία 16 ετών, με τη μεταγραφή να κοστίζει 5.000 δραχμές. Το 1962 μετακόμισε στην Προοδευτική και το 1963, έπειτα από ανταλλαγή παικτών, υπέγραψε στον Παναθηναϊκό.
Στον Παναθηναϊκό παρέμεινε για 13 χρόνια, διατηρώντας για μεγάλο διάστημα τη θέση του βασικού τερματοφύλακα. Ενα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του ήταν το 1965, όταν κατάφερε να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του για 1.088 λεπτά. Ο Οικονομόπουλος έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική Ελλάδας το 1965 και αγωνίστηκε συνολικά 25 φορές με το εθνόσημο, από το 1965 μέχρι το 1974, συμμετέχοντας σε σημαντικές προκρίσεις και αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Τον ζήτησε η Ρεάλ,
αρνήθηκε η χούντα
Το όνομα του Τάκη Οικονομόπουλου ξέφυγε από τα ελληνικά όρια. Κοτζάμ Ρεάλ Μαδρίτης είχε ασχοληθεί με την περίπτωσή του και ήθελε να τον κάνει δικό της. Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε εξιστορίσει τα γεγονότα, λέγοντας πως είχε ενημερωθεί ότι η Ρεάλ έδινε 15 εκατομμύρια αλλά η χούντα δεν επέτρεψε τη μεταγραφή. «Δύο φορές με ζήτησε η Ρεάλ Μαδρίτης. Αλλά και στις δύο φορές υπήρχε η χούντα… Δεν άφηνε η χούντα. Δεν με έδινε ο Παναθηναϊκός. Μου είχαν πει από τον Παναθηναϊκό ότι έδινε η Ρεάλ 15 εκατομμύρια. Με ζήτησε το 1967 και το 1971. Εδώ δεν με άφηνε η χούντα να παίξω με την Εθνική ομάδα τη χρονιά του Γουέμπλεϊ για να μην τραυματιστώ και δεν προχωρήσουμε με τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο Πρωταθλητριών».
Μεγάλωσε στην Καλλιθέα, την οποία αποκαλούσε ποδοσφαιρομάνα, αφού κοντά του έμεναν ο Κοτρίδης, ο Νεστορίδης, ο Βαλιάνος, ο Μπέμπης, ο Σκρέκης και πολλοί άλλοι. Πέρασε μια ζωή στον Παναθηναϊκό. Αρχικά ως τερματοφύλακας και για 27 ολόκληρα χρόνια, από το 1979 έως το 2006, ως προπονητής τερματοφυλάκων. Εζησε τον Παναθηναϊκό στα καλύτερά του και δεν έκρυβε τη στενοχώρια του για το γεγονός πως η ομάδα της καρδιάς του είναι μακριά από τους τίτλους τα τελευταία χρόνια. Ο Τάκης Οικονομόπουλος ό,τι είχε να πει το έλεγε χωρίς δεύτερη σκέψη. Υπήρξε σπουδαίος και έτσι θα τον θυμόμαστε για πάντα.