«Πόλεμος νεύρων» βόρεια της Κρήτης

Η Τουρκία συνεχίζει την πρόκληση βορείως της Κρήτης, έχοντας την κορβέτα κλάσης Burak στα 10 ναυτικά μίλια από τα υπό ιταλική σημαία «Ievoli Relume» και «NG Worker» που συνεχίζουν κανονικά τις εργασίες τους. Ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου ανανέωσε και διεύρυνε τη Navtex για το «Ievoli Relume» έως τις 5 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας και μια νέα γραμμή πλεύσης μεταξύ Κρήτης και Κάσου, η οποία μισή είναι στα διεθνή και μισή στα εθνικά χωρικά ύδατα. Το μήνυμα της Αθήνας στην Αγκυρα είναι πως οι προγραμματισμένες έρευνες των δύο πλοίων για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο θα ολοκληρωθούν κανονικά.

Από ελληνικής πλευράς η φρεγάτα «Σπέτσες» και σκάφος του Λιμενικού συνεχίζουν να βρίσκονται κοντά στα δύο ερευνητικά, διατηρώντας ετοιμότητα για κάθε πιθανή κίνηση από την πλευρά της τουρκικής μονάδας.

Την ίδια στιγμή βέβαια στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στα «ΝΕΑ» επισημαίνουν ότι η κορβέτα που έχουν στείλει οι Τούρκοι είναι από τις παλιές και όχι τις σύγχρονες της κλάσης Ada, και αυτό εκλαμβάνεται ως ένα έμμεσο μήνυμα της Αγκυρας πως δεν έχει καμία διάθεση για περαιτέρω κλιμάκωση.

Στο ελληνικό επιτελείο συνεχίζουν να διατηρούν χαμηλούς τόνους, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό, μετά εκείνο της Κάσου προ λίγων μηνών, δείχνει πως είναι στρατηγική επιλογή της Τουρκίας να αμφισβητεί οποιαδήποτε κίνηση της Ελλάδας είναι πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια, ασχέτως αν είναι σε περιοχές τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί μέρος της «Γαλάζιας Πατρίδας» ή της υφαλοκρηπίδας της, σύμφωνα πάντοτε με τη δική της θεώρηση των πραγμάτων.

Δεν είναι διόλου τυχαία η αναφορά του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια σε κομματική εκδήλωση στα Ιωάννινα: «Το casus belli δεν είναι στη φαντασία μας. Είναι απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν είναι αόριστη σύλληψη στο μυαλό μας που απομονώνει τα νησιά μας από την ενδοχώρα. Η Τουρκία προσπαθεί να το επιβάλει επί του πεδίου. Εχουμε λοιπόν μια διατυπωμένη απειλή από μια χώρα 10 φορές μεγαλύτερη από εμάς».

Πάντως η Τουρκία συνεχίζει, παρά το καλό κλίμα στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Ντόχα, να θέτει ζητήματα που αν μη τι άλλο αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα και συνθήκες. Τελευταία κίνηση της Αγκυρας σε αυτό το πεδίο αποτελεί η ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε χθες με αφορμή ελληνικές ασκήσεις στις 11 και 12 Φεβρουαρίου σε Αη Στράτη και δυτικά της Καρπάθου, ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αυτών.