Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Το Σάββατο, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 26 χλμ. στην Ανάφη.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια στα κτίρια των σχολικών μονάδων της Σαντορίνης και της Αμοργού, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλή.
Σύμφωνα με τα μέλη των δύο Επιτροπών που συνεδρίασαν (της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), η σεισμική ακολουθία στην περιοχή παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η έως την 8η Φεβρουαρίου, οι οποίοι είχαν μέγεθος άνω του 3.0 (με μέγιστο μέγεθος Μ 5.2).
Τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ιο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 14 Φεβρουαρίου, όπως αποφάσισε η Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ενώ συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.
Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων, «η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή», ενώ προστίθεται ότι «δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου».
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί του Σαββάτου καταγράφηκαν σεισμικές δονήσεις άνω των 4,5 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Στις 10:36 καταγράφηκε δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ και στις 11:00 4,9 Ρίχτερ. Ακολούθησε νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ στις 11:24. Συνολικά, από τις 10:36 έως τις 11:24, σημειώθηκαν οκτώ σεισμοί, από 3,9 έως 4,9 Ρίχτερ.
Το απόγευμα του Σαββάτου, δύο νέοι σεισμοί μεγέθους 4,3 Ρίχτερ και 4,4 Ρίχτερ σημειώθηκαν στις 18:29 και 19:15 αντίστοιχα.
![](https://cdn1.neoskosmos.com/uploads/sites/3/2025/02/Mitsotakissntorini-W_29638-768x512.jpg)
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).
2. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.
3. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
4. Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
Οι πολίτες θα πρέπει:
– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
-να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
-να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
-να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
– Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00».
Επιπλέον «για την καλύτερη, ταχύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, της οποίας η διάρκεια φαίνεται να παρατείνεται χρονικά», ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ορίστηκε εκπρόσωπος των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού, Βασίλη Κικίλια.
The post Σεισμοί στις Κυκλάδες: Κλειστά σχολεία και αυτή την εβδομάδα σε Σαντορίνη, Ιο, Ανάφη και Αμοργό appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.