
Σε αχαρτογράφητα νερά πλέει η επιστημονική κοινότητα καθώς προσπαθεί να αξιολογήσει τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη. Παρά την αρχική αισιοδοξία περί σταθεροποίησης του φαινομένου, η εκδήλωση των 5,3 ρίχτερ το βράδυ της περασμένης Δευτέρας προκάλεσε προβληματισμό. Τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση του σεισμού, κατεγράφη μεγαλύτερη συχνότητα σεισμών με μέγεθος άνω των 4 ρίχτερ αλλά στη συνέχεια ο ρυθμός εκδήλωσής τους επιβραδύνθηκε. Σύμφωνα με την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, από τις 26 Ιανουαρίου ως τις 9 Φεβρουαρίου 2025 στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού καταγράφηκαν περισσότεροι από 14.000 σεισμοί.
Επειτα από πρόταση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία συνεδρίασε χθες, τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ιο και Ανάφη θα παραμείνουν κλειστά. Παράλληλα συνιστάται η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων. Μετά τη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, χαρακτήρισε σταθερή τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή και ανέφερε ότι από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι χθες είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 1.100 σεισμοί μεγέθους άνω των 3 ρίχτερ.
«Μιλάμε για μια πρωτοφανή σεισμική κρίση στην Ελλάδα. Περιμένουμε να συνεχιστεί κι άλλο η ακολουθία, τουλάχιστον για μία με δύο εβδομάδες, ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται. Σε αυτήν την ακολουθία δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό. Μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ διότι δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο με αυξομειώσεις, το οποίο οφείλεται, κατά την άποψή μου, σε μια κίνηση ηφαιστειακών ρευστών στον μέσο φλοιό σε βάθος 10 με 12 χιλιομέτρων. Θα πρέπει να εξελιχθεί και άλλο μέχρι να ηρεμήσει», δήλωσε χθες ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας, ανέφερε πως «εν πολλοίς, πάμε σε αχαρτογράφητα νερά… Εχουμε διατυπώσει απόψεις που είναι πολύ πιθανές, όπως αυτή της σμηνοσειράς, αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κατηγορηματικά τίποτα. Πάμε μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα». Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, πολλές από τις παραμέτρους του φαινομένου παραμένουν άγνωστες και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποκλειστούν και άλλα σενάρια που έχουν ακουστεί «όπως για παράδειγμα η ενεργοποίηση πολλών μικρών ρηγμάτων ή ακόμη και η τροφοδότηση των ρηγμάτων από την ηφαιστειακή ενέργεια».
Πεπεισμένος ότι η σεισμική έξαρση στη Σαντορίνη είναι σμηνοσειρά που χαρακτηρίζεται από έντονα «σκαμπανεβάσματα» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, προσθέτοντας ότι η ανάλυση του φαινομένου συνεχίζεται.
Για πολύπολοκο φαινόμενο αλλά όχι πρωτοφανές κάνει λόγο από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε χθες σε διαδικτυακή του ανάρτηση: «Πολλοί ρωτούν αν έχει επαναληφθεί στην Ελλάδα τέτοια ακολουθία. Ενας διαβασμένος σεισμολόγος θα σας έλεγε “ναι, πολλές φορές”. Δύο παραδείγματα. (1) Φωκίδα. Από τις 2.1.1984 έγιναν 34 προσεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου του 3,5. Ο κύριος έγινε 11.2.1984, μέγεθος 5,5. (2) Λέσβος. Από τις 1.5.1984 έγιναν 44 προσεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου του 3,6. Ο κύριος έγινε 17.6.1984, μέγεθος 5,6. Αν τότε υπήρχαν τα σημερινά σεισμογραφικά δίκτυα και λογισμικά θα είχαν καταγραφεί εκατοντάδες μικρότερων σεισμών, όπως τώρα. Συνεπώς, τίποτε το πρωτοφανές». Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε χθες πως «μετά τα 5,3 Ρίχτερ ξαναρχίσαμε από την αρχή τις αναλύσεις μας. Βρισκόμαστε ενώπιον ενός εξαιρετικά πολύπλοκου φυσικού φαινομένου. Επανεξετάζουμε μέρα με τη μέρα όλα τα στοιχεία που μας δίνει η φύση και είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες μέρες θα μπορούμε να αξιολογήσουμε με αξιοπιστία το φαινόμενο».
Στο μεταξύ, χθες, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι τοποθέτησε νέο παλιρροιογράφο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης στο πλαίσιο ενίσχυσης της παρακολούθησης και της πρόληψης από τον κίνδυνο τσουνάμι. Τέλος, την παραίτησή του από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου υπέβαλε ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης.
Σεισμός στην Αταλάντη
Χθες το βράδυ, στις 22.23, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 3,6 ρίχτερ στην περιοχή της Αταλάντης Φθιώτιδας, η οποία έγινε αισθητή και σε πολλά σημεία της Αττικής. Το εστιακό της βάθος ήταν 15,5 χιλιόμετρα.