Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες

Σε φάση ύφεσης έχει εισέλθει η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, όμως οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω της πολυπλοκότητας του φαινομένου. Την ίδια στιγμή, υπό στενή παρακολούθηση έχουν τεθεί οι ηφαιστειογενείς διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στον υποθαλάσσιο χώρο της ευρύτερης περιοχής, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι παρατηρείται αυξημένη εδαφική παραμόρφωση εξαιτίας τους, αποκλείοντας όμως σε αυτή τη φάση το ενδεχόμενο έκρηξης.

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 13 Φεβρουαρίου κατέγραψε, με μεθόδους μηχανικής μάθησης, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, περισσότερους από 18.400 σεισμούς, διαπιστώνοντας παράλληλα μείωση στη συχνότητα εκδήλωσής τους.

«Πράγματι παρατηρείται ύφεση της σεισμικής δραστηριότητας και αυτό στοιχειοθετείται από το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα έχουμε σαφέστατη μείωση τόσο του πλήθους των σεισμών όσο και των μεγεθών τους. Αυτή την εικόνα έχουμε μετά τη δόνηση μεγέθους 5 ρίχτερ που σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου», λέει στα «ΝΕΑ» ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Δύο είναι αυτή τη στιγμή τα ενδεχόμενα, το ένα είναι να γίνεται πραγματικά μια αποφόρτιση της περιοχής και το δεύτερο να διανύουμε ένα πρόσκαιρο διάστημα ηρεμίας πριν από έναν μεγαλύτερο σεισμό – άλλωστε στη σεισμολογία έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τη σεισμική ησυχία πριν από ισχυρούς σεισμούς. Σε λίγες ημέρες θα μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια το τι συμβαίνει, καθώς η σεισμική δραστηριότητα θα έχει αποκτήσει πλέον ξεκάθαρη μορφή αν πρόκειται για μετασεισμική ακολουθία».

Στο μεταξύ, αναστάτωση προκλήθηκε στη Σαντορίνη το βράδυ της Παρασκευής έπειτα από αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, μικρού μεγέθους, που διήρκεσαν περίπου μιάμιση ώρα, δονήσεις που κάποιοι επιστήμονες αποδίδουν στην κίνηση μαγματικών ρευστών στον φλοιό της γης στην περιοχή που έχει διεγερθεί σεισμικά. «Πρόκειται για μια πολύ πυκνή ακολουθία μικροσεισμών που προκάλεσε την αίσθηση μιας συνεχούς δόνησης, κάτι που είναι χαρακτηριστικό στα ηφαίστεια. Ωστόσο, αν εξετάσουμε τα σήματα, θα δούμε ότι πρόκειται για εξαιρετικά μικρά γεγονότα, διαδοχικούς μικροσεισμούς που έδωσαν αυτή την εντύπωση. Η δραστηριότητα αυτή εντοπίστηκε στην περιοχή της Ανύδρου, αρκετά μακριά από το ηφαίστειο της Σαντορίνης», σχολίασε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.

Χθες, συνεδρίασαν οι επιστημονικές επιτροπές που παρακολουθούν το φαινόμενο και ανέλυσαν διεξοδικά όλα τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί αυτές τις ημέρες από την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, από τη Νέα Καμένη, την Ανυδρο και το ηφαίστειο Κολούμπος. Οι επιτροπές επιβεβαίωσαν ότι «η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παρουσιάζει σχετική ύφεση, με περίπου 1.300 σεισμούς με μέγεθος άνω των 3 ρίχτερ και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 5,3 ρίχτερ» από την 1η Φεβρουαρίου έως χθες.

Σημείωσαν, επίσης, «ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής», επισημαίνοντας ότι «σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η δραστηριότητα αυτή οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού» και ότι «η σεισμική δραστηριότητα εντός της Καλντέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης αυξημένη εδαφική παραμόρφωση, η οποία παρακολουθείται συνεχώς».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δημόσια κτίρια, με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις. Σήμερα κλιμάκια ειδικών θα μεταβούν στην Αμοργό για να εκτιμήσουν την επικινδυνότητα σε διάφορα σημεία του νησιού.