![](https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2025/02/musk-altman-afp-comp-xrwma-300x168.jpg)
Αμείωτη συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ του Ιλον Μασκ και του Σαμ Αλτμαν με αφορμή την κίνηση του πρώτου να ηγηθεί κοινοπραξίας για να επιδιώξει να εξαγοράσει την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI έναντι 97,4 δισ. δολαρίων.
Ο Αλτμαν ως διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Σαμ Αλτμαν καταφέρθηκε εναντίον του αντιπάλου του, αφού πρώτα απέρριψε μια τέτοια συμφωνία που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στην τεχνητή νοημοσύνη.
«Ο Ιλον δοκιμάζει όλα τα είδη των πραγμάτων για πολύ καιρό. Αυτό είναι το πιο πρόσφατο – ξέρετε, το επεισόδιο αυτής της εβδομάδας» είπε ο Αλτμαν στο Bloomberg. «Νομίζω ότι μάλλον προσπαθεί απλώς να μας επιβραδύνει».
Ο Μασκ είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι ηγείται ομάδας επενδυτών που προσφέρθηκαν να αγοράσουν το OpenAI για 97,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Μασκ, συνιδρυτής του OpenAI που τελικά εγκατέλειψε την εταιρεία, έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει κόντρα με τον Αλτμαν και έχει προχωρήσει σε σειρά νομικών κινήσεων κατά της εταιρείας και του Αλτμαν υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία AI και η ηγεσία της έχουν απομακρυνθεί από τον στόχο της OpenAI που ήταν να λειτουργεί ως κοινωφελή οργάνωση.
Το OpenAI λειτουργεί υπό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ελέγχει την οντότητα η οποία ονομάζεται OpenAI LP, αποτελώντας πλέον κερδοσκοπική εταιρεία. Αυτή η κερδοσκοπική εταιρεία οδήγησε την OpenAI σε μεγάλη επιτυχία στο ΑΙ και την αποτίμησή της στις αγορές σε περίπου 100 δισ. δολάρια μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. Ο Αλτμαν πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό ως ο εγκέφαλος αυτού του σχεδίου και το κλειδί για την επιτυχία της εταιρείας, σχολίαζε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Ο Μασκ ισχυρίζεται ότι το OpenAI έχει απομακρυνθεί από τον ιδρυτικό του χάρτη επιδιώκοντας να αποκομίσει κέρδη με τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης του. Στη συνέχεια ο Μασκ ξεκίνησε τη δική του εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζεται x.AI.
«Μακάρι να (μας) ανταγωνιστεί φτιάχνοντας ένα καλύτερο προϊόν, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν πολλές τακτικές» είπε ο Αλτμαν. «Πολλές, πολλές μηνύσεις, κάθε λογής άλλα τρελά πράγματα, τώρα αυτό. Και θα προσπαθήσουμε να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε» ανέφερε.
Ερωτηθείς εάν ο Μασκ προσεγγίζει τη στρατηγική του για να ανταγωνιστεί την OpenAI από θέση ανασφάλειας, ο Αλτμαν συμφώνησε και προχώρησε σε υποτιμητικές δηλώσεις για τον ανταγωνιστή του. «Μάλλον όλη του η ζωή είναι από θέση ανασφάλειας. Νιώθω τον τύπο» είπε ο Αλτμαν. «Δεν νομίζω ότι είναι ευτυχισμένος άνθρωπος. Τον νιώθω».
Επίσης ο Αλτμαν μετά τη γνωστοποίηση της προσφοράς για την OpenAI έγραψε στο Χ – πρώην Twitter – του Μασκ: «Οχι, ευχαριστώ, αλλά θα αγοράσουμε το Twitter για 9,74 δισεκατομμύρια δολάρια αν θέλετε».
Από το 2015
Ο Αλτμαν και ο Μασκ ίδρυσαν την OpenAI ως φιλανθρωπικό ίδρυμα το 2015 με δηλωμένη αποστολή τότε να διαχειρίζονται με τρόπο επωφελή μια τεχνολογία που θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνη. Ομως η ανάπτυξη ολοένα ισχυρότερων μοντέλων ΑΙ απαιτούσε περισσότερα κεφάλαια από αυτά που θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν από τις δωρεές. Ο Μασκ αναζήτησε επιρροή και έλεγχο της εταιρείας με αντάλλαγμα δικά του κεφάλαια. Ο Αλτμαν δημιούργησε θυγατρική με κερδοσκοπικό προσανατολισμό ζητώντας και παίρνοντας επενδύσεις από τη Microsoft και άλλες εταιρείες. Οι δύο τους τελικά χώρισαν τους δρόμους τους με κακό τρόπο.
Τώρα φαίνεται ότι η διαμάχη τους εντείνεται όλο και περισσότερο, με το στοίχημα για το ποιος θα έχει τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης να είναι μεγάλο και συνεχώς να αυξάνεται.