Προϋποθέσεις εισαγωγής εκλογής βουλευτών επικρατείας συζήτησε η Επ. Εσωτερικών
Τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή του θεσμού της εκλογής βουλευτών επικρατείας συζήτησε κατά το δεύτερο μέρος της σημερινής της συνεδρίας η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ και εισηγητής του θέματος Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε συνοπτικά σχετικά με τους λόγους υποβολής της ότι η Κύπρος έχει τον μικρότερο αριθμό βουλευτών στην ΕΕ, ενώ στάθηκε επίσης στις αυξημένες υποχρεώσεις της Βουλής στο εξωτερικό και τη συμμετοχή των ίδιων βουλευτών σε πολλαπλές επιτροπές.
Προσέθεσε πως με την εισαγωγή των βουλευτών επικρατείας θα είναι δυνατή η προώθηση υποψηφίων με επιστημονική και τεχνοκρατική γνώση.
Σχετικά με τον αριθμό των βουλευτών επικρατείας, είπε ότι προβλέπονται 10 βουλευτές, 7 Ε/κ, 3 Τ/κ, η επιλογή των οποίων θα γίνεται με βάση τον αριθμό των ψήφων σε ολόκληρη την επικράτεια. Προσέθεσε ότι η πρόταση κάνει κατ’αρχήν λόγο για επιλογή με σταυρό προτίμησης, ωστόσο υπάρχει και η επιλογή της λίστας, με το εκλογικό μέτρο να ορίζεται στο 14,7%.
Εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Μενέλαος Βασιλείου είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα πολιτικής φύσεως και πως δεν υπάρχουν τεχνοκρατικά ζητήματα εφαρμογής, με τον κύριο προβληματισμό, όπως είπε, να αφορά πιθανό ζήτημα διάκρισης για ανεξάρτητους συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψηφίους.
Ο κ. Σιζόπουλος απάντησε ότι η συμμετοχή ανεξάρτητων συνδυασμών είναι δυνατή αρκεί να κατέρχονται σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Συμπλήρωσε ότι θα υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο με τους υποψηφίους επαρχίας και επικρατείας, ενώ θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα για αύξηση του αριθμού των βουλευτών σε 90.
Οι εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας είπαν για το ζήτημα της αύξησης του αριθμού των βουλευτών ότι οποιαδήποτε τροποποίηση επηρεάζει το δίκαιο της ανάγκης, κατά συνέπεια απαιτείται επαρκής αιτιολογία, η οποία κατά την Υπηρεσία δεν στοιχειοθετείται στην πρόταση.
Σχετικά με τους βουλευτές επικρατείας, εξέφρασαν προβληματισμό για το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για ανεξάρτητους υποψήφιους, ζητώντας να εξεταστεί η περίπτωση περιορισμού δικαιώματος εκλογιμότητας.
Τέλος, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου χαρακτήρισε την πρόταση ως θετικό βήμα και εναρμόνιση με τις σύγχρονες εξελίξεις, προσθέτοντας πως ενδεχομένως να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για επιμέρους θέματα.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι κατατέθηκαν κάποιοι προβληματισμοί, κυρίως διαδικαστικοί, και κάποιες νομικές προεκτάσεις από τη Νομική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί εντός Μαρτίου.
«Από την πρώτη συζήτηση φαίνεται ότι κάποια κόμματα τοποθετούνται θετικά, κάποια άλλα έχουν προβληματισμούς. Εμείς στο παρελθόν δεν τοποθετηθήκαμε υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής, θέση την οποία διατηρούμε, πλην όμως θα συνεχιστεί η συζήτηση και θα δούμε ακριβώς πώς θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στον Απρίλιο για να τηρήσουμε τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που θέσαμε για τον Μάιο του 2025 για να ψηφίσουμε όλα αυτά που θα ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής», συμπλήρωσε σχετικά.
Σε ερώτηση αν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο ένας ανεξάρτητος θα μπορεί να διεκδικήσει θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, ο κ. Δαμιανού εξέφρασε τη θέση ότι αυτά που ισχύουν για την εκλογή μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατ’ αναλογία πρέπει να ισχύσουν για οποιαδήποτε ψηφοδέλτια που έχουν να κάνουν με την Κύπρο ως ενιαία επικράτεια, αλλά είναι καθαρά νομικά ζητήματα.
«Ως επιτροπή θα αναμένουμε την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι αυτό το μείζον. Το σημαντικό είναι να αποφασιστεί επί της αρχής αν θα υπάρξει ο θεσμός των βουλευτών επικρατείας στην Κύπρο και αν θα υπάρξει με βάση ποιες ρυθμίσεις εκλογής», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Σιζόπουλος επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι η χώρα με τον μικρότερο αριθμό βουλευτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν χώρες με μικρότερο πληθυσμό έχουν μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών.
Προσέθεσε ότι οι αυξημένες αντιπροσωπείες και υποχρεώσεις που έχει η Βουλή στο εξωτερικό εμποδίζει σημαντικό αριθμό βουλευτών από το να συμμετέχουν στις εργασίες της Βουλής και για αυτό θα πρέπει να γίνει μια αναπλήρωση. Επίσης, η συμμετοχή των βουλευτών σε μεγάλο αριθμό επιτροπών δημιουργεί κάποια προβλήματα αναφορικά με τις απαρτίες και τις συνεδριάσεις των επιτροπών, ενώ είναι πιο σημαντικό οι βουλευτές να επικεντρώνονται σε λιγότερα θέματα για πιο αποτελεσματική κοινοβουλευτική εργασία.
«Θεωρούμε ότι η αύξηση των βουλευτών κατά 10 ως βουλευτές επικρατείας, 7 Ελληνοκύπριοι και 3 Τουρκοκύπριοι, όπως προνοεί το Σύνταγμα, θα είναι μια πρόταση που θα συμβάλει και θα βοηθήσει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων και επίσης την αναβάθμιση ποιοτικά του ρόλου και των δραστηριοτήτων της Βουλής», σημείωσε.
Σε ερώτηση σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ανεξάρτητων υποψηφίων, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δικαιούνται να διεκδικήσουν έδρα εκλογής από το ψηφοδέλτιο επικρατείας τα κόμματα και οι συνδυασμοί οι οποίοι θα έχουν ψηφοδέλτια σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.
«Δεν θα μπορεί ένας συνδυασμός ή ένας ανεξάρτητος βουλευτής, ο οποίος είναι μόνος σε μια εκλογική περιφέρεια, να διεκδικήσει και εκλογή στην επικράτεια ενός βουλευτή επικρατείας», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς κατά πόσο είναι ολοκληρωμένη η επιχειρηματολογία για να υποστηριχθεί η τροποποίηση με βάση το δίκαιο της ανάγκης και κατά πόσον να απαιτείται η σύμφωνος γνώμη της Κυβέρνησης από τη στιγμή που αυξάνονται οι δαπάνες του κράτους, ο κ. Σιζόπουλος είπε αρχικά ότι άποψη της επιτροπής είναι πως η Κυβέρνηση θα είναι θετική και δεν θα έχει οποιαδήποτε ένσταση, δεδομένου ότι η αύξηση των δαπανών είναι πολύ μικρή και ως εκ τούτου δεν επηρεάζει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, προσθέτοντας ότι υπάρχει και ο προϋπολογισμός της Βουλής που, όπως είπε, καλύπτει ουσιαστικά όλα αυτά τα ζητήματα ως ξεχωριστός προϋπολογισμός.
Αναφορικά με το δίκαιο της ανάγκης, είπε ότι και στο παρελθόν υπήρξε αύξηση του αριθμού των βουλευτών και πως στη βάση της ίδιας λογικής προτείνεται και τώρα η αύξηση του αριθμού τους.
«Από εκεί και πέρα, είναι δικαίωμα της Βουλής να αποφασίσει αν αυτή η αύξηση θα είναι με τη μορφή του ψηφοδελτίου επικρατείας ή αν θα είναι με τη μορφή της ένταξης αυτών των βουλευτών στις εκλογικές περιφέρειες. Η πρότασή μας είναι αυτή η αύξηση να γίνει σε συνδυασμό με το ψηφοδέλτιο επικρατείας», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ