Συνάντηση κορυφής για την Ουκρανία. Συμμετέχει και ο ΠτΔ

Πραγματοποιείται στο Παρίσι μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η δεύτερη συνάντηση κορυφής για το Ουκρανικό

Με τη συμμετοχή 20 συνολικά αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων πραγματοποιείται, μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η δεύτερη συνάντηση κορυφής για το Ουκρανικό.

Όπως έγινε γνωστό από την γαλλική πλευρά, στο Παρίσι είναι παρόντες, εκτός από τον Γάλλο Πρόεδρο, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Ιλίε Μπολογιάν και ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, ενώ όλοι υπόλοιποι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχουν στην συνάντηση μέσω βιντεοσύνδεσης.

Στη συνάντηση μετέχουν επίσης οι Πρωθυπουργοί του Καναδά της Νορβηγίας και της Ισλανδίας ενώ όλοι υπόλοιποι είναι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων χωρών της ΕΕ.

Όπως εξάλλου μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μακρόν είχε ήδη φιλοξενήσει τη Δευτέρα βασικούς ευρωπαίους ηγέτες καθώς και αρχηγούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για επείγουσες συνομιλίες.

Αρκετές μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, φέρεται να εξέφρασαν έκπληξη που δεν προσκλήθηκαν σε αυτή τη συγκέντρωση παρά το γεγονός ότι ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα ο Μακρόν να συγκαλέσει τη συνάντηση της Τετάρτης.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι Πρωθυπουργοί της οποίας θεωρούνται προσκείμενοι στον Πούτιν, καθώς και η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, της οποίας ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να ενεργήσει ως μεσολαβητής, δεν ήταν στη λίστα των συμμετεχόντων.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde επισήμανε νωρίτερα την «απογοήτευση των ευρωπαϊκών χωρών» που δεν προσκλήθηκαν στις συνομιλίες της Δευτέρας.

Η Γαλλία είναι ένας από τους κύριους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε την πλήρη εισβολή της στη γείτονά της τον Φεβρουάριο του 2022.

«Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τους Ευρωπαίους», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του σε γαλλικές περιφερειακές εφημερίδες που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

«Μην νομίζετε ότι το αδιανόητο δεν μπορεί να συμβεί, συμπεριλαμβανομένου του χειρότερου», είπε.

Ο Μακρόν εμφανίστηκε ανοιχτός στην ιδέα της αποστολής δυνάμεων στην Ουκρανία, αλλά τόνισε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με τον πιο περιορισμένο τρόπο και μακριά από ζώνες συγκρούσεων.

Η Γαλλία, μαζί με τη Βρετανία, εξέταζαν το ενδεχόμενο να στείλουν «ειδικούς ή ακόμη και στρατεύματα με περιορισμένους όρους, έξω από οποιαδήποτε ζώνη σύγκρουσης», είπε.

Ο Τραμπ προκάλεσε έκπληξη την Τρίτη κατηγορώντας τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη ρωσική εισβολή.

Η εκπρόσωπος της γαλλικής Κυβέρνησης Σοφί Πρίμας δήλωσε την Τετάρτη ότι τα σχόλια του Τραμπ ήταν μέρος μιας σειράς «ακατανόητων» δηλώσεων που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη «συνοχή» της θέσης των ΗΠΑ για την Ουκρανία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό είπε ότι η Γαλλία μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποιες δύσκολες επιλογές.

«Η Ρωσία αποφάσισε να μας κάνει εχθρούς και πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας, να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της απειλής και να προστατευτούμε», είπε στο RTL.

«Αν δεν κάνουμε τίποτα, αν παραμείνουμε τυφλοί απέναντι στην απειλή, η πρώτη γραμμή θα πλησιάσει όλο και πιο κοντά στα σύνορά μας».

Για να διατηρήσουν την πίεση στη Μόσχα, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την Τετάρτη σε νέο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία, δήλωσαν διπλωμάτες.

(ΚΥΠΕ-ΓΠΕ/ΜΣ/ΕΑΝ/ΑΓΚ)