Τα νέα θαύματα στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ηταν μία από τις σπάνιες βραδιές όπου πρωταγωνίστριες ήταν ομάδες του ένδοξου παρελθόντος και του θολού παρόντος. Η πρόκριση της σχεδόν διαλυμένης Φέγενορντ εις βάρος της ανώτερής της Μίλαν χαρακτηρίστηκε «θαύμα» από τον ολλανδικό Τύπο, ενώ για πρώτη φορά ύστερα από 44 χρόνια μια βελγική ομάδα, η Μπριζ, απέκλεισε εκπρόσωπο της Serie A σε νοκάουτ της κορυφαίας διοργάνωσης (Αταλάντα).

Εχοντας απολύσει τον προπονητή της Μπρίαν Πρίσκε λίγες ώρες πριν από την πρώτη αναμέτρηση με τη Μίλαν, έχοντας πουλήσει τον καλύτερο επιθετικό της Σαντιάγκο Χιμένες στους Ροσονέρι τον Δεκέμβριο, με προσωρινό προπονητή τον Πασκάλ Μπόσκαρτ ο οποίος δεν διαθέτει τα απαραίτητα πιστοποιητικά για να κάθεται στον πάγκο (διαθέτει δίπλωμα UEFA Α αλλά όχι Pro), έχοντας βρεθεί πίσω στο σκορ μόλις στο 38ο δευτερόλεπτο (με γκολ του Χιμένες), και τον αργεντινό επιθετικό της Γιούλιαν Καράντσα να είναι άρρωστος και να παραμένει στον πάγκο, η Φέγενορντ κατάφερε το ακατόρθωτο: να προκριθεί στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά ύστερα από 25 χρόνια.

Ηρωας του αγώνα έγινε ο Καράντσα ο οποίος αφού πήρε παρακεταμόλη για να ξεπεράσει την έντονη αδιαθεσία του, μπήκε στο 64ο λεπτό και ισοφάρισε με κεφαλιά δέκα λεπτά αργότερα. Είχε προηγηθεί (51′) η αποβολή του Τεό Ερνάντες με δεύτερη κίτρινη γιατί έπαιξε «θέατρο», γεγονός που τον κατέστησε αποδιοπομπαίο τράγο για τους Ιταλούς.

«Σε ένα κατάμεστο Σαν Σίρο, πραγματοποιήθηκε μια θαυματουργή ανάσταση όσον αφορά το ποδόσφαιρο. Ακόμη και ένας ανίατα άρρωστος επιθετικός με τη μορφή του Γιούλιαν Καράντσα, επανήλθε στη ζωή με  παρακεταμόλη», έγραψε χθες η «De Telegraaf».

«Είμαι ακόμα άρρωστος. Αλλά και χαρούμενος», ήταν οι πρώτες λέξεις του Αργεντινού ενώπιον της κάμερας του Ziggo Sport. «Ηταν δύσκολο για να είμαι ειλικρινής. Δεν ένιωθα καλά. Το να μπω και να πετύχω ένα σημαντικό γκολ είναι απίστευτο και δεν θα το ξεχάσω ποτέ».

Για τη Φέγενορντ το Μεάτσα αποτελεί «ιερό τόπο». Σ’ αυτό το μυθικό γήπεδο έγινε η πρώτη ολλανδική ομάδα, το 1970, που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ενώ νωρίτερα είχε αποκλείσει τη Μίλαν.

Το 2002 νίκησε στο ίδιο γήπεδο στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA την Ιντερ και στη συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο στον τελικό που διεξήχθη στο Ντε Κάιπ.

Η φετινή πορεία της Φέγενορντ στο Τσάμπιονς Λιγκ μοιάζει με παραμύθι. Στην πρεμιέρα ηττήθηκε στο γήπεδό της με 4-0 από τη Λεβερκούζεν και στην 4η αγωνιστική από τη Ζάλτσμπουργκ. Εχανε με 3-0 από τη Μάντσεστερ Σίτι μέχρι το 75′ και τελικά απέσπασε ισοπαλία 3-3. Πριν από το παιχνίδι με την Μπάγερν είχε αποφασιστεί να απολυθεί ο Πρίσκε αλλά η ολλανδική ομάδα νίκησε με 3-0 τους Βαυαρούς και η απόφαση μετατέθηκε για αργότερα. Στην τελευταία αγωνιστική της league phase που ήθελε νίκη για να πλασαριστεί στην πρώτη οκτάδα και να πάει απευθείας στον επόμενο γύρο, υπέστη μία ακόμα συντριβή, με 6-1 από τη Λιλ. Μετά το παιχνίδι πούλησε στη Μίλαν τον καλύτερό της επιθετικό, τον Μεξικανό Χιμένες, αλλά το τέλος της ιστορίας είχε happy end.

Ο «προδότης» Ερναντές

Ο μεγάλος χαμένος ήταν ο Τεό Ερναντές τον οποίον πολλές εφημερίδες χαρακτήρισαν «προδότη». Το συμβόλαιό του λήγει τον επόμενο χρόνο αλλά μετά την τελευταία εξέλιξη δύσκολα θα παραμείνει στο Μιλάνο.

Με την πρόκρισή της η Φέγενορντ ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία της τα 70 εκατ. ευρώ σε έσοδα από τη διοργάνωση, όπως άλλωστε και η Μπριζ που νίκησε με 3-1 την Αταλάντα και έγινε η πρώτη βελγική ομάδα που αποκλείει εκπρόσωπο της Ιταλίας σε νοκάουτ από τη 1981 (η Αντερλεχτ είχε αποκλείσει τη Γιούβε).

Δύο από τα τρία γκολ προήλθαν από ενέργειες του Χρήστου Τζόλη αλλά ο μεγάλος πρωταγωνιστής και σκόρερ δύο τερμάτων ήταν ο Τσεμσντίν Τάλμπι. Στα 19 του χρόνια ο επιθετικός έγινε ο νεότερος Βέλγος που σκοράρει δύο γκολ σε νοκάουτ αγώνα.

Ρόλο αποδιοπομπαίου τράγου σ’ αυτό τον αγώνα πήρε ο Αντεμόλα Λούκμαν ο οποίος με δική του πρωτοβουλία ανέλαβε να εκτελέσει πέναλτι κι ενώ το σκορ ήταν 1-3. Ηττήθηκε από τον Μινιολέ για να δηλώσει μετά το ματς ο Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι πως δεν ήταν δική του δουλειά να εκτελέσει το πέναλτι αλλά των Ντε Κετελάρε ή Ρετεγκί, ενώ πρόσθεσε πως ήταν η χειρότερη εκτέλεση που έχει δει ποτέ.

«Τρελό παιχνίδι» χαρακτηρίστηκε η αναμέτρηση της Μπενφίκα με τη Μονακό που τελείωσε ισόπαλη 3-3. Ο Βαγγέλης Παυλίδης σκόραρε για τέταρτο σερί παιχνίδι (πρώτος Ελληνας που το πετυχαίνει), ενώ έφτασε τα επτά γκολ και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ για την Μπενφίκα στη διοργάνωση σε μία σεζόν. Ο Παυλίδης που βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση έδωσε και την ασίστ στο πρώτο γκολ του Ακτούρκογλου.

Πολύ κοντά στην πηγή της πρόκρισης έφτασε η Σέλτικ η οποία ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0 επί της Μπάγερν στο Μόναχο αλλά στα τελευταία δευτερόλεπτα του ματς ο Ντέιβις που πρόσφατα ανανέωσε μέχρι το 2030, πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης και έστειλε τους Βαυαρούς στους «16».