Τι «βλέπουν» 205+55 διαχειριστές κεφαλαίων για τις αγορές

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών βρίσκονται τα μετρητά στα χαρτοφυλάκια των θεσμικών επενδυτών, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα Φεβρουαρίου της Bank of America, στην οποία συμμετείχαν 205 διαχειριστές κεφαλαίων με συνολικά υπό διαχείριση κεφαλαία 482 δισ. δολ., υποδηλώντας χαμηλά επίπεδα φόβου. Το 82% των διαχειριστών εξάλλου θεωρεί απίθανη μία παγκόσμια ύφεση τον επόμενο χρόνο, το υψηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Το 35% των διαχειριστών διατηρούν «αυξημένες θέσεις» (overweight) στις μετοχές, ενώ το 11% διατηρεί «μειωμένες θέσεις» (underweight) στα ομόλογα. Οι ανοδικές (long) θέσεις στις αμερικανικές μετοχές έχουν περιοριστεί αφού το 89% των διαχειριστών τις θεωρεί υπερτιμημένες, ενώ αντίθετα οι θέσεις σε ευρωπαϊκές κινούνται σε υψηλά οκταμήνου. Δεν υπάρχει «σινιάλο» αγοράς για τις αναδυόμενες αγορές παρά την αισιοδοξία για την Κίνα. Σε κλαδικό επίπεδο, αυξημένες θέσεις καταγράφονται στις εταιρείες κοινής ωφέλειας, στον κλάδο φαρμάκων και βιοτεχνολογίας, καθώς και στις εταιρείες ακινήτων.

Εμπορικός πόλεμος

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές το επόμενο διάστημα αφορά για το 43% των διαχειριστών το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτίναξη του πληθωρισμού και σε άνοδο των επιτοκίων, αν και σήμερα το 77% αναμένει μειώσεις επιτοκίων από τη Fed (το 46% «βλέπει» δύο μειώσεις, το 27% μία και το 4% τρεις μειώσεις). Σε περίπτωση πάντως ολοκληρωτικού εμπορικού πολέμου το 58% των διαχειριστών θεωρεί πως ο χρυσός θα είναι το περιουσιακό στοιχείο με τις καλύτερες επιδόσεις, έναντι του 15% που ποντάρουν στο δολάριο και του 4% που στηρίζουν bitcoin. Ο δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά για το 32% διαχειριστών μία πιθανή άτακτη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, ενώ στην 3η θέση βρίσκεται για το 22% των διαχειριστών μία αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Από την άλλη πλευρά, οι εμπορικές εντάσεις και η επιβολή δασμών αποτελούν πλέον τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τους επενδυτές, για πρώτη φορά από τις 20 Ιουνίου 2019, σύμφωνα και με τη διμηνιαία έρευνα (Credit Investor Survey) της Bank of America, στην οποία συμμετείχαν 55 διαχειριστές ομολογιακών κεφαλαίων «επενδυτικής διαβάθμισης» (IG) και «υψηλής απόδοσης» (high grade και high yield credit), ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία (Pension Fund), διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων (Asset Manager) και αντισταθμιστικά ταμεία (Hedge Fund). Σχεδόν το 90% των επενδυτών θεωρούν ότι η ατζέντα Τραμπ οδηγεί σε υψηλότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου αποτελεί τη βασική αιτία απόκλισης μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, με τους  οικονομολόγους της BofA Global Research να «βλέπουν» πως η ΕΚΤ θα μειώσει πέντε φορές τα επιτόκια το 2025, ενώ η Fed βρίσκεται σε αναμονή. Συνολικά αναμένουν υπεραπόδοση των περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ, ενώ συστήνουν τοποθετήσεις στην πίστωση της ευρωζώνης.

Συναλλαγές

Υστερα από πέντε ανοδικές συνεδριάσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σωρευτικά κέρδη 4,94% και αλλεπάλληλα νέα υψηλά 14 ετών, το Χρηματιστήριο της Αθήνας διόρθωσε χθες (-0,71%), ενώ η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε στα 153,29 εκατ. ευρώ. Οι γεωπολιτικές – δασμολογικές αβεβαιότητες επιστρέφουν στο επίκεντρο, ανέφεραν αναλυτές χρηματιστηριακών γραφείων, με την αγορά να διατηρεί συγκρατημένα αισιοδοξία αναφορικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία. Συσσώρευση γύρω από τρέχοντα επίπεδα περιμένουν ορισμένοι αναλυτές, ενώ σήμερα πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης ανακοινώνει αποτελέσματα η Μetlen, η οποία ανακοίνωσε διπλή στρατηγική συμφωνία με τον πολυεθνικό κολοσσό της Rio Tinto, που φέρεται ότι «ξεκλειδώνει» υπεραξίες ύψους 3,5 δισ. δολ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν χθες η Jumbo (+1,31%) και η Aegean Airlines (+1,09%), ενώ την αγορά πίεσαν οι τίτλοι των ΟΤΕ (-1,97%), ΔΑΑ (-1,82%), ΔΕΗ (-1,54%), Motor Oil (-1,50%) και Alpha Bank (-1,46%).