Τι ψάχνουν στα φάρμακα του Βασίλη

Σημαντικά ερωτήματα για απόκρυψη κρίσιμων στοιχείων και ενδεχομένως πλημμελή έρευνα για την αναζήτηση του Βασίλη Καλογήρου από την πρώτη ημέρα που χάθηκαν τα ίχνη του ανακύπτουν από τα νέα δεδομένα του φακέλου που έχουν σχηματίσει οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές ύστερα από την ανεύρεση της σορού του, πριν από μία εβδομάδα σε βραχώδη περιοχή κοντά στον Τύρναβο, με αναφορές μάλιστα κρατικών λειτουργών ότι «ίσως κάποιοι άφησαν στο σκοτάδι τις έρευνες σε κρίσιμο χρόνο, όταν το παιδί ήταν ζωντανό».

Και όλα αυτά όταν κρίσιμη αποδεικνύεται η τοξικολογική εξέταση στα όργανα του 39χρονου, αφού υπάρχουν πληροφορίες ότι ήδη έχουν ανιχνευθεί ουσίες που πιθανόν έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο σε τυχόν αποπροσανατολισμό του και σε σπασμωδικές κινήσεις του που τον οδήγησαν σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από το πατρικό του σπίτι στη Λάρισα.

Κύριο ζητούμενο αποτελεί το περιεχόμενο του ιατρικού φακέλου του, που έχει ήδη ζητηθεί από τους υπευθύνους του Εργαστηρίου Τοξικολογίας, και όπου πιθανόν να καταγράφεται η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε.

Φάκελος ο οποίος δεν είχε αναζητηθεί αλλά και δεν είχε παραδοθεί από τους συγγενείς του, καθώς δεν φαίνεται να έχουν δώσει σχετική συγκατάθεση. Οι ερευνητές της υπόθεσης εξετάζουν το ενδεχόμενο εάν αυτή η αγωγή αφορά την ψυχική υγεία του αλλά και τη διάρκεια χορήγησης σκευασμάτων. Την ίδια ώρα άλλωστε, η ΕΛ.ΑΣ. έχει συγκεντρώσει κρίσιμες μαρτυρίες ατόμων που γνώριζαν τον 39χρονο και έχουν προσδιορίσει ότι «πέραν της μοναχικότητάς του, πολλές φορές δεν μπορούσε να καθορίσει τις κινήσεις του, “χανόταν” εκτός του σχολείου που δίδασκε» κ.λπ.

Επιπλέον επιχειρείται να ανακτηθούν δεδομένα από τρεις κάμερες σε αγροτική περιοχή εκτός της Λάρισας απ’ όπου υπολογίζεται ότι διήλθε ο Βασίλης, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να σημειώνουν ότι πλέον, με βάση τα τελευταία δεδομένα, απομακρύνεται ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο να έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας.

Τα ερωτήματα

Τα (νέα) ερωτήματα που δημιουργούνται σχετίζονται με την μη παρουσίαση όλων των κρίσιμων παραμέτρων όταν ο Καλογήρου εξαφανίσθηκε από το σπίτι του. Αρχικά τα ερωτήματα ανακύπτουν από τις δηλώσεις της μητέρας του και άλλων συγγενών (όλοι ανώτεροι και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί) μετά την ανεύρεση του άψυχου σώματος στον Τύρναβο.

Τότε διατύπωσαν υπόνοιες για «αφεντικά» και φυσικούς αυτουργούς που σχετίζονται με «εγκληματική ενέργεια» εις βάρος του παιδιού τους. Χωρίς κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από στοιχεία (νεκροψίας, αυτοψίας και άλλα) που έχουν συγκεντρωθεί στην πρώτη φάση της υπόθεσης. Επιπλέον ενδεικτικό θεωρείται ότι αυτόν τον ισχυρισμό για δράση «ύποπτων ατόμων που στοχεύουν το παιδί τους» δεν είχαν διατυπώσει οι ίδιοι δικαστικοί λειτουργοί-συγγενείς του 39χρονου όταν αυτός είχε εξαφανισθεί, ώστε να υποβοηθηθούν οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών.

Η δεύτερη σειρά ερωτημάτων αφορά όσα συνέβησαν τις πρώτες ημέρες της εξαφάνισης του 39χρονου. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν ότι ορισμένοι οικείοι του δεν είχαν ενημερώσει τις Αρχές ασφαλείας, ούτε για ό,τι συνέβη στο πατρικό σπίτι της οικογένειας πριν από την εξαφάνισή του αλλά ούτε και κανένα στοιχείο για τυχόν – πάσης φύσεως – προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.  Ετσι, οι ίδιοι αξιωματικοί υπογραμμίζουν ότι «είναι εντελώς διαφορετικό να ψάχνεις έναν απολύτως υγιή –σύμφωνα με τις περιγραφές – άνθρωπο που έχει εξαφανισθεί κι άλλο έναν άνθρωπο που λαμβάνει πιθανόν εξαιρετικά σοβαρή φαρμακευτική αγωγή, που ίσως επηρεάσει τις επιλογές του, την πορεία που θα ακολουθήσει, τον βαθμό αντοχής του. Οπως και ότι η τυχόν έλλειψη φαρμακευτικής αγωγής τα κρίσιμα 24ωρα επηρέασαν τον τρόπο που ενεργούσε, τις κινήσεις του κ.λπ.».

Μάλιστα, όπως ανέφεραν στα «ΝΕΑ» στελέχη από κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., αυτή η έλλειψη πληροφόρησης αλλά και η μη άσκηση «πίεσης» για να παρουσιασθούν όλα τα δεδομένα της υγείας του 39χρονου ίσως αφορούν και τις θέσεις που κατείχαν ορισμένα άτομα από το περιβάλλον του, τα οποία δεν ήθελαν να «σπάσει» το ιατρικό απόρρητο ακόμη και εκείνες τις σημαντικές ώρες για τη ζωή του.