Το τέλος της συναίνεσης με αντιπαράθεση εκτός ορίων

Ο πολιτικός διάλογος δείχνει να κινείται πια εκτός ορίων: κυβέρνηση και αντιπολίτευση οδηγούνται σε ολομέτωπες αντιπαραθέσεις, ανταλλάσσοντας σκληρές κουβέντες, υπαινιγμούς και αλληλοκατηγορίες για το ποιος ρίχνει νερό στον μύλο της τοξικότητας. Η διαμόρφωση ενός τοξικού σκηνικού φάνηκε στους διαλόγους που ακούγονταν επί δύο ημέρες στη Βουλή, αλλά και στις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση κλιμάκωσης από όλες τις πλευρές.  Εξάλλου σε κάθε αντιπολιτευτικό σφυροκόπημα, σε ευθείες ή έμμεσες τοποθετήσεις για τα Τέμπη, η κυβέρνηση διακρίνει «χυδαιότητα» και προχωρά σε αντεπίθεση υψηλών τόνων. Η ηπιότητα στη δημόσια συζήτηση υπονομεύεται και πολύ περισσότερο βγαίνει εκτός κάδρου οποιαδήποτε προοπτική συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Οχι απλώς πόλωση αλλά «χυδαία τοξικότητα» με στόχο «να βουλιάξει στον βούρκο η πολιτική ζωή» διέκρινε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας χθες το βράδυ από το Thessaloniki Summit «τώρα μας είπαν δολοφόνους, αρκετά πια με αυτή την αθλιότητα (…) Τη δικαιοσύνη την αποδίδει η Δικαιοσύνη, ούτε τα λαϊκά δικαστήρια ούτε τα τρολ». Ο ίδιος θέλησε να στείλει, όπως είπε, ξεκάθαρο μήνυμα ότι ευθύνη του είναι «να κρατήσω σταθερό το σκάφος της πατρίδας μας σε ταραγμένους καιρούς». Και προκάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας («ακόμα περιμένω», όπως ανέφερε) για «να μιλήσουμε και να πέσουν οι μάσκες».

Σύγκρουση στα άκρα

Στο κάδρο της κυβερνητικής κριτικής είναι τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την τοποθέτησή του περί κλονισμένης εμπιστοσύνης του στη Δικαιοσύνη όσο και ο Σωκράτης Φάμελλος για τα περί «απονομιμοποιημένου Πρωθυπουργού» και για την αποστροφή του ότι «εμείς καταθέτουμε μόνο ερωτήματα» στη σκιά του θανάτου του Βασίλη Καλογήρου, γιου της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σοφίας Αποστολάκη – Καλογήρου. Για το θέμα άνοιξε μέτωπο ανάμεσα στην κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας. Πρώτος εκ μέρους της κυβέρνησης ο Μάκης Βορίδης κατήγγειλε «άθλια, κατάπτυστη ρητορική» και «κατρακύλα», ενώ η Κουμουνδούρου χρέωσε στον υπουργό Επικρατείας «ομιλία γκεμπελικής έμπνευσης», επιμένοντας ότι το κόμμα θέτει «τα επιτακτικά ερωτήματα που απασχολούν σύσσωμη την κοινωνία».

Σφοδρά πυρά και κριτική

Η κυβέρνηση επιμένει στη δριμεία κριτική ταυτόχρονα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να ταυτίσει Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου με ακρότητες στα αριστερά ή και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Ενδεικτική η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για «οργανωμένη – δεν ξέρω αν είναι συντονισμένη αλλά έχει κοινά χαρακτηριστικά – προσπάθεια» της αντιπολίτευσης «με στόχο την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου» (Open). Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να εγκαταλείπει τα σφοδρά πυρά προς την κυβέρνηση, έδειξε πάντως την επιχείρηση αποστασιοποίησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη ρητορική άλλων κομμάτων. «Υπάρχει μεθοδική προσπάθεια της κυβέρνησης να επενδύσει στη διαμόρφωση και συντήρηση ενός τοξικού λόγου. Αυτό γίνεται και όταν η ΝΔ εκμεταλλεύεται δηλώσεις σκόπιμες ή άστοχες από κόμματα αντιπολίτευσης τις οποίες τις εργαλειοποιεί με μαεστρία» είπε ο Δημήτρης Μάντζος, σχολιάζοντας ότι το Μαξίμου θέλει να βάλει «στο κάδρο της τοξικής αντιπολίτευσης όλα τα κόμματα – και το ΠΑΣΟΚ».