Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Anthony Albanese, επέμεινε σήμερα ότι το έδαφος είναι θετικό ώστε η Αυστραλία να εξαιρεθεί από τους νέους δασμούς 25% για εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, αν εκφράστηκαν και διαφορετικές απόψεις από… Ουάσιγκτον μεριά.
Πιο συγκεκριμένα, το νέο μπαράζ δασμών του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που αυξάνει περαιτέρω το ρίσκο για έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο, ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας.
Ο κ. Τραμπ μίλησε αρχικά για ένα ενιαίο ποσοστό 25%, «χωρίς εξαιρέσεις ή απαλλαγές» για τα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα που εισάγονται από τη χώρα του, με το νέο μέτρο να «έρχεται» από τον Μάρτιο.
Νωρίτερα, ο κ. Albanese, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών το πρωί της Τρίτης, είχε δηλώσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο εξαίρεσης για την Αυστραλία.
This morning I had a great conversation with President @realDonaldTrump
We committed to working constructively together to advance Australian and American interests, drive economic prosperity and face shared challenges.
For decades, the Alliance between the United States and… pic.twitter.com/92884sewyD
— Anthony Albanese (@AlboMP) February 10, 2025
Ο κ. Τραμπ επιβεβαίωσε αργότερα ότι το αυστραλιανό αίτημα ήταν «υπό εξέταση», αναφέροντας στους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στο Οβάλ Γραφείο ότι το εμπορικό πλεόνασμα ήταν ένας λόγος που εξέταζε την εξαίρεση αυτή από τους δασμούς.
«Στην πραγματικότητα έχουμε πλεόνασμα (με την Αυστραλία)», είπε.
«Είναι μία από τις χώρες που έχουμε (πλεόνασμα). Και είπα (στον πρωθυπουργό) ότι αυτό είναι κάτι που θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά».
Η συνομιλία των δύο ηγετών, όπως έγινε γνωστό, διήρκεσε περί τα 40 λεπτά, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να χαρακτηρίζει τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό ως «πολύ καλό» (very fine man).
Ο κ. Albanese ανέφερε ότι επισήμανε στον κ. Τραμπ τα οφέλη της εμπορικής σχέσης της Αυστραλίας με τις ΗΠΑ, η οποία πρόκειται να ανέλθει σε αξία 7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (11 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας) την επόμενη δεκαετία.
«Παρουσίασα τα επιχειρήματα της Αυστραλίας για μια εξαίρεση», είπε.
«Συμφωνήσαμε στη διατύπωση που θα αναφέραμε δημοσίως, η οποία είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εξαίρεσης προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας».
Πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια «εποικοδομητική και θερμή» επικοινωνία, αρνούμενος να παρεκκλίνει από τη φράση «υπό εξέταση».
«Θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε διπλωματικά … για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Αυστραλίας».
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Peter Dutton, προειδοποίησε ότι αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς και στα αυστραλιανά προϊόντα, αυτό θα μπορούσε να βλάψει τη διμερή σχέση και υποστήριξε το αίτημα να υπάρξει εξαίρεση.
«Θέλω να δοθεί ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση Τραμπ ότι δεν πιστεύουμε ότι αυτοί οι δασμοί πρέπει να τεθούν σε ισχύ … πιστεύω ότι (είναι κάτι που θα βλάψει) τη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας».
Ο κ. Albanese και ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ουάσιγκτον, Kevin Rudd, αντιμετωπίζουν πιέσεις για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία παρόμοια με την εξαίρεση που πέτυχε το 2018 ο τότε πρωθυπουργός, Malcolm Turnbull.
Ο κ. Τραμπ, υπενθυμίζεται, «στόχευσε» για πρώτη φορά τον χάλυβα και το αλουμίνιο κατά την πρώτη θητεία του. Παραχώρησε ωστόσο τότε αρκετές εξαιρέσεις σε χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, το Μεξικό και η Αυστραλία.
Πέρυσι, η Αυστραλία εξήγαγε στις ΗΠΑ 223.000 τόνους χάλυβα και 83.000 τόνους αλουμινίου.
Ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν ένα 24ωρο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Albanese-Τραμπ, ο Peter Navarro, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ για το Εμπόριο και τη Μεταποίηση, κατηγόρησε την Αυστραλία.
«Η Αυστραλία απλώς ‘σκοτώνει’ την αγορά αλουμινίου μας», δήλωσε ο κ. Navarro στο CNN. «Ο πρόεδρος Τραμπ λέει όχι, όχι, δε θα το κάνουμε αυτό πια».
Η διακήρυξη (αιτιολόγηση κατά κάποιο τρόπο) για την επιβολή των νέων δασμών 25%, η οποία δημοσιεύθηκε μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος από τον κ. Τραμπ, ανέφερε επίσης ότι η Αυστραλία υπαναχώρησε από μια «προφορική δέσμευση να περιορίσει εθελοντικά τις εξαγωγές αλουμινίου της σε ένα λογικό επίπεδο».
Αυτό αναφέρεται, κατά το AAP, σε μια άτυπη συμφωνία για ανώτατο όριο εξαγωγών αλουμινίου, η οποία υποτίθεται ότι συμφωνήθηκε από τον διάδοχο του κ. Turnbull, Scott Morrison, το 2019, και για την οποία η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν έχει κανένα γραπτό αρχείο.
Υποστηρίζεται ακόμα ότι «ο όγκος των αμερικανικών εισαγωγών πρωτογενούς αλουμινίου από την Αυστραλία έχει εκτοξευθεί και το 2024 ήταν περίπου 103% υψηλότερος από τον μέσο όρο του όγκου για την περίοδο 2015 έως 2017».
Σε όρους μετρικών τόνων, η ποσότητα αλουμινίου που εξήγαγε η Αυστραλία στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία κυμάνθηκε από το χαμηλό των 22.500 το 2016 έως το υψηλό των 268.000 το 2019.
Ο υπουργός Οικονομικών, Jim Chalmers, απάντησε στις κατηγορίες από Ουάσιγκτον μεριά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Albanese επικεντρώνεται σε ό,τι έχει μπροστά της και όχι σε ό,τι συνέβη πριν από σχεδόν μια δεκαετία.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συνάδελφοι θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην ουσία των όσων λέγονται», δήλωσε στο ABC.
Ο κ Albanese επέμεινε πάντως την Τετάρτη ότι «ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε ένα πολύ σαφές μήνυμα χθες (Τρίτη) όταν είπε ότι μια εξαίρεση για την Αυστραλία είναι υπό σοβαρή εξέταση, αυτά ήταν τα λόγια του».
«Ήταν μια πολύ θερμή και εποικοδομητική συζήτηση και δέσμευση, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».
Επίσης, σε ανάρτησή του στο «Χ» επισήμανε ότι με τον κ. Τραμπ «δεσμευτήκαμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά για την προώθηση των αυστραλιανών και αμερικανικών συμφερόντων, την προώθηση της οικονομικής ευημερίας και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων».
«Για δεκαετίες, η συμμαχία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο Εθνών μας και υποστηρίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή μας».
«Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με τον πρόεδρο Τραμπ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επίτευξη οφελών και για τα δύο Έθνη μας».
The post Υπό «εξέταση» η εξαίρεση της Αυστραλίας από τους νέους δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.