Φοροκίνητρα για προσέλκυση επιχειρήσεων και νέα εργαλεία ελέγχου

Φορολογικά και άλλα κίνητρα για την ενίσχυση της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, την ενθάρρυνση της ζήτησης και την εισαγωγή εταιρειών σε αυτό, καθώς και παρεμβάσεις για τη θεσμική θωράκιση των εποπτικών μηχανισμών (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζα της Ελλάδος) προβλέπει το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν μιλάμε συχνά για την πορεία του Χρηματιστηρίου. Διεθνώς έχουν τους δικούς τους κανόνες οι αγορές», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ότι «με τις ρυθμίσεις που προτείνουμε, εισάγουμε κίνητρα και καταργούμε περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια για την πρόσβαση των επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο».

Με το νομοσχέδιο εισάγονται αυστηροί κανόνες εποπτείας και παρέχονται στις εποπτικές Αρχές νέα εργαλεία ελέγχου, όπως το mystery shopping. Συγκεκριμένα, ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδος λειτουργώντας ως πελάτες θα ελέγχουν επιτόπου τη συμπεριφορά των εταιρειών που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες, των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών ως προς την τήρηση της νομοθεσίας. Θα ελέγχουν για παράδειγμα την ορθή ενημέρωση των συναλλασσομένων, το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ύπαρξη κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού, τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών κ.ά. Σημειώνεται ότι η διαδικασία του mystery shopping εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ (π.χ. Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία).

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση, το νομοσχέδιο στοχεύει «τόσο την ενίσχυση της ένταξης περισσότερων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και ειδικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην εναλλακτική αγορά, όσο και την προώθηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος των καταθετών».

Φοροκίνητρα

Το νομοσχέδιο φέρνει τρία νέα φοροκίνητρα:

1. Επεκτείνονται τα κίνητρα που ισχύουν για τους επενδυτικούς αγγέλους (angel investors) και για επενδύσεις στην Εναλλακτική Αγορά. Σύμφωνα με τα κίνητρα αυτά, ποσό ίσο με το 50% της εισφοράς τους εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα, μέχρι τα 300.000 ευρώ.

2. Αυξάνεται η έκπτωση δαπανών για εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι επιλέξιμες δαπάνες για την εισαγωγή, προσαυξημένες κατά 100% (με ανώτατο όριο προσαύξησης τα 200.000 ευρώ), θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο πραγματοποίησής τους, για διάρκεια τριών ετών.

3. Μειώνεται από 15% σε 5% ο συντελεστής φορολογίας σε τόκους εισηγμένων εταιρικών ομολόγων που αποκτούν φυσικά πρόσωπα – φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Νέες παρεμβάσεις

Επίσης με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

1. Διευκολύνεται η μεταφορά κινητών αξιών από την Αγορά Αξιών του ΧΑ στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ.

2. Θεσπίζεται η δυνατότητα εισαγωγής στο Χρηματιστήριο μετοχών με πολλαπλά δικαιώματα ψήφου. Οι μετοχές με πολλαπλά δικαιώματα ψήφου επιτρέπουν στους ιδρυτές των υπό εισαγωγή εταιρειών να έχουν περισσότερες ψήφους ανά μετοχή από ό,τι οι νέοι επενδυτές, διατηρώντας έτσι τον έλεγχο.

3. Αυξάνεται από 5 σε 8 εκατ. ευρώ ετησίως το όριο για την έκδοση πληροφοριακού δελτίου αντί ενημερωτικού δελτίου σε δημόσιες προσφορές κινητών αξιών. Με το μέτρο αυτό διευκολύνεται η πρόσβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ΧΑ.

4. Ρυθμίζεται το πλαίσιο που διέπει τα ομολογιακά δάνεια με ομολογίες εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά με την καθιέρωση ελάχιστης απαιτούμενης απαρτίας (50% της ανεξόφλητης ονομαστικής αξίας του ομολογιακού δανείου) και πλειοψηφίας (50,01%).

5. Επεκτείνεται και σε περιπτώσεις συγχώνευσης εισηγμένων με μη εισηγμένες εταιρείες το καθεστώς εκποίησης μετοχών δικαιούχων που δεν έχουν εμφανιστεί.

6. Επεκτείνεται και αποσαφηνίζεται ο θεσμός των συλλογικών λογαριασμών (omnibus accounts) για ΟΣΕΚΑ (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες) και ΟΕΕ (Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων). Προβλέπεται η συλλογική συγκέντρωση και τήρηση τίτλων στις περιπτώσεις ύπαρξης διαμεσολαβητών. Στόχος είναι η διευκόλυνση των συναλλαγών, η προσέλκυση νέων κεφαλαίων και η μείωση του κόστους (προμήθειες κ.λπ.) για τους επενδυτές μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού.

7. Εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και παρέχεται μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων με την κατάργηση περιττών γραφειοκρατικών ρυθμίσεων. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.

8. Ρυθμίζεται το πλαίσιο έκδοσης Ευρωπαϊκών Πράσινων Ομολόγων (eu green bonds) για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων, π.χ. στην παραγωγή, εξοικονόμηση και διακίνηση ενέργειας. Συγκεκριμένα, θεσπίζονται δικλίδες και μηχανισμοί ελέγχου – εποπτείας κατά περίπτωση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διασφαλίζεται ότι τα έσοδα από τις εκδόσεις αυτές θα διατίθενται πράγματι σε δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Προβλέπονται επίσης οι ποινές για τους παραβάτες, που περιλαμβάνουν χρηματικά πρόστιμα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται αφαίρεση ή αναστολή άδειας λειτουργίας.