Ψήφισμα για «ταχύ τερματισμό σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας» κατέθεσαν οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ πρότειναν νέο σχέδιο ψηφίσματος για Ουκρανία – Τεταμένες οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον – Το ψήφισμα παραλείπει αναφορές σε ουκρανικά εδάφη που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία και δεν εξετάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας – Πρότεινε μία τροποίηση η Ρωσία, θα διατηρήσουν το δικό τους κείμενο ψηφίσματος οι Μόνιμοι Αντιπροσώποι της ΕΕ – Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα

Υπο τη σκιά της τρίτης επετείου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και ενόψει της ψηφοφορίας τη Δευτέρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το ψήφισμα που συνέταξε η Ουκρανία και η Αντιπροσωπεία της ΕΕ, σε συνεδρίαση στην οποία θα παραστεί και εκφωνήσει ομιλία βάσει προγράμματος και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, οι ΗΠΑ πρότειναν στα κράτη – μέλη του ΟΗΕ νέο σχέδιο ψηφίσματος δυσκολεύοντας την προσπάθεια του Κιέβου και των Ευρωπαίων συμμάχων του να υιοθετηθεί το δικό τους κείμενο.

Πρόκειται για ένα ασυνήθιστα σύντομο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος που θρηνεί για την απώλεια ανθρώπινων ζωών κατά τη διάρκεια της «σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας» και επαναλαμβάνει ότι «ο κύριος σκοπός των Ηνωμένων Εθνών είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

«Η Γενική Συνέλευση, θρηνώντας για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών στη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας επαναλαμβάνει ότι ο κύριος σκοπός των Ηνωμένων Εθνών, όπως εκφράζεται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και η ειρηνική επίλυση διαφορών. Η Γενική Συνέλευση προτρέπει σε ένα γρήγορο τερματισμό των εχθροπραξιών και μια διαρκή ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», αναφέρει το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ.

Η Ρωσία πρότεινε μια τροποποίηση, ώστε να προστεθεί στο σημείο του αμερικανικού κειμένου που αναφέρει “Η Γενική Συνέλευση προτρέπει σε ένα γρήγορο τερματισμό των εχθροπραξιών και μια διαρκή ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας” η φράση “μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι χωρών της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη συναντήθηκαν για να συζητήσουν την κίνηση των ΗΠΑ και αποφάσισαν ότι θα διατηρήσουν το δικό τους κείμενο ψηφίσματος.

Πληροφορίες από πηγές στον ΟΗΕ αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 9:00πμ (ώρα Νέας Υόρκης) προκειμένου να υιοθετηθεί το σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξαν, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί, κυρίως λόγω των τριβών που θα προκαλούσε με ευρωπαϊκές χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ ζητούν την υποστήριξη των χωρών – μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να δώσουν θετική ψήφο. Σε αυτή την περίπτωση πάντως, η έκτακτη (και στοχευμένη για το θέμα της Ουκρανίας) συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης πιθανότατα να ακυρωθεί.

Το ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσει η Γαλλία, που είναι χώρα της ΕΕ και Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχει το δικαίωμα του βέτο.

Το σχέδιο ψηφίσματος Ουκρανίας-ΕΕ ζητεί άμεση παύση των εχθροπραξιών και καταδικάζει τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας. Επαναβεβαιώνει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Ζητεί τον άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης με την άμεση, πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, ενώ καλεί σε πλήρη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και εκφράζει την ανάγκη απόδοσης δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί.

Εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις «καταστροφικές και μακροχρόνιες συνέπειες» του πολέμου, επισημαίνοντας τον αντίκτυπό του στην ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία, τη διεθνή σταθερότητα, την επισιτιστική ασφάλεια, την ενέργεια και το περιβάλλον. Το ψήφισμα καταδικάζει, επίσης, τις «σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» εν μέσω συγκρούσεων, με ιδιαίτερη αναφορά στις γυναίκες, στα παιδιά και στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Το έγγραφο υπογραμμίζει την ανάγκη πλήρους λογοδοσίας για «τα σοβαρότερα εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου» και ζητά ανεξάρτητες έρευνες και διώξεις. Επιπλέον, απαιτεί την «άμεση, πλήρη και άνευ όρων» απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος και καλεί όλα τα μέρη να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Επιπλέον, το ψήφισμα τονίζει την ανάγκη ανταλλαγής αιχμαλώτων, απελευθέρωσης παράνομα κρατουμένων και επιστροφής πολιτών που εκτοπίστηκαν βίαια, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Ζητεί την άμεση παύση επιθέσεων σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, προειδοποιώντας για τον αυξημένο κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος.

Επισημαίνει ότι «τυχόν εμπλοκή στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας που μάχονται στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων εγείρει σοβαρές ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Κλείνοντας, το ψήφισμα προτρέπει όλα τα κράτη μέλη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων επιπτώσεων του πολέμου και να υποστηρίξουν τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνη.

Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, ωστόσο έχουν πολιτική βαρύτητα, διότι εκφράζουν τη γενική βούληση της διεθνούς κοινότητας.

Πηγή: KYΠΕ