Όλα τα ψέματα του Τραμπ για την Ουκρανία

Προφανής στόχος να αποδομήσει τον Ζελένσκι ώστε να επιβληθεί νέος Πρόεδρος στην Ουκρανία που θα υπογράψει ότι αποφασίσουν Τραμπ και Πούτιν

Του Μανώλη Καλατζή

Το ψέμα αποτέλεσε βασικό εργαλείο της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, τόσο στη πρώτη θητεία του όσο και στην περίοδο της διακυβέρνησης Μπάιντεν. Η διασπορά παραπληροφόρησης ήταν και ο λόγος που είχε αποκλειστεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που λύθηκε με την αγορά του Tweeter, νυν Χ, από τον Ίλον Μασκ. Ωστόσο έναν ακριβώς μήνα μετά την έναρξη της νέας, δεύτερης θητείας του, τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα.

Επιδιώκει να τελειώσει πολέμους, να προσαρτήσει εδάφη, να επιτεθεί σε ηγέτες και να απαξιώσει τους προκατόχους του, με πλήθος ψεμάτων, τα οποία αναπαράγονται από τον Ίλον Μασκ και διοχετεύονται σε εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν ούτε την δυνατότητα ούτε την διάθεση να ελέγξουν την πραγματικότητα. Πολλοί μάλιστα, κυρίως οπαδοί θεωριών συνωμοσίας, έχουν βρει τον γκουρού τους, θεωρώντας πως δικαιώνονται με τα προεδρικά διατάγματα για τους εμβολιασμούς και την αποκοπή συντάξεων σε εξωγήϊνους! (ναι το είπε και αυτό)

Ο κατάλογος των ψεμάτων για την Ουκρανία

Σε αυτό που μπορεί να συμφωνήσει κάποιος με τον Ντ. Τραμπ είναι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία, «δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει ποτέ». Από και πέρα αρχίζουν τα ψέματα.

•     Ο Αμερικανός Πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη στον Ουκρανό ομόλογο του Β. Ζελένσκι, αφήνοντας έξω από το κάδρο αυτός που διέταξε και διενήργησε την εισβολή, τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ακόμα και ο πρώην αντιπρόεδρος του ίδιου του Τραμπ, Μάικ Πενς αλλά και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έχουν επισημάνει το ψέμα του Τραμπ και την υιοθέτηση του αφηγήματος της Ρωσίας.
Το κορυφαίο ψέμα αφορούσε την ευθύνη έναρξης του πολέμου. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Αυτόν τον πόλεμο δεν τον επεδίωξε η Ουκρανία ούτε ο Ζελένσκι, αλλά προέκυψε με δύο διαδοχικές φάσεις εισβολής το 2014 και το 2022 από τη Ρωσία. Πρόσχημα η δήθεν προστασία των ρωσόφωνων και η δήθεν αποναζιστικοποίηση κλπ. Τώρα παραδέχονται πως ο πραγματικός στόχος ήταν η επέκταση για οικονομικούς λόγους.
Η Ουκρανία προσπαθεί απλώς να αμυνθεί, να ανακτήσει εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία και να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά. «Δικτάτορας» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μόνο ο Πούτιν, ο οποίος παραμένει για σχεδόν 30 χρόνια στην ηγεσία της Ρωσίας, έχοντας εξοντώσει όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο μόνος που θα μπορούσε να τελειώσει σε 24 ώρες τον πόλεμο δεν είναι ο Τραμπ, αλλά ο Πούτιν, αποσύροντας τα στρατεύματα του, αλλά αυτό δεν το είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

•     Ο Β. Ζελένσκι είπε ο Ντ. Τραμπ έχει αποδοχή μόλις 4% από τους Ουκρανούς πολίτες. Πρόκειται για ένα ακόμα τερατώδες ψέμα, με στόχο να αποδομήσει τον Ουκρανό Πρόεδρο, ώστε να βγει από την μέση για να αντικατασταθεί με κάποιον που θα υπέγραφε ότι αποφάσιζαν από κοινού, Τραμπ και Πούτιν.
Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση εντός του Φεβρουαρίου κατέδειξε πως το 57% των Ουκρανών εμπιστεύεται τον Ζελένσκι. Υπήρξε αύξηση 5 μονάδων από το 52% του Δεκεμβρίου του 2024. Άλλη έρευνα που έγινε από τον περασμένο Νοέμβριο ως τον Ιανουάριο του 2025, κατέδειξε πως το 63% των Ουκρανών είτε ενέκρινε πλήρως είτε αποδεχόταν ως ορθούς τους χειρισμούς του Ζελένσκι

•     Και δεν σταμάτησε εκεί. Αποκάλεσε τον Ζελένσκι μέσα σε μια μέρα, δύο φορές «δικτάτορα», γιατί δεν κάνει εκλογές, ενώ ξέρει πως αυτό απαγορεύεται από το ουκρανικό Σύνταγμα, όταν η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και πρακτικά είναι αδύνατον να γίνει καθώς η χώρα είναι διαλυμένη και αντιμετωπίζει επίθεση. Την ίδια ώρα θεωρεί ως νόμιμο συνομιλητή τον Πούτιν που παραμένει στην εξουσία, με εξόντωση όλων των αντιπάλων του και με εκλογές που θυμίζουν μέρες της ΕΣΣΔ (παρωδία).

•     Ο Ντ. Τραμπ είπε ακόμα ένα μεγάλο ψέμα Σε ανάρτηση του υποστήριξε ότι ο Ζελένσκι έπεισε τις ΗΠΑ να ξοδέψουν $350 δις σε έναν πόλεμο που δεν επρόκειτο να κερδίσει.
Σύμφωνα με το Kiel Institute for the World Economy, μια γερμανική δεξαμενή σκέψης που παρακολουθεί στενά τη βοήθεια εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία , οι ΗΠΑ είχαν διαθέσει συνολικά περίπου $124 δις σε στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία από τα τέλη Ιανουαρίου 2022, λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή, και τα τέλη Δεκεμβρίου 2024. η δεξαμενή σκέψης διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν όντως διαθέσει περίπου $119 δις.
Τα ίδια τα ομοσπονδιακά όργανα των ΗΠΑ ανέφεραν πως «μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, η χρηματοδότηση των ΗΠΑ στην Ουκρανία ανερχόταν συνολικά σε σχεδόν $183 δις, με $130,1 δις σε υλικό και $86,7 δις εκταμιευμένα».
Ο Τραμπ όμως. είπε και άλλα ψέματα για να εκθέσει την ΕΕ λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι έδωσαν πολύ λιγότερα από αυτά που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία
«Νομίζω», είπε «ότι η Ευρώπη έχει δώσει $100 δις και εμείς δώσαμε, ας πούμε, $300 και πλέον δις». Μία μέρα μετά είπε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει $200 δις περισσότερα από την Ευρώπη».
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Kiel Institute for the World Economy, η Ευρώπη – ΕΕ και μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες– είχαν συλλογικά διαθέσει συνολικά πολύ περισσότερη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια Ουκρανία μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο (περίπου $258 δις) από ότι οι ΗΠΑ (περίπου $124 δις). Η Ευρώπη είχε επίσης διαθέσει περισσότερη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια (περίπου $138 δις) από ότι διέθεσαν οι ΗΠΑ (περίπου $119 δις).
Οι ΗΠΑ είχαν όντως ένα μικρό προβάδισμα σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας, παρέχοντας περίπου $67 δις έως περίπου $65 δις η Ευρώπη. Αλλά ακόμη και αυτό απέχει πολύ από τα όσα υποστηρίζει ο Τραμπ. δεν ήταν πουθενά κοντά στο γιγάντιο κόλπο που περιέγραψε ο Τραμπ.

•     Άλλο ψέμα του Τραμπ είναι πως ο Ζελένσκι δήθεν δήλωσε ότι «τα μισά από τα χρήματα που του στείλαμε ‘λείπουν’».
Ωστόσο ο Ζελένσκι δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, έχει διαφωνήσει με διογκωμένους ισχυρισμούς σχετικά με τα μετρητά έχει λάβει η Ουκρανία από τις ΗΠΑ.
Είπε σε συνέντευξή του την 1η Φεβρουαρίου στο Associated Press ότι παρόλο που λέγεται ότι η Ουκρανία πήρες ως και $200 δις σε αμερικανική βοήθεια, η Ουκρανία είχε λάβει περίπου $76 δις, κυρίως με τη μορφή αγοράς όπλων. Ο Ζελένσκι είπε ότι δεν γνωρίζει από που ο Τραμπ βρήκε τα υπόλοιπα λεφτά που ζητάει;

Μόνιμος στόχος της Ρωσίας η Ουκρανία

Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία έκανε συνεχείς παρεμβάσεις στην Ουκρανία, παρά τις συμφωνίες για σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της. Το 1994 στη Βουδαπέστη, η Ουκρανία δέχθηκε να παραδώσει τα πυρηνικά όπλα που είχε στο έδαφος της με αντάλλαγμα την εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας της. Αν σήμερα είχε αυτά τα όπλα δεν θα είχε δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία, η οποία παραβίασε την συνθήκη της Βουδαπέστης.

Το 2013 ενώ ήταν προγραμματισμένη η σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ, ο φιλορώσος Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιαννουκόβιτς τα τίναξε όλα στον αέρα με οδηγίες του Πούτιν. Ανέτρεψε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρα προκαλώντας κοινωνική έκρηξη, την οποία η ρωσική προπαγάνδα χαρακτήρισε «πραξικόπημα». Στην πραγματικότητα ο ουκρανικός λαός διαμαρτυρήθηκε με μαζικές κινητοποιήσεις με τον Γιαννούκοβιτς να διατάσσει τις δυνάμεις ασφαλείας να χτυπήσουν στο ψαχνό. Μη μπορώντας να σταθεί στην εξουσία, φυγαδεύτηκε και διαμένει έκτοτε στη Ρωσία. Την εξουσία δεν ανέλαβε κανένας δικτάτορας, αλλά έγιναν δημοκρατικές εκλογές.
Το εφεύρημα για δήθεν προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «ανακαλύφθηκε», αργότερα καθώς τέτοιο θέμα δεν είχε τεθεί ποτέ.

Αμέσως μετά η Ρωσία έστειλε στρατιώτες χωρίς διακριτικά (πράσινα ανθρωπάκια ονομάστηκαν) να καταλάβουν την Κριμαία και να διενεργήσουν «δημοψήφισμα» παρωδία για ενσωμάτωση της στη Ρωσία. Ταυτόχρονα εξόπλισε και οργάνωσε ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία για απόσχιση του Ντονμπάς, διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες για δήθεν καταπίεση του πληθυσμού, κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ.
Στη συνέχεια, η Ουκρανία αναγκάστηκε να υπογράψει δύο συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στο Μινσκ τις οποίες η Ρωσία δεν είχε καμία πρόθεση να σεβαστεί , οδηγώντας τελικά στην πλήρη εισβολή πριν τρία χρόνια τον Φεβρουάριο του 2022.

Μετά την εκλογική νίκη του Ζελένσκι το 2019 με 73%, ο Ουκρανός Πρόεδρος διακήρυξε πως η χώρα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, έχει κάθε δικαίωμα να καθορίζει τη δική της εξωτερική πολιτική και προσανατολισμό. Ο Ζελένσκι επιδίωξε στενότερους δεσμούς με τη Δύση και αυτό ανησύχησε ακόμα περισσότερο τη Μόσχα. Ας μην ξεχνάμε ότι είχε προηγηθεί η ανακήρυξη της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την Ρωσία να χάνει ένα σημαντικό έρεισμα μέσα στην Ουκρανία.

Παρά το ότι το ΝΑΤΟ είχε ξεκαθαρίσει πως δεν είχε πρόθεση ένταξης της Ουκρανίας, ο Πούτιν υποστήριξε πως ήθελε να προλάβει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2024.

Η πρόθεσή του ήταν πάντα να δημιουργήσει ένα κράτος υποτελές παρόμοιο με τη Λευκορωσία, εξαλείφοντας παράλληλα την ουκρανική εθνική ταυτότητα.

Τα υπόλοιπα έκτοτε είναι ιστορία την οποία ζούμε μέχρι σήμερα.