Όλοι εναντίον όλων στο ΡΙΚ. Στα δικαστήρια, στις πειθαρχικές επιτροπές και στο κυνήγι μαγισσών

Ο Χατζηπαναγής ακύρωσε τον διορισμό του Νικολάου, ο οποίος είχε ακυρώσει τον διορισμό του Χατζηπαναγή! Ο πρώτος διευθυντής προγραμμάτων τηλεόρασης, σε διαθεσιμότητα παρά την αντίθετη θέση του νομικού συμβούλου του ΡΙΚ!

Το ΡΙΚ που δεν κουράζεται να αυτοδιαφημίζεται για την εγκυρότητα και την σοβαρότητα των ανθρώπων του, βαδίζει σε νέες επιτυχίες χωρίς Διευθυντή Ειδήσεων και χωρίς Διευθυντή Προγραμμάτων τηλεόρασης. Ο διορισμός του πρώτου ακυρώθηκε για δεύτερη φορά και ο δεύτερος βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, στο πλαίσιο ενός πολέμου γνωστού στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση, που ο ένας τρώει τον άλλον και όλοι μαζί «τρώνε» τον προϋπολογισμό ο οποίος παρά το ότι μειώθηκε λίγο παραμένει υψηλότατος, με το μεγάλο μέρος του να πηγαίνει στους μισθούς.

Ειδήσεις… γίνονται είδηση

Ο μέχρι πρότινος Διευθυντής Ειδήσεων Γιάννης Νικολάου, «αποκαθηλώθηκε» από το Δικαστήριο γιατί ο διορισμός του θεωρήθηκε άκυρος λόγω μη νόμιμης σύνθεσης του Συμβουλίου, καθώς απουσίαζε ένα μέλος. Την προσφυγή στο Δικαστήριο την είχε κάνει ο πρώην Διευθυντής Ειδήσεων Πανίκος Χατζηπαναγής, του οποίου επίσης ο διορισμός είχε ακυρωθεί μετά από προσφυγή του Γιάννη Νικολάου.

Παρά το ότι είναι άγνωστο ποιος θα διοριστεί Διευθυντής με νέα διαδικασία που θα πρέπει να γίνει, είναι περίπου σίγουρο πως θα ακολουθήσουν και πάλι προσφυγές ώστε να διατηρηθεί η παράδοση που θέλει τους μισούς να σέρνουν στα δικαστήρια του άλλους μισούς και βεβαίως και το ΡΙΚ. Όλα αυτά έχουν σημαντικό οικονομικό κόστος, αλλά και κόστος στο προϊόν που προσφέρεται στις τηλεθεατές. Κόστος όμως υπάρχει και στην ομαλή λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης η οποία βρίσκεται σε συνεχή διαμάχη με υπαλλήλους.

Διευθυντής σε ΡΙΚ-οπέδιο

Το ότι το ΡΙΚ για πρώτη φορά τo 2023, άνοιξε τις πόρτες του  σε επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα για διεκδίκηση διευθυντικών θέσεων, ως θέσεις πρώτου διορισμού, μάλλον θεωρήθηκε ιεροσυλία από το κατεστημένο των μονίμων υπαλλήλων, οι οποίοι οχυρωμένοι πίσω από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους, θεωρούν το ΡΙΚ ιδιοκτησία τους.
Έτσι λοιπόν, μόλις ανέλαβε καθήκοντα το 2023 ο Έλμος Νεοκλέους, με επαγγελματική πείρα πέραν των 30 ετών στη διοίκηση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, στην παραγωγή και σκηνοθεσία τηλεοπτικών προγραμμάτων και κινηματογράφου, αλλά και εμπειρία πανεπιστημιακού λέκτορα στον κλάδο της επικοινωνίας και της τηλεοπτικής παραγωγής, βρέθηκε μπροστά σε τοίχο. Δεν βρέθηκε καν κάποιος για να του παραδώσει καθήκοντα και να τον κατατοπίσει για το Τμήμα, καθώς ο προκάτοχος του είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Το ότι επελέγη σε μια θέση που διεκδικούσαν και μόνιμοι υπάλληλοι του ΡΙΚ, αλλά και το ότι αποφάσισε να περικόψει κάποια προγράμματα τα οποία γινόντουσαν από εξωτερικό συνεργάτη, φαίνεται πως ότι «έγκλημα» για το οποίο θα έπρεπε να πληρώσει.
Ξεκίνησε ένας ανελέητος πόλεμος υπονόμευσης του, σε επαγγελματικό, προσωπικό και ηθικό επίπεδο που ένας άνθρωπος προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα δεν μπορούσε να προβλέψει.

Καταγγελίες επί καταγγελιών και τρικλοποδιές σε κάθε διάδρομο του ΡΙΚ.
Πίσω από όλες αυτές τις ιστορίες ένας συντεχνιακός ο οποίος αντιμετώπισε επίσης για την συμπεριφορά του πειθαρχική δίωξη που κατέληξε σε υποβιβασμό στην κλίμακα του. Η ποινή στη συνέχεια ανατράπηκε και συνεχίστηκε η τριβή με τον Διευθυντή Τηλεοπτικών Προγραμμάτων.

Αλλαγή Συμβουλίου και περίεργες αλλαγές

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ, φάνηκε δεκτικό σε καταγγελίες κατά του Διευθυντή Προγραμμάτων Τηλεόρασης και φαίνεται πως ο πόλεμος που ξεκίνησε δεν ήταν άσχετος με την διακοπή προγραμμάτων (εξωτερικές παραγωγές) οι οποίες είχαν ανατεθεί σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία που συνεργαζόταν σχεδόν σε μόνιμη βάση με το ΡΙΚ. Ιδιαιτέρως δεκτικοί σε αυτές τις καταγγελίες κατά του Έλμου Νεοκλέους ήταν ο Πρόεδρος του ΡΙΚ και ο τέως Γενικός Ελεγκτής.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ξεκίνησε πειθαρχική έρευνα κατά του Διευθυντή Προγραμμάτων Τηλεόρασης, με μια περίεργο διαδικασία. Το θέμα είχε θεωρηθεί τόσο επείγον, ώστε να ακυρωθεί ακόμα και ταξίδι στο εξωτερικό για παρουσίαση σε εκδήλωση της ΕBU (European Broadcasting Union), ώστε να εμφανιστεί ο Έλμος Νεοκλέους στο Δ.Σ του ΡΙΚ… κάτι που έγινε μετά από δυο μήνες !

Το Δ.Σ αποφάσισε να θέσει σε διαθεσιμότητα τον Διευθυντή Προγραμμάτων Τηλεόρασης, παρά το ότι μετά την πάροδο  μηνών από την διατύπωση των καταγγελιών, δεν υπήρχε κίνδυνος αλλοίωσης μαρτυριών ή στοιχείων. Ο ίδιος έμαθε για τη διαθεσιμότητα του πρώτα από τα ΜΜΕ και μετά έλαβε επιστολή!

Παρά το ότι η έρευνα δεν κατέληξε σε κάποιο σημαντικό εύρημα, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ φέρεται να επέμενε σε πειθαρχική δίωξη κάτι με το οποίο είχε διαφωνήσει ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος.
Ωστόσο και ενώ όλα έδειχναν ότι η υπόθεση θα κατέληγε σε έναν συμβιβασμό, όλα ανατράπηκαν και ξεκίνησε πειθαρχική δίωξη η οποία θα στοιχίσει μερικές χιλιάδες με αμφίβολο αποτέλεσμα καθώς ξεκίνησε με προδικαστικές ενστάσεις.

Για όσο χρόνο διαρκεί η διαθεσιμότητα και η πειθαρχική διαδικασία, ο Διευθυντής Τηλεοπτικών Προγραμμάτων αναπληρώνεται από την Διευθύντρια Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων, χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στον τομέα του τηλεοπτικού προγράμματος.

Ωστόσο οι αλλαγές οδήγησαν στην εκ νέου ανάθεση των εξωτερικών παραγωγών στην ιδιωτική εταιρεία για την οποία υπήρξε διαμάχη.

Όπως πληροφορείται η Cyprus Times, έχει καταγγελθεί στο ΔΣ του ΡΙΚ ότι  προϋπήρχε σχέση και συνεργασία του Προέδρου του ΡΙΚ, με την ιδιωτική εταιρεία, καθώς ο Πρόεδρος του ΔΣ πριν μερικά χρόνια στο πλαίσιο προετοιμασίας ενός ακαδημαϊκού συγγράμματος για 9 μήνες επισκεπτόταν το στούντιο της ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής για συλλογή πληροφοριών. Αυτό έχει τεθεί στην πειθαρχική διαδικασία… και η συνέχεια στις οθόνες μας.