Με αμείωτη συχνότητα και ένταση συνεχίστηκε η ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους της Σαντορίνης, της Αμοργού και της Ανάφης, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων στους ειδικούς σχετικά με την πορεία του φαινομένου.
Το βράδυ της Τρίτης, μέσα σε μόλις 30 λεπτά, η περιοχή κατέγραψε έξι διαδοχικούς σεισμούς με μεγέθη από 4,1 έως 4,8 βαθμούς Ρίχτερ. Ο μεγαλύτερος σεισμός της ακολουθίας σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, φτάνοντας για πρώτη φορά τα 5 Ρίχτερ.
Με φόντο τον… συναγερμό των Αρχών και την αβεβαιότητα, χιλιάδες άτομα αποχωρούν από αέρος και θαλάσσης από τη Σαντορίνη, αναζητώντας την ασφάλεια στην Αθήνα και άλλους προορισμούς.
Μέσα σε λίγες ώρες, αποχώρησαν από τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό 9.000 ντόπιοι και εργάτες που δούλευαν στο νησί για τις προετοιμασίες της επόμενης σεζόν.
«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για κύριο σεισμό» εκτίμησε, το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, υπογραμμίζοντας πως πολλά σενάρια παραμένουν ανοικτά και στην παρούσα φάση είναι αδύνατο να προβλεφθεί με ασφάλεια ποιο από όλα θα επακολουθήσει.
Όπως είπε, υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσουν και άλλοι σεισμοί της τάξεως των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Αυτό το σενάριο «έχει το θετικό ότι δεν γίνονται ζημιές» αλλά θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και μήνες.
Μια άλλη πιθανότητα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η εκδήλωση σεισμού 5,5 Ρίχτερ, οπότε σε αυτήν την περίπτωση «θα απορροφηθεί μεγάλη ενέργεια», με αποτέλεσμα η σεισμική δραστηριότητα να μειωθεί αυτόματα το επόμενο διάστημα. Αν, ωστόσο, τα μεγέθη παραμείνουν σταθερά, τα φαινόμενα ενδέχεται να διαρκέσουν «δύο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες ή ακόμη και μερικούς μήνες».
Α. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΗΓΜΑ ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ
Ο καθηγητής Γεωφυσικής Άκης Τσελέντης τόνισε πως «δυστυχώς η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται, αλλά εντείνει τους ρυθμούς της», επισημαίνοντας τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα με δεκάδες σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ από την αρχή του Φεβρουαρίου.
«Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα βορειοανατολικά και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί. Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας και δυστυχώς όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα αυξάνει και το αναμενόμενο μέγεθος του», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το χειρότερο σενάριο είναι να καταγραφούν μεγέθη σεισμών όπως αυτά του 1956 (σ.σ. 7,7 και 7,2 Ρίχτερ).
Ο κ. Τσελέντης εκτιμά πάντως πως «το πλέον πιθανό είναι να σημειωθεί σύντομα ο κύριος σεισμός. και δεν πιστεύει πως θα ακολουθήσει μία σεισμική δραστηριότητα όπως εκείνη στο Αρκαλοχώρι που είχε διαρκέσει 4 μήνες.
Σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, γίνεται αναλυτική αναφορά στη σεισμική δραστηριότητα, ιδίως από τον περασμένο Ιούνιο και έπειτα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έως την 1η Φεβρουαρίου είχαν εντοπιστεί πάνω από 2.500 σεισμοί.
Από τον Ιούνιο του 2024 έως και τις 25 Ιανουαρίου 2025 εντοπίστηκαν με σύγχρονες μεθόδους μηχανικής μάθησης πάνω από 1.200 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Κολούμπο.
Ο καθηγήτης Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε πως είναι εύλογο στην Αμοργό, στην Ίο και στην Ανάφη τα σχολεία να κλείσουν. «Ηταν μια πρόταση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου προς το υπουργείο που την έκανε αποδεκτή», δήλωσε.
Εκτίμησε επίσης ότι στις υπόλοιπες περιοχές που αποφάσισαν το ίδιο μέτρο δεν θα υπάρχει επιβάρυνση από τη σεισμική δραστηριότητα – παραδείγματος χάριν στη Νάξο ή στην Πάρο.
«Για εύλογους ψυχολογικούς λόγους, οι δήμαρχοι των περιοχών αυτών αποφάσισαν, όπως απορρέει και από το νόμο, να κλείσουν τα σχολεία. Τη θεωρώ κάπως υπερβολική αυτή την ενέργεια», ανέφερε ο κ. Λέκκας.
ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ο Δήμος Αθηναίων κινητοποιήθηκε υπέρ των κατοίκων των Κυκλάδων μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε στην περιοχή τους.
Για τον σκοπό αυτό, ο Δήμος θέτει άμεσα σε λειτουργία τη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (Μαμούρη 22 & Δύμης), προκειμένου να φιλοξενήσει τους πολίτες που αναγκάζονται να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Η Λέσχη Φιλίας θα παραμείνει ανοιχτή όσο χρειαστεί, παρέχοντας ασφαλές καταφύγιο, στέγη και τρόφιμα σε όσους το έχουν ανάγκη.
Για το σκοπό ο Δήμος θέτει άμεσα σε λειτουργία τη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (Μαμούρη 22 & Δύμης) για να φιλοξενήσει τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Η Λέσχη Φιλίας θα παραμείνει ανοιχτή για όσο διάστημα χρειαστεί, προσφέροντας ασφαλές καταφύγιο, στέγη και τρόφιμα σε όσους το έχουν ανάγκη.
«ΚΙΝΔΥΝΕΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΕ ΘΕΑ, ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΝΤΕΡΑΣ»
Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα κτίσματα στη Σαντορίνη σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού, μίλησε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Οία θέλει προσοχή «γιατί είναι και πιο κοντά» στα επίκεντρα των σεισμικών δονήσεων.
«Η Οία είναι πιο κοντά και καθαρά από λάβες και ελαφρόπετρα. Όμως στη νότια περιοχή, τα πετρώματα από κάτω είναι ασβεστόλιθοι και μάρμαρα, συμπαγή και συνεκτικά. Η συμπεριφορά είναι τελείως διαφορετική. Άρα οι επιπτώσεις θα είναι διαφορετικές και ο κίνδυνος θα είναι κυρίως για όσα σπίτια έχουν την ωραία θέα και θέση αλλά είναι και πιο επικίνδυνα λόγω αστάθειας των πρανών στην Καλντέρα».
«Όσο και αν έχουν χτιστεί με σωστό τρόπο δεν παύουν να είναι σε ένα υπόβαθρο ασταθές γιατί είναι στο χείλος της Καλντέρας. Επομένως εκεί υπάρχουν συνέχειες στους βράχους και τη δομή που μπορεί με τη δόνηση 5,5 ή 6 Ρίχτερ να φύγουν κάποια κομμάτια και να υπάρξουν προβλήματα από κατολισθήσεις που θα προκληθούν. Είδατε μόλις περάσαμε το 4,5 Ρίχτερ είχαμε εικόνες στα πρανή της Σαντορίνης με καταπτώσεις και χώματα. Πέφτουν και είναι λογικό. Κατά τα άλλα οι κατασκευές που είναι δομημένες σωστά δεν αναμένεται να πάθουν ζημιές», συμπλήρωσε ο κ. Παπανικολάου μιλώντας στο MEGA.
Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε ο ισχυρότερος σεισμός από το Σάββατο που ξεκίνησε το φαινόμενο, της τάξεως των 5 Ρίχτερ, με επίκεντρο νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης και εστιακό βάθος 13,2 χιλιόμετρα.
Η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της Αμοργού να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και παίρνοντας τα αυτοκίνητά τους μετακινήθηκαν προς τα βουνά και τα ορεινότερα μέρη του νησιού.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, σε Κατάπολα και Ξυλοκερατίδι οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητα τους.
Στην Αμοργό έφτασε επίσης και κλιμάκιο από σεισμολόγους, όπου εγκαθιστούν στο ελικοδρόμιο σεισμογράφους τελευταίας τεχνολογίας.
Επίσης, κατέφθασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με δυο νοσηλευτές, κλιμάκιο οκτώ ατόμων του ΔΕΔΔΗΕ με γεννήτριες καθώς επίσης και γεννήτριες για τις τηλεπικοινωνίες.
Η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης υπό την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Στην σύσκεψη ο καθηγητής Σεισμολογίας Δρ. Κώστας Παπαζάχος ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις καθώς και την πορεία του φαινομένου, αξιολογώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα.
Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και όλες οι υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα. Το υπουργείο παρακολουθεί τις εξελίξεις και βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και τους επιστημονικούς φορείς.
«ΈΚΚΛΕΙΣΕ» Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ – ΕΠΕΣΑΝ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΒΡΑΧΩΝ
Έκλεισε η πρόσβαση στην Κόκκινη παραλία της Σαντορίνης καθώς έπεσαν κομμάτια βράχων λόγω των σεισμών.
Στις εικόνες που προβλήθηκαν στην εκπομπή του Mega, «Live News», φαίνεται στους βράχους η διαφορά στο χρώμα και διακρίνεται το σημείο όπου έχει γίνει η κατολίσθηση, αφού είναι άσπρο. Το κομμάτι αυτό έχει αποκολληθεί και πλέον η παραλία δεν είναι προσβάσιμη και έχει κλείσει τελείως.
Πρόκειται για τις πιο γνωστές παραλίες της Σαντορίνης και βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο. Πλέον η πρόσβαση μπορεί να γίνει μόνο με πλοιάριο.
Μια ομάδα της ΕΜΑΚ και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος» βρίσκονται πλέον στη Σαντορίνη, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ.
Το «Όλυμπος» είναι ένα από τα τέσσερα κινητά συντονιστικά αρχηγεία της Πυροσβεστικής, τα οποία αναλαμβάνουν επιχειρήσεις σε σημαντικά συμβάντα φυσικών καταστροφών. Διαθέτει μέσα διοίκησης και ελέγχου, όπως συστήματα επικοινωνίας, για τον συντονισμό των επίγειων και εναέριων δυνάμεων, καθώς και για τη μετάδοση εικόνας στο ΣΕΚΥΠΣ (Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος).
Χρησιμοποιείται επίσης σε μεγάλες φωτιές αλλά και κρίσεις σε όλη την επικράτεια και κυρίως σε δύσβατες περιοχές όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας, άρα και συντονισμού των δυνάμεων που επιχειρούν.
Το φορητό επιχειρησιακό κέντρο είναι εξοπλισμένο με ίντερνετ, τηλεφωνικές γραμμές, fax και υπερσύγχρονη κάμερα, η οποία ζουμάρει στο σημείο που επιχειρούν οι πυροσβέστες.
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΝΗΣΙ
Στο λιμάνι βρίσκονται πολλοί κάτοικοι που συνεχίζουν για τρίτη ημέρα να εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη.
Δωρεάν εισιτήρια για παιδιά έως 12 ετών και εκπαιδευτικούς που θα ταξιδέψουν έως και την Κυριακή με πτήσεις από τη Σαντορίνη ανακοίνωσε η Sky Express, σημειώνοντας ότι από την Κυριακή έχει προσθέσει σειρά από έκτακτες πτήσεις.
Στη Σαντορίνη, όπου η γη δεν σταματά να τρέμει, ορισμένοι επέλεξαν να μείνουν. Δεν είναι θέμα τύχης ή ατυχίας, αλλά μιας συνειδητής απόφασης να συνεχίσουν τη ζωή τους, παρά την αβεβαιότητα. Άλλοι γιατί έχουν ευθύνες που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν, άλλοι γιατί δεν φοβούνται τα Ρίχτερ, έχοντας βιώσει ακόμη πιο σκληρές δοκιμασίες. Σε ένα νησί που δοκιμάζεται από σεισμικές καταιγίδες άνευ προηγουμένου, αυτοί είναι οι άνθρωποι που στέκονται όρθιοι, επιμένοντας πως η ζωή δεν σταματά επειδή η γη σείεται.
Συνεχή δρομολόγια από τη Σαντορίνη για την απομάκρυνση πολιτών που το επιθυμούν εκτελεί η Aegean, με 9 πτήσεις, εκ των οποίων οι 5 έκτακτες, μετέφερε συνολικά 1.294 επιβάτες προς την Αθήνα.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 1Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.500 ΣΕΙΣΜΟΙ
Τη σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη παρακολουθεί το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, που αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι από τον Ιούνιο του 2024 μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2025, εκδηλώθηκαν πάνω από 2.500 σεισμοί, ενώ οι 1.200 εκδηλώθηκαν μέσα σε τρεις ημέρες.
Από την 1η έως την 4η Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 43 σεισμοί μεγέθους 4,0 και άνω. Οι ισχυρότεροι σημειώθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου με μέγεθος 5,0.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ, Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
«Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση. Έγινε μία διυπουργική επιτροπή, στην οποία αναλύθηκαν οι τρόποι και η ετοιμότητα που έχουμε για την αντιμετώπιση ενός ενδεχομένως μεγαλύτερου συμβάντος, που για το ενδεχόμενο συμβάν έχουν μιλήσει οι επιστήμονες, δεν χρειάζεται να επαναλάβω αυτά που έχουν πει οι επιστήμονες. Το ρήγμα είναι μικρότερο του ρήγματος της Αμοργού, που ακόμη και αν διαρρηχθεί θα δώσει μικρότερους σε ισχύ σεισμούς από τον μεγάλο εκείνο του 1956 και η σύσκεψη είχε να κάνει με την προετοιμασία που έχουμε και σε επίπεδο τοπικό», ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος.
Όπως εξήγησε, σε τοπικό επίπεδο έχει καταρτιστεί ένας σχεδιασμός, ο οποίος παρουσιάστηκε εκ των προτέρων, πριν από το καλοκαίρι, σε όλες τις κοινότητες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΥΡΩΣΕΩΝ
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, εκτιμά ότι μεταξύ 5.000 και 6.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη Σαντορίνη.
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των ντόπιων, μαζί με το διαρκές βουητό που συνοδεύει κάθε δόνηση. Όπως αναφέρουν, αν και έχουν συνηθίσει τους σεισμούς, αυτό δεν τους κάνει λιγότερο τρομακτικούς.
«Φοβόμαστε αρκετά. Κάθε τρεις και λίγο κουνιόμαστε. Είναι κουραστικό να το ζεις τόσες μέρες», αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικοι και εργαζόμενοι στο νησί.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε ότι η σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες των τελευταίων ημερών είναι εξαιρετικά σπάνιο το φαινόμενο και από ό,τι λένε και οι επιστήμονες είναι και μία από τις πιο δύσκολες σεισμικές ακολουθίες που έχουν συναντήσει στη σταδιοδρομία τους.
The post Aγωνία στη Σαντορίνη: Ερήμωσε το νησί appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.