UBS: Πόσο πιθανοί είναι οι δασμοί Τραμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα – Η ΕΕ ετοιμάζεται για όλα τα σενάρια

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι δασμοί θα «συμβούν σίγουρα» και στην Ευρώπη – Άγνωστο παραμένει το ποσοστό επιβάρυνσης και ο κατάλογος των προϊόντων

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να προχωρήσει σε επιβολή αυξημένων εμπορικών φόρων προς την ΕΕ, μετά τις ανακοινώσεις για επιπλέον δασμούς στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα.

Άλλωστε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι δασμοί θα «συμβούν σίγουρα» και στην Ευρώπη.

Ωστόσο άγνωστο παραμένει το ποσοστό επιβάρυνσης και ο κατάλογος των προϊόντων που θα πληρώνουν ακριβότερα οι εισαγωγείς στις ΗΠΑ, αλλά και το αν η «απειλή» θα γίνει θα γίνει πράξη.

Όπως έδειξε αυτή η εβδομάδα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έμεινε, μεν, πιστός στο λόγο του ανακοινώνοντας δασμούς, όμως φάνηκε πως υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεις, όπως με το Μεξικό και τον Καναδά.

Η δασμολογική προσέγγιση του Τραμπ μέχρι στιγμής ήταν μια προσέγγιση ταχείας κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης.

Μετά τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα, η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πιθανός στόχος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της UBS, με τον Dominic Schnider, Επικεφαλής Global FX & Commodity, UBS Global Wealth Management να σχολιάζει:

«Σίγουρα, ο Τραμπ θα μπορούσε να ακολουθήσει μια παρόμοια προσέγγιση για τους δασμούς της ΕΕ όπως με τον Καναδά και το Μεξικό».

Η ΕΕ προετοιμάζεται

Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με τον Dean Turner, επικεφαλής οικονομολόγο για την Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο, UBS Global Wealth Management η απειλή των δασμών έχει διαφανεί από τις εκλογές και η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο.

«Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη απολαμβάνει μεγάλο πλεόνασμα σε εμπορεύσιμα αγαθά με τις ΗΠΑ σε μια σειρά από κλάδους» σημειώνει.

Ο Πρόεδρος Τραμπ αναφέρεται συχνά στις ομιλίες του σε έλλειμμα 300 δισ. δολαρίων, αλλά όσον αφορά το συνολικό αποτύπωμα στην οικονομία, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι η σημαντικότερη εξαγωγική αγορά για το ευρωπαϊκό μπλοκ, οι αριθμοί είναι πολύ λιγότερο δραματικοί.

Συγκεκριμένα, για την Ευρωζώνη, οι εξαγωγές αγαθών προς τις ΗΠΑ είναι περίπου 3% του ΑΕΠ και οι εισαγωγές είναι κοντά στο 2%.

Έτσι, ο οικονομικός αντίκτυπος από την επιβολή δασμών θα ήταν σχετικά μικρός.

«Το ενδεχόμενο επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές της ΕΕ αυξάνει τους καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη και την πιθανότητα η ΕΚΤ να πρέπει να μειώσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμένουμε σήμερα», σχολιάζει ο Dean Turner.

Πόσο ανησυχούν οι επιχειρήσεις

Σε έναν ταραγμένο κόσμο, οι επιχειρηματίες γνωρίζουν πολύ καλά πώς οι φαινομενικά απομακρυσμένοι κίνδυνοι μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τις επιχειρήσεις τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έρευνας της UBS για την επιχειρηματικότητα, σε βάθος 12 μηνών, οι επιχειρήσεις κατατάσσουν τους μεγαλύτερους οικονομικούς, αγοραίους ή πολιτικούς κινδύνους για τους κλάδους τους ως εξής: πρώτον, πολιτική αστάθεια ή/και αβεβαιότητα (σύμφωνα με το 53%), δεύτερον, υψηλότεροι φόροι (42%) και, τρίτον, μείζονες γεωπολιτικές συγκρούσεις (41%).

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece, o Kiran Ganesh Managing Director, Global Head of Investment Communications at UBS Global Wealth Management επισημαίνει πως:

«Παρά την γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι επιχειρηματίες παραμένουν θετικοί και πρόθυμοι να εξετάσουν νέες επενδύσεις.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως παρότι για ορισμένους επιχειρηματίες επηρεάζονται από του ζήτημα των δασμών, πολλοί άλλοι δεν έχουν άμεση σχέση με αυτούς.

Για παράδειγμα, οι δασμοί είναι ζήτημα για όσους πραγματοποιούν εισαγωγές ή εξαγωγές, ενώ για άλλους επιχειρηματίες οι δασμοί δεν αποτελούν μεγάλο κομμάτι της καθημερινής δραστηριότητας τους».

Οι κύριες ανησυχίες των επιχειρηματιών παραμένουν παρόμοιες βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα:

«Ανησυχώ πολύ για τους δασμούς», σημείωσε ένας από τους ερωτώμενους για τη διαχείριση υλικών στην Αμερική.

«Ανησυχώ επίσης για τα γενικά γεωπολιτικά πράγματα, τυχαία πράγματα που μας επηρέασαν τα τελευταία δύο χρόνια. Εισάγαμε προϊόντα από μια χώρα της Μέσης Ανατολής, αλλά σταματήσαμε λόγω των προβλημάτων στην Ερυθρά Θάλασσα. Και ήταν απίστευτο να σκέφτεσαι ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει μια από τις επιχειρηματικές μας αποφάσεις. Αλλά τέτοια πράγματα εμφανίζονται συνεχώς».

Πηγή: CNN Greece