
Το πρώτο «έξυπνο» φανάρι στην Ελλάδα ξεκίνησε να καταγράφει παραβάσεις οδηγών που παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη.
Πρόκειται για την πρώτη κάμερα σύγχρονης τεχνολογίας, από τις συνολικά 388 κάμερες που θα τοποθετηθούν σε πρώτη φάση στους δρόμους της Αθήνας ως το καλοκαίρι από την Περιφέρεια Αττικής. Θα ακολουθήσει η εγκατάσταση περίπου 1.000 καμερών από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
«Έξυπνο» φανάρι καταγράφει όσους περνούν με κόκκινο
Η πρώτη ψηφιακή κάμερα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά στον Αλιμο, στη διασταύρωση των λεωφόρων Ποσειδώνος και Καλαμακίου (στο ρεύμα προς Πειραιά) και καταγράφει τις πινακίδες κυκλοφορίας όλων των οχημάτων που παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη, αποθηκεύοντας αποδεικτικό υλικό για κάθε παράβαση.
Η κάμερα είναι τοποθετημένη σε «στρατηγικό σημείο» και συνεργάζεται στενά με τον σηματοδότη. Οταν το φανάρι γίνει κόκκινο και ένα όχημα το… αγνοήσει, το σύστημα ενεργοποιείται και καταγράφει έξι συνεχόμενες εικόνες: Δύο ασπρόμαυρες φωτογραφίες της πινακίδας κυκλοφορίας του οχήματος και ένα βίντεο που αποτυπώνει ολόκληρη την παράβαση. Το υλικό αυτό αποστέλλεται στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να εκδοθεί πρόστιμο.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το «έξυπνο» φανάρι του Αλίμου καταγράφει δεκάδες παραβάσεις καθημερινά. Ο σηματοδότης επιλέχθηκε με υπόδειξη της Τροχαίας, λόγω της αυξημένης συχνότητας των παραβιάσεων στο συγκεκριμένο σημείο, που το καθιστούν ως ένα από τα πλέον «επικίνδυνα» στην Αττική. Προς το παρόν, η λειτουργία είναι πιλοτική, με τις παραβάσεις να καταγράφονται ψηφιακά χωρίς την επιβολή προστίμων.
Επέκταση του συστήματος
Η εγκατάσταση του «έξυπνου» φαναριού στον Αλιμο είναι μόνο η αρχή. Η Περιφέρεια Αττικής προωθεί την εγκατάσταση άλλων 387 καμερών σε κεντρικά σημεία του Λεκανοπεδίου, με στόχο την παρακολούθηση παραβάσεων σε φωτεινούς σηματοδότες. Το έργο, συνολικού κόστους 18,8 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η τοποθέτηση των υπολοίπων καμερών θα γίνει, κατόπιν υπόδειξης των αρμόδιων υπηρεσιών της Τροχαίας Αττικής, σε σημεία του Λεκανοπεδίου όπου έχουν καταγραφεί στο παρελθόν τα περισσότερα σοβαρά ατυχήματα. Ενδεικτικά, συσκευές παρακολούθησης θα τοποθετηθούν στις διασταυρώσεις των λεωφόρων Συγγρού, Βουλιαγμένης, Κατεχάκη, Μεσογείων, Κηφισίας, Πειραιώς, Βασιλίσσης Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Βασιλίσσης Σοφίας, Αλεξάνδρας, Παιανίας – Κορωπίου, Κηφισού, Βασιλίσσης Ολγας, Γαλατσίου, Βεΐκου, Πατησίων, Ακαδημίας, Δαβάκη, Αμφιθέας, Ποσειδώνος, Θηβών, Ηρώων Πολυτεχνείου, Αχαρνών, Δεκελείας, ΝΑΤΟ και Δημοκρατίας.
Προσωπικά δεδομένα
Η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη τιμωρείται από τον ΚΟΚ με χρηματικό πρόστιμο 700 ευρώ και επιπλέον διοικητικές ποινές. Για την προστασία της ιδιωτικότητας οι κάμερες φωτογραφίζουν μόνο την πίσω πλευρά του οχήματος, ενώ τα στοιχεία τους αποθηκεύονται για δύο χρόνια.
Η εγκατάσταση των «έξυπνων» φαναριών αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την οδική ασφάλεια στην Αττική. Η αύξηση της αστικής κυκλοφορίας και η ανάγκη για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων καθιστούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία απαραίτητο εργαλείο για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Σημειώνεται ότι οι 388 κάμερες της Περιφέρειας Αττικής είναι οι πρώτες που θα εγκατασταθούν έως το καλοκαίρι σε οδικούς κόμβους που έχει υποδείξει η Τροχαία ως επικίνδυνους. Παράλληλα, στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να λειτουργήσει και η σχετική πλατφόρμα για τις κάμερες.
Πρόκειται για το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα που θα στέλνει τις κλήσεις κατευθείαν στο κινητό ή στη θυρίδα του παραβάτη πολίτη, ενώ θα διευκολύνει και την ψηφιακή εξέταση των ενστάσεων.