Έτσι σε τρελαίνει ο νάρκισσος

Εξωφρενικές, ακατανόητες και επικίνδυνες συμπεριφορές που δοκιμάζουν τα όριά σου και βλάπτουν σοβαρά την ψυχική σου υγεία.

Έχω συγκεντρώσει κάποιες απίστευτα συνηθισμένες συμπεριφορές των νάρκισσων για να καταλάβεις ότι δεν είσαι τρελή ή τρελός, αλλά έχεις πέσει θύμα συστηματικής και ύπουλης ναρκισσιστικής κακοποίησης.

  • Πρώτη στη λίστα είναι η σαλάτα λέξεων. Αυτή είναι η πλέον παράξενη συμπεριφορά τους επειδή σε κάνει να αισθάνεσαι χαζή ή χαζός σαν να μην μπορείς να παρακολουθήσεις τη συζήτηση. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχει καμία σχέση με φυσιολογική συζήτηση.Επειδή ενώ υποτίθεται ότι συζητάς ή διαφωνείς με τον ή την νάρκισσο, θα αρχίσει να πετάει ανοησίες. Θα μιλάει για πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα. Κάθε λογικός άνθρωπος θα το καταλάβαινε. Όμως η λογική και νάρκισσος δεν συμβαδίζουν. Το αποτέλεσμα είναι να μένεις να αναρωτιέσαι τι έγινε. Γιατί αυτή η συζήτηση που θα έπρεπε να είναι πολύ απλή, με τρελαίνει?
  • Έπειτα έχουμε το περιβόητο gaslighting. Όπου καταλαβαίνεις ότι αυτό το άτομο έχει πολύ επιλεκτική αντίληψη της πραγματικότητας. Άσχετα με το τι έκανε ή πώς σου φέρθηκε, θα διαστρεβλώσει τα γεγονότα και θα το κάνει να φανεί ότι εσύ είσαι λάθος.Και αρχίζεις να σκέφτεσαι ότι ίσως εσύ είσαι το κακοποιητικό άτομο. Ή θα σε κάνει να φαίνεσαι ή να αισθάνεσαι ότι είσαι τρελή ή τρελός που το κάνεις θέμα. Μπορεί ακόμη και να έχεις αποδεικτικά στοιχεία για τα ψέματά του ή της. Ή μπορεί να έχεις και μάρτυρες.

    Αλλά θα συνεχίσει να αρνείται τα πάντα. Προσπαθεί δηλαδή να σε πείσει να αμφιβάλεις για την αντίληψή σου της πραγματικότητας. Το πρόβλημα είναι ότι πριν συνειδητοποιήσεις με τι άτομο έχεις να κάνεις, μπορεί να πίστευες ότι είναι λογικός ή λογική.

    Και όταν κάποιος που σέβεσαι αρχίζει να αμφισβητεί την ψυχική σου υγεία, ή σε κάνει να αμφισβητείς εσύ την ψυχική σου υγεία, μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες επάνω σου. Το gaslighting είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

  • Σειρά έχει ο κυκλικός συλλογισμός/φαύλος κύκλος. Αυτό σχετίζεται με τις προηγούμενες συμπεριφορές και είναι το είδος των συζητήσεων που δεν θα καταλήξουν ποτέ πουθενά. Ο, η νάρκισσος θα χρησιμοποιήσει τη σαλάτα λέξεων, θα σε μπερδέψει και θα σου κάνει gaslighting για να συνεχίζεται η συζήτηση σε κύκλους.Θα κάνει οτιδήποτε προκειμένου να αποφύγει να παραδεχτεί κάποιο σφάλμα. Που μπορεί και να είναι κάτι ασήμαντο. Θα συνεχίσει να κάνει κύκλους μέχρι που να βαρεθείς να τον ή την ακούς και να το αφήσεις να περάσει.
  • Άλλη συμπεριφορά που σε τρελαίνει είναι το διαφορετικό δημόσιο προσωπείο. Ο έξω κόσμος μπορεί να πιστεύει ότι ο, η νάρκισσος είναι κάτι που δεν είναι. Ότι είναι ντροπαλός ή ανασφαλής και ότι δεν θα έκανε ποτέ κακό σε κανέναν, όμως πίσω από κλειστές πόρτες σε διαλύει λεκτικά ή συναισθηματικά.Μπορεί η κακοποίηση να είναι καλυμμένη και ύπουλη αλλά έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοαξία σου και στην αυτοεκτίμησή σου. Άσε που αν προσπαθήσεις να τα εξηγήσεις όλα αυτά σε κάποιον άλλον, θα σε κοιτάξει σαν να έχεις πρόβλημα.

    Δεν θα πιστέψει ποτέ ότι αυτός ο άνθρωπος θα σου έκανε κακό. Έπειτα έχουμε και την αντίληψή σου για τον ή τη νάρκισσο. Όταν το γνωρίζεις αρχικά αυτό το άτομο και στην περίπτωση που μιλάμε για κρυφό νάρκισσο, φαίνεται τελείως άκακο πλάσμα και απολύτως ασφαλές. Αυτό το άτομο ποτέ δεν θα με πλήγωνε επίτηδες.

    Μπορεί και να μοιάζει ότι μειώνει τον εαυτό του ή της κάποιες φορές. Όμως, άσχετα πώς μιλάει για τον εαυτό του ή της, αν εσύ αναφέρεις κάποιο λάθος που έκανε, τότε θα δεις τον ναρκισσισμό να έρχεται στην επιφάνεια, όπως και στον τρόπο που σου συμπεριφέρεται καθημερινά, σαν να μην αξίζεις, σαν να μην είσαι αρκετά καλή ή καλός.

    Και επειδή το εξωτερικό προσωπείο είναι τόσο διαφορετικό, αρχίζεις να αμφιβάλεις για τον εαυτό σου και την ικανότητά σου να κρίνεις αν κάποιος είναι ασφαλής ή όχι. Δηλαδή χάνεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στην κρίση σου. Και αυτό μπορεί να σε κλονίσει άσχημα.

    Επίσης, μπορεί να σε τρελάνει με την ψεύτικη απολογία. Επειδή την πιστεύεις. Αλλά αυτό που εννοεί όταν λέει ‘Λυπάμαι’ είναι ‘Λυπάμαι που δεν παίρνω αυτό που θέλω.’ Εν τω μεταξύ την απολογία τη χρησιμοποιεί σχεδόν σαν όπλο εναντίον σου, αλλά πιστεύεις ότι είναι ειλικρινής και μετά επαναλαμβάνει την ίδια συμπεριφορά.

    Συνήθως πρόκειται για κακοποιητική συμπεριφορά και αισθάνεσαι σαν να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο κάθε φορά που το αναφέρεις επειδή το έχετε συζητήσει αμέτρητες φορές. Και ίσως έχει απολογηθεί ένα εκατομμύριο φορές. Κι όμως, κάνει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά.

  • Κάτι ακόμη που σε τρελαίνει είναι ότι οι πράξεις και τα λόγια ποτέ δεν συμβαδίζουν. Στη φάση του ερωτικού βομβαρδισμού μπορεί να σου πει το οτιδήποτε. Οι λέξεις θα λένε ναι, αλλά οι πράξεις θα λένε όχι.Σε βάθος χρόνου θα δεις ότι οι πράξεις του ή της δεν συμφωνούν με τα λόγια. Και σε αυτές τις κακοποιητικές σχέσεις, αυτό έχει βαθιές συνέπειες. Θα λέει ‘σ’ αγαπώ’ αλλά δεν θα συμπεριφέρεται σαν να σε αγαπάει. Ίσως να αρχίσει να σε απατάει ή να σου λέει ψέματα ή να σου κρύβει πράγματα.

    Και όταν βρίσκεσαι σε μια τέτοια σχέση και ο δεσμός τραύματος έχει αρχίσει να δουλεύει, σου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπίσεις με τη λογική σου ό,τι συμβαίνει. Και αρχίζεις να πιστεύεις περισσότερο στα λόγια, παρά στις πράξεις του ή της. Τη στιγμή που θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

  • Μετά έχουμε την αποφυγή. Αυτή η συμπεριφορά που σε τρελαίνει εμφανίζεται συχνά στους φαύλους κύκλους. Κάνεις μια ξεκάθαρη ερώτηση, και ο, η νάρκισσος απαντάει με κάτι που μοιάζει με απάντηση αλλά δεν είναι καθόλου απάντηση.Ουσιαστικά, θα κάνει οτιδήποτε για να αποφύγει να απαντήσει στην ερώτησή σου. Παράδειγμα. -Πού ήσουν εχτές μετά τη δουλειά;
    Απάντηση. -Που νομίζεις εσύ ότι ήμουν εχτές μετά τη δουλειά; Γιατί με ρωτάς που ήμουν εχτές μετά τη δουλειά; Τι νομίζεις; Ότι πήγα στο μπαρ; Είναι απίθανο ότι απλά δούλευα μέχρι αργά; Και γιατί συμπεραίνεις ότι πήγα κάπου μετά τη δουλειά εχτές; Ίσως απλά δούλευα ως αργά.

    Αυτή η τακτική αποφυγής μπορεί να σε τρελάνει. Και όταν εξοικειωθείς μαζί της, θα αρχίσεις να την παρατηρείς έντονα στις συζητήσεις σας. Όποτε ρωτάς τον ή την νάρκισσο κάτι που θέλει να αποφύγει, μπορείς γρήγορα να καταλήξεις σε φαύλο κύκλο επειδή διαπιστώνεις ότι δεν απαντάει στην ερώτησή σου. Κάτι που σε τρελαίνει.

  • Μια τακτική επίσης είναι να καταλήγει η συζήτηση γύρω από τον εαυτό του ή της. Για παράδειγμα μπορεί να του ή της μιλήσεις για κάτι άσχημο που ειπώθηκε για σένα στη δουλειά πίσω από την πλάτη σου.Και ξαφνικά, αρχίζει να μιλάει για τον εαυτό του ή της και να περιγράφει κάτι που συνέβη πριν πέντε χρόνια με κάθε λεπτομέρεια. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με σένα και τα συναισθήματά σου, απλά η συζήτηση αφορά αυτόν ή αυτήν. Αυτό το πράγμα σε τρελαίνει γιατί περιμένουμε λίγη συμπαράσταση από τους ανθρώπους στη ζωή μας.

    Όμως όταν αυτός ο άνθρωπος είναι νάρκισσος, δεν θα μπορέσεις να μιλήσεις αρκετά πριν στρέψει τη συζήτηση γύρω από το άτομό του.

  • Ένα κόμη κοινό σύμπτωμα μιας συναισθηματικά κακοποιητικής σχέσης είναι ότι σε κάνει να αμφισβητείς την αυτοαξία σου. Οπότε φτάνεις σε ένα σημείο που αισθάνεσαι τόσο λίγη ή λίγος και μιλάς με άλλους ανθρώπους, ειδικά συγγενείς ή φίλους του κακοποιητικού ατόμου και νιώθεις ότι πρέπει να αποδείξεις κάτι για τον εαυτό σου.Και μπορεί να πεις κάτι που ακούγεται πολύ ναρκισσιστικό. Και έπειτα μισείς τον εαυτό σου που το είπες. Και σκέφτεσαι, αυτό ακούστηκε απαίσιο. Γιατί μου βγήκε αυτό; Γιατί το είπα; Όμως ένας από τους λόγους είναι ότι αυτό το άτομο επιτέθηκε ουσιαστικά στην αυτοαξία και την αυτοεκτίμησή σου. Σαν αποτέλεσμα, αισθάνεσαι ότι πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή, ότι έχεις ελλείμματα και ότι πρέπει να αποδείξεις κάτι, να ανεβάσεις τον εαυτό σου, και μπορεί να καταλήξεις να συμπεριφερθείς ναρκισσιστικά.

Όμως ευτυχώς, στην ενήλικη ζωή σου, ένας νάρκισσος δεν μπορεί να σε κατεβάσει στο επίπεδό του.

Έφη Μεσιτίδου

Ψυχολόγος, εκπ. Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια,

Πιστοποιημένη Εκπαίδευση Κλινικών στη Θεραπεία Ναρκισσιστικής Κακοποίησης με την κορυφαία στον χώρο του Ναρκισσισμού, Dr. Ramani Durvasula

Συνεδρίες online

τηλ. +306946309367

efimesitidou@gmail.com

TikTok: efimesitidoupsychologist

Instagram: efi_mesitidou_psychologist

Facebook: EfiMesitidouPsychologist