
Για πρώτη φορά από την ημέρα της αποκάλυψης των τηλεφωνικών υποκλοπών, μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, με θύματα πολιτικούς, υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους, εισαγγελείς και δημοσιογράφους το κουβάρι της υπόθεσης αυτής θα ξετυλιχθεί σε μία δημόσια διαδικασία, που ξεπερνά τα όρια μιας ποινικής δίκης, καθώς στη διάρκειά της αναμένεται να τεθούν επί τάπητος ζητήματα προστασίας συνταγματικών δικαιωμάτων και εν τέλει λειτουργίας του ίδιου του κράτους δικαίου.
Η έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης, που μετά την απόρριψη του αιτήματος αναβολής, προσδιορίστηκε να ξεκινήσει επί της ουσίας στις 10 Απριλίου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφενός λόγω της φύσεως της δίκης που έχει προκαλέσει πολιτικές και δικαστικές αναταράξεις στη δικονομική διαδρομή που προηγήθηκε, αναταράξεις που έχουν φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είχε εκδώσει καταδικαστικό ψήφισμα όσον αφορά το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας.
Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς χθες το πρωί στην αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, στο κτίριο 8 των δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων, μαρτυρούσε τη σοβαρότητα της δίκης. Στο εδώλιο μετά την έρευνα που διενήργησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης έχουν παραπεμφθεί τέσσερις επιχειρηματίες, που φέρεται ότι έχουν σχέση με τις εταιρείες διαχείρισης και εγκατάστασης του λογισμικού Predator.
Η υπόθεση, όπως είναι γνωστό, για τα κακουργήματα αρχειοθετήθηκε και στο ακροατήριο έφτασε μόνο το σκέλος εκείνο που αφορά κατά το κατηγορητήριο μόνο πλημμελήματα και συγκεκριμένα: επέμβαση στο σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από κοινού κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα, παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
Τρεις εκ των κατηγορουμένων επέλεξαν, όπως έχουν δικαίωμα από τον νόμο, αντί να είναι οι ίδιοι παρόντες να εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους και μόνο ένας εξ αυτών κάθισε στο εδώλιο στη χθεσινή πρώτη – τυπική – συνεδρίαση.
52 μάρτυρες
Απέναντι στα έδρανα υποστήριξης της κατηγορίας βρίσκονται, όπως το έκαναν από την πρώτη στιγμή με τις μηνύσεις τους και με μοναδικό αίτημα την πλήρη διερεύνηση της σοβαρής αυτής υπόθεσης και την απόδοση δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης και άλλα πρόσωπα των οποίων τα τηλέφωνα είχαν παγιδευτεί μέσω του επίμαχου λογισμικού.
Απόντες ήταν όμως και χθες οι περισσότεροι από τη λίστα των παρακολουθουμένων και μεταξύ αυτών πολιτικοί της πρώτης γραμμής. Παρ’ όλ’ αυτά, ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορητηρίου περιλαμβάνει συνολικά 52 πρόσωπα , τα οποία από την επόμενη κιόλας συνεδρίαση θα βρεθούν στο βήμα του δικαστηρίου εισφέροντας τα δικά τους στοιχεία στη διάρκεια της δημόσιας διαδικασίας και απαντώντας σε ερωτήσεις του δικαστηρίου και των δικηγόρων όλων των πλευρών.
Κομβική σημασία έχουν οι καταθέσεις που θα δώσουν ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος, ο οποίος έχει διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο εκ της θεσμικής της θέσης στην υπόθεση των υποκλοπών, όπως και ομάδα των δημοσιογράφων που με την έρευνά τους έχουν αναδείξει πτυχές της ίδιας υπόθεσης εισφέροντας στη Δικαιοσύνη πολύτιμα αποδεικτικά στοιχεία για τη δραστηριότητα των ελεγχόμενων εταιρειών.
Σε κάθε περίπτωση η δίκη αναμένεται να είναι πολύμηνη και προκειμένου να κλείσει και η παραμικρή χαραμάδα παραγραφής έστω και μίας από τις αξιόποινες πράξεις , το δικαστήριο, μετά και από πρόταση του εισαγγελέα απέρριψε το αίτημα που υποβλήθηκε από την πλευρά κατηγορουμένου.