
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι αυξήσεις που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, κατόπιν έγκρισης του Πρωθυπουργού και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Η πρώτη φάση των αυξήσεων θα είναι από την 1η Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου 2025.
Οι αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές θα ανέρχονται από 13% έως και 20% ανάλογα με τον βαθμό, τη θέση ευθύνης, την άσκηση διοίκησης και την κατηγορία.
Η συνολική ενίσχυση θα ανέρχεται σε 268 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας, επιβεβαιώνοντας τις χθεσινές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», περίπου το 60% της ενίσχυσης προέρχεται από την εξοικονόμηση που δημιουργήθηκε στο υπουργείο από τον εξορθολογισμό της δομής, μέρος της οποίας ήταν και οι αποστρατείες.
Από αυτή την εξοικονόμηση ο κρατικός προϋπολογισμός διατηρεί 8 εκατομμύρια ευρώ. «Η δημοσιονομική επίπτωση είναι ουδέτερη για τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ», τόνισε ο υπουργός Αμυνας.
Το υπόλοιπο 40% είναι τμήμα της γενικότερης εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης που έχει ήδη ανακοινωθεί. Ο Δένδιας επεσήμανε πως είναι υπό επεξεργασία σχέδιο ενίσχυσης του εισοδήματος και του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί και οι εξοικονομήσεις θα διευρυνθούν, ώστε το αποτέλεσμα που θα προκύψει επί της αρχής που σήμερα καθιερώνεται να επαναδιανεμηθεί.
Κίνητρα προσέλκυσης νέων. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έδωσε και κάποια ενδεικτικά παραδείγματα, σύμφωνα με τα οποία:
n Ανθυπολοχαγός από Ευελπίδων θα λάβει ετήσια αύξηση 3.540 ευρώ μόλις τον πρώτο χρόνο από την αποφοίτησή του.
n Πλωτάρχης από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων με 18 χρόνια υπηρεσία θα λάβει ετήσια αύξηση 5.532 ευρώ.
n Σμηνίας από Σχολή Υπαξιωματικών θα δει ετήσια αύξηση 2.760 ευρώ.
n Δεκανέας ΕΠΟΠ με τρία χρόνια υπηρεσία θα δει ετήσια αύξηση 2.232 ευρώ.
Οπως επισημάνθηκε, από την 1η Ιανουαρίου έχουν τετραπλασιαστεί οι μηνιαίες αποδοχές των σπουδαστών στις ανώτατες στρατιωτικές σχολές, ενώ έχουν διπλασιαστεί αντίστοιχα οι μηνιαίες αποδοχές των σπουδαστών στις σχολές υπαξιωματικών με συνολικό κόστος 14,3 εκατομμύρια ευρώ.
Από τον Ιούνιο του 2024 έχει θεσμοθετηθεί ειδική αποζημίωση για τα πληρώματα των πλοίων στόλου, ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ, και ειδική αποζημίωση για το σύνολο του προσωπικού που μετέχει σε ειδικές αποστολές, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ. Ενα σύνολο 40 εκατομμυρίων που στόχο έχει να δημιουργηθούν ισχυρά κίνητρα προσέλκυσης νέων.
«Θέλουμε τα στελέχη μας να ζουν περήφανα, όπως περήφανη είναι για αυτές και για αυτούς η Πατρίδα. Τα στελέχη μας δεν επιτρέπεται να διάγουν σε “έντιμη πενία”», επεσήμανε με νόημα ο υπουργός.
Ενα ακόμα κίνητρο αναμένεται να αποτελέσει και το γεγονός της κατασκευής κατοικιών για κάθε στέλεχος και την οικογένειά του που μετατίθεται από την υπηρεσία στα σύνορα. Ηδη κατασκευάζονται 1.000 κατοικίες στα νησιά του Αιγαίου και στη Θράκη και θα είναι έτοιμες το 2026, ενώ δρομολογείται η κατασκευή επιπλέον 4.000 κατοικιών έως το 2030. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και μετά, με στόχο την κατασκευή 1.000 κατοικιών κάθε χρόνο.
Η «Ατζέντα 2030».
«Η μεταρρύθμιση με τον κωδικό “Ατζέντα 2030” που εφαρμόζουμε αλλάζει ριζικά τις Ενοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Σκοπός είναι η θωράκιση της Ελλάδας απέναντι σε κάθε απειλή. Η αλλαγή αφορά τα πάντα.
Τη δομή και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Την απόκτηση σύγχρονων μέσων και σύγχρονων οπλικών συστημάτων.
Τη διαμόρφωση ενός νέου, απολύτως διαφοροποιημένου δόγματος αποτροπής.
Την εισαγωγή της καινοτομίας στις Ενοπλες Δυνάμεις, με τη νέα Διεύθυνση Καινοτομίας και το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το ΕΛΚΑΚ. Τη δημιουργία νέας γενιάς επικοινωνιών με την πρόσκτηση επικοινωνιακού δορυφόρου.
Τη δημιουργία νέου συστήματος Command & Control με τεχνητή νοημοσύνη. Τη συμμετοχή του ελληνικού οικοσυστήματος επιχειρήσεων άμυνας με τουλάχιστον 25% στα νέα προγράμματα εξοπλισμών», τόνισε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε:
«Οπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες, οι Ενοπλες Δυνάμεις καθίστανται πλέον αναπτυξιακός μοχλός της οικονομίας. Παύουν να είναι απλώς καταναλωτής δημόσιου χρήματος. Το υστέρημα του έλληνα φορολογουμένου μετατρέπεται σε start up προηγμένης τεχνολογίας και όχι σε κατανάλωση σε κυλικεία στην περιφέρεια άχρηστων στρατοπέδων».