Βουλή: Τέλος στην προανακριτική – Με απόφαση της πλειοψηφίας παραπέμπεται ο Χρήστος Τριαντόπουλος

Μέσα σε κλίμα αντεγκλήσεων και σφοδρών αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης η προανακριτική επιτροπή της Βουλής αποφάσισε πριν από λίγο αυτό που όλοι ανέμεναν: να ολοκληρώσει τις εργασίες της χωρίς να προχωρήσει στην ανακριτική διαδικασία και να παραπέμψει τον εγκαλούμενο πρώην υπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο στο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να ελέγξει την κατηγορία.

Πλέον με απόφαση της η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά στις 7 του Απρίλη προκειμένου να συζητήσει τις πορισματικές αναφορές των κομμάτων (όποια καταθέσουν), να συντάξει το πόρισμα και να το καταθέσει στην Ολομέλεια.

Στη συνέχεια, θα εγγραφεί σε ειδική ημερήσια διάταξη η συζήτηση του πορίσματος το οποίο θα επικυρωθεί με τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι στην επιτροπή έφτασε και εξώδικη δήλωση στήριξης της κατηγορίας από τη Μαρία Καρυστιανού.

Συγκεκριμένα, οι εργασίες της προανακριτικής ξεκίνησαν με την ανάγνωση του υπομνήματος Τριαντόπουλου, ο οποίος -μέσα σε τρεις παραγράφους- δήλωσε πως είναι αθώος αλλά και πως επιθυμεί η υπόθεση του να ελεγχθεί από το δικαστικό συμβούλιο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν σύσσωμα να προηγηθεί της ανάγνωσης ψηφοφορία για την κλήση περισσοτέρων μαρτύρων -έμμεση προσπάθεια να συνεχιστούν οι εργασίες της επιτροπής- πρόταση όμως που απορρίφθηκε από το προεδρείο χωρίς καν να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία.

Στο σημείο μάλιστα εκείνο αποχώρησαν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Γαβρήλου και Γ. Παπαηλιού οι οποίοι σε δηλώσεις τους έκαναν λόγο για κίνδυνο ακυρότητας της διαδικασίας επειδή η επιτροπή δεν προχώρησε στον προβλεπόμενο έλεγχο της υπόθεσης.

«Δεν είναι δυνατόν να ακουστεί το υπόμνημα του ελεγχόμενου πριν από την κατάθεση μαρτύρων. Ζητάμε να τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημα να προσέλθουν οι μάρτυρες. Αλλιώς η διαδικασία παραβιάζει το Σύνταγμα, το Νόμο περί ευθύνης υπουργών και τον κανονισμό της Βουλής. Και τίθεται ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας και ποινικών ευθυνών των μελών της επιτροπής που εμποδίζουν τη προανακριτική να επιτελέσει το έργο της», ανάφεραν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόλις κατέστη σαφές πως η πλειοψηφία δεν επιθυμεί να θέσει σε ψηφοφορία την κλήση μαρτύρων και αφού η εισηγήτρια της ΝΔ, Κ. Καραμπατσώλη πρότεινε η επιτροπή να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να παραπέμψει επί της ουσίας την υπόθεση στο ειδικό δικαστήριο, οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης εντάθηκαν με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι της Νέας Αριστεράς και της Νίκης.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει το υπόμνημα Τριαντόπουλου, απόδειξη κυνισμού και δειλίας, ενώ προειδοποιεί πως διαπράττεται το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας. «Αν η κυβερνητική πλειοψηφία πιστεύει ότι ο κ. Τριαντόπουλος δεν έχει καμία ευθύνη, όπως άλλωστε και ο ίδιος ισχυρίζεται, αλλά παρ´ όλα αυτά αποφασίσει να του ασκήσει ποινική δίωξη, τότε διαπράττεται κατάχρηση εξουσίας».

«Οφείλει να εξηγήσει με ποια νομική βάση στέλνει στο δικαστικό συμβούλιο, έναν αθώο», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και προσθέτουν: «η παραίτηση του κ. Τριαντόπουλου από τα δικαιώματά του ενώπιον της επιτροπής δεν μπορεί να στερήσει την επιτροπή από τις αρμοδιότητές της. Αντίθετα, η εξέταση κρίσιμων νέων στοιχείων, όπως το email του κ. Τριαντόπουλου, καθιστά επιβεβλημένη τη συνέχιση της διαδικασίας και την εξέταση μαρτύρων. Γι’ αυτό και καταθέσαμε κατάλογο μαρτύρων που πρέπει να κληθούν ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής.

Η προσβολή των θεσμικών διαδικασιών, η κυβερνητική στρατηγική αποφυγής λογοδοσίας και η συγκάλυψη συνεχίζονται».