Είναι μακριά ακόμα μια κατάπαυση πυρός, λέει ο διεθνολόγος Δ. Δημόπουλος για Ουκρανία
Είναι μακριά ακόμα μια κατάπαυση του πυρός, μια συμφωνία στο Ουκρανικό, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο διεθνολόγος-γεωπολιτικός αναλυτής, Δημοσθένης Δημόπουλος.
Κληθείς από το ΚΥΠΕ για μια ανάλυση σχετικά με τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, ο κ. Δημόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πλέγμα των ζητημάτων σχετικά με το θέμα αυτό «δείχνει ότι ο δρόμος μπροστά μας για μια κατάπαυση του πυρός, για μια συμφωνία, είναι μακριά».
Αναφέρθηκε στη «μερική ομοφωνία» μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας για το πως προχωρούν μπροστά και στο ότι ΗΠΑ και Ρωσία δεν θέλουν ευρωπαϊκή παρουσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στην απροθυμία Ευρωπαϊκών χωρών να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, στην επιμονή του Κρεμλίνου για μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία και εκλογές για να διαπραγματευτεί με τις νέες αρχές, αλλά και στην στάση των Ευρωπαϊκών χωρών κατά της άρσης κυρώσεων κατά Ρωσίας, τη στιγμή που οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της μερικής εκεχειρίας συμφώνησε ότι θα προσπαθήσει να πιέσει για άρση κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο κ. Δημόπουλος σημείωσε την αλλαγή θέσης από πλευράς των ΗΠΑ στην αξίωση του Κρεμλίνου για εκλογές στην Ουκρανία πριν να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Την Παρασκευή, ο Ρώσος Προέδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε όπως η Ουκρανία τεθεί υπό μια μεταβατική κυβέρνηση για τη διοργάνωση εκλογών.
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, η δήλωση αυτή επαναλαμβάνει μια από τις πάγιες θέσεις του Κρεμλίνου ότι η Κυβέρνηση στην Ουκρανία αλλά και οι εκλεγμένοι θεσμοί σε αυτή δεν έχουν πλέον την νομιμοποίηση για να εκπροσωπούν τον Ουκρανικό λαό καθότι η θητεία των περισσοτέρων από αυτών έχει λήξει, και δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εκλογές για την εκλογή νέων εκπροσώπων σε διάφορες θέσεις και θεσμούς για να μπορέσουν να είναι μια κανονικά εξελεγμένη κυβέρνηση για να μπορέσει να διαπραγματευτεί μαζί της η Ρωσική κυβέρνηση. Σημείωσε ότι ο Λευκός Οίκος απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο αφού η ουκρανική Κυβέρνηση είναι εκλεγμένη και ότι αυτό είναι και μια στροφή από πλευράς των ΗΠΑ, δεδομένου ότι μετά τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, την επόμενη ημέρα οι Αμερικανοί μιλούσαν ακόμη και για καθαίρεση του Ζελένσκι και να στείλει το Κίεβο κάποιον άλλον για να συνομιλήσει με τον Τραμπ.
Σχετικά με την Σύνοδο που συγκάλεσε στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν την Πέμπτη, σημείωσε ότι συμφωνήθηκε όπως Γαλλία και Βρετανία θα είναι οι αντιπρόσωποι της Ευρώπης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο οποίο, όμως, «δεν τους θέλουν ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Ρώσοι». «Προφανώς οι Ουκρανοί θέλουν κάποιον που θα είναι στο πλευρό τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Δημόπουλος, εκφράζοντας όμως τη θέση ότι από τη στιγμή που δεν θέλουν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι δεν είναι σίγουρο ότι θα συμπεριληφθούν Γαλλία και Βρετάνια στις διαπραγματεύσεις όταν και εφόσον γίνουν αυτές.
Αναφέρθηκε ακόμη σε «μερική ομοφωνία μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας για το πως προχωράμε». Σημείωσε ότι πολλές χώρες δεν προτίθενται να στείλουν στρατιώτες, ενώ και οι ίδιοι οι Βρετανοί – ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έκανε πιο συγκεκριμένες δηλώσεις από τον Μακρόν, «και εκεί που είχαμε ξεκινήσει από μια δυτική δύναμη των 200,000 στρατιωτών την οποία ζήτησε ο Ζελένσκι για να απωθήσουν και να αποτρέψουν μια μελλοντική ρωσική εισβολή, πήγαμε στις περίπου 30,000 που πρότεινε στον Τραμπ ο Στάρμερ τον Φεβρουάριο και φτάσαμε στα μέσα Μάρτιου ο Στάρμερ να μιλά για μια δύναμη 10,000», είπε ο κ. Δημόπουλος.
Σημείωσε δε ότι ο Στάρμερ δήλωσε ότι αυτή η δύναμη θα πρέπει να έχει αμερικανικά εχέγγυα, δηλαδή να μπορούν οι Αμερικανοί να εγγυηθούν την ασφάλεια αυτής της δύναμης. O δε Μακρόν δήλωσε «με η χωρίς Αμερικάνους», είπε. «Βλέπουμε στην ίδια σύνοδο Στάρμερ και Μακρόν να δίνουν διαφορετικά μηνύματα για το ίδιο ακριβώς πράγμα», πρόσθεσε.
Δηλαδή, σημείωσε, μειώνονται τα νούμερα, γιατί δεν υπάρχουν ούτε χώρες πρόθυμες να στείλουν ικανοποιητικό αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων «και ούτε μπορούν Βρετανία και Γαλλία να στείλουν τέτοιο μέγεθος δυνάμεων γιατί δεν έχουν ούτε το ανθρώπινο δυναμικό ούτε τον εξοπλισμό».
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, «οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν τα όρια των ικανοτήτων τους αριθμητικά και από άποψης εξοπλισμού, και πολιτικής, γιατί όσο συζητάμε και γίνεται πιο υπαρκτή η ιδέα να πάνε στρατεύματα στην Ουκρανία προκύπτουν και προβλήματα, όπως με τί κανόνες εμπλοκής, τί θα κάνουν αν τους επιτεθούν οι Ρώσοι, πως θα απαντήσουν», είπε. Είναι πολλά ερωτήματα τα οποία «υποτίθεται ότι θα απαντηθούν στις επόμενες εβδομάδες», είπε.
Σημείωσε ακόμη ότι «έχουμε φύγει από μια ευρωπαϊκή απάντηση πλέον» και αναφερόμαστε σε απάντηση «κάποιων χωρών της Ευρώπης και κάποιων τρίτων χωρών του δυτικού κόσμου».
Επίσης σημαντικό, σημείωσε ο κ. Δημόπουλος, είναι ότι στην Σύνοδο στο Παρίσι υπήρξε η δήλωση ότι οι χώρες δεν πιστεύουν ότι είναι η ώρα να υπάρξει ανακούφιση ως προς τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας «το οποίο είναι κάτι που πάει κόντρα με τις ΗΠΑ και αυτό που συμφώνησαν με τη Ρωσία ότι στο πλαίσιο της μερικής εκεχειρίας, θα εργαστεί και προσπαθήσει να πιέσει για άρση κυρώσεων ΕΕ κατά της Ρωσίας».
«Ουσιαστικά θέτει το όλο εγχείρημα της εκεχειρίας ακόμη σε πιο δύσκολη πορεία επίτευξης και τήρησης», σημείωσε.
Αναφερόμενος και σε αλληλοκατηγορίες Ρωσίας και Ουκρανίας ότι δεν τηρείται η μερική εκεχειρία, είπε ότι τίθεται και το ζήτημα ποιος ελέγχει ότι όντως τηρείται η συμφωνία.
Για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ζελένσκι ότι «θα πεθάνει ο Πούτιν σύντομα» ζητώντας από τις ΗΠΑ να μην υποχωρήσουμε στις απαιτήσεις του Κρεμλίνου, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι στις χώρες όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ οι οποίες έχουν παγκόσμια συμφέροντα όχι μόνο τοπικά, «η ηγεσία τους δεν έχει ιδιαίτερη σημασία» αφού οι στρατηγικές τους στοχεύσεις δεν αλλάζουν, αν φύγει ο Πούτιν και μπει κάποιος άλλος στην θέση του.
Όσον αφορά στο μέτωπο, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι υπάρχουν ουκρανικές πληροφορίες ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται για νέες επιθέσεις «κατά μήκος πλέον των συνόρων αυτή τη στιγμή». Είπε ότι τις τελευταίες ημέρες μετά την αποχώρηση των Ουκρανών από την Σούτζα και την περιοχή του Κουρκσκ, «το μέτωπο έχει σταθεροποιηθεί κάπως». «Προελαύνουν οι Ρώσοι αλλά με πολύ αργότερο ρυθμό», είπε, εκφράζοντας τη θέση ότι αυτό δείχνει ότι τα πολεμοφόδια και οι δυνάμεις που διέθετε η Ουκρανία για να κρατήσει αυτό τον μικρό θύλακα στο Κουρσκ «επηρέαζε αρνητικά το σύνολο του μετώπου». «Σπαταλούσαν εκεί χωρίς λόγο δυνάμεις και πολεμοφόδια τα οποία αν είχαν κατανεμηθεί στο υπόλοιπο θέατρο επιχειρήσεων θα μπορούσε να είχε σταματήσει η να έχει καθυστερήσει περισσότερο την προέλαση των Ρώσων», είπε.