Εκδήλωση για τη Μεσογειακή φώκια «Ένα εμβληματικό είδος της Μεσογείου – Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον»
Η αξία της συλλογικής επιστημονικής προσπάθειας και της διαχρονικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για την επιβίωση της Μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) στην περιοχή, η οποία θεωρείται το πλέον απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης, αναδείχθηκε σε εκδήλωση με τίτλο «Ένα εμβληματικό είδος της Μεσογείου – Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο Cap St Georges Hotel & Resort, στην Πέγεια.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από την αναγκαιότητα προστασίας του εμβληματικού αυτού είδους, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Κύπρου και της Μεσογείου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δρ Πάνος Δενδρινός, Πρόεδρος της Οργάνωσης για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm), ο οποίος παρουσίασε την ιστορική διαδρομή της παρουσίας του είδους στον Ακάμα, τεκμηριώνοντάς την με αρχειακό υλικό και σπάνιες φωτογραφίες που απεικονίζουν κατοίκους της περιοχής με φώκιες τις προηγούμενες δεκαετίες. Η παρέμβασή του ανέδειξε την αξία της συλλογικής επιστημονικής προσπάθειας και της διαχρονικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για την επιβίωση της φώκιας στην περιοχή.
Εκ μέρους της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρίας Παναγιώτου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Ανδρέας Γρηγορίου, ο οποίος εξήρε τη συμβολή του Προγράμματος Παρακολούθησης της Μεσογειακής Φώκιας που υλοποιείται από το Υπουργείο και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών. Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην αύξηση του πληθυσμού του είδους στην Κύπρο, ο οποίος από μόλις 7-10 άτομα το 2010 ανέρχεται σήμερα σε 20-22, με τεκμηριωμένες γεννήσεις σχεδόν σε ετήσια βάση.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Γρηγορίου στην επιτυχή επιστροφή της φώκιας «Παναγής» στις κυπριακές θάλασσες, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με την επιχείρηση διάσωσής του.
«Το ορφανό φωκάκι διασώθηκε από την Κυπριακή Ομάδα Παρακολούθησης και μεταφέρθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Ελλάδα, στο Κέντρο περίθαλψης της οργάνωσης MOm», είπε.
«Χάρη στην απαραίτητη φροντίδα από τα έμπειρα στελέχη της ΜΟm καθώς και του κτηνιατρικού τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Παναγής κατάφερε να αναπτυχθεί και να ανακτήσει τις δυνάμεις του επιστρέφοντας χθες – υγιής και δυνατός – στα νερά της πατρίδας μας», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, η ιστορία του Παναγή είναι μια ιστορία ελπίδας. Μια απόδειξη ότι η φύση μπορεί να ανακάμψει, όταν της δώσουμε χώρο, φροντίδα και προστασία.
Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Ακάμα αναγνώρισε τη σπουδαιότητα της Μεσογειακής φώκιας για την οικολογική ισορροπία της περιοχής, χαρακτηρίζοντας την παρουσία της στις ακτές του Ακάμα ένδειξη περιβαλλοντικής υγείας. Επανέλαβε τη δέσμευση του Δήμου στην υποστήριξη δράσεων παρακολούθησης, ευαισθητοποίησης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος και ευχαρίστησε θερμά όλους τους συνεργάτες και συντελεστές της εκδήλωσης.
Παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποίησαν και τα μέλη της Ομάδας Παρακολούθησης της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο, Χάρης Νικολάου, Μελίνα Μάρκου και Γιάννης Ιωάννου, παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τα ενδιαιτήματα, τις απειλές που αντιμετωπίζει το είδος και τις εν εξελίξει δράσεις διαχείρισης. Επιβεβαίωσαν ότι ο πληθυσμός της φώκιας στην Κύπρο βρίσκεται σε σταθερή άνοδο, γεγονός που αποδίδεται στις στοχευμένες παρεμβάσεις του Υπουργείου και στη διαρκή επιστημονική τεκμηρίωση.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, το παρών τους έδωσαν η Διευθυντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών Μαρίνα Αργυρού, η Διευθύντρια του ΓΤΠ Αλίκη Στυλιανού, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Σάββας Ιεζεκιήλ, η Διευθύντρια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο Υπουργείο Οικονομικών Ανθούλα Χαραλάμπους Σαββίδη και ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Υπουργού Γεωργίας και ανέδειξε, για ακόμη μία χρονιά, τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης, της συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών, κρατικών και τοπικών φορέων, καθώς και της ενημέρωσης της κοινωνίας για την αναγκαιότητα διατήρησης της φυσικής κληρονομιάς της Κύπρου.