
Η νέα συνθήκη κοινωνικής πίεσης, δημοσκοπικής φθοράς και αντιπολιτευτικού «πυρ ομαδόν» για τα Τέμπη οδηγεί το Μέγαρο Μαξίμου σε αναγκαστική αναπροσαρμογή της ρητορικής και του στρατηγικού προσανατολισμού της κυβέρνησης. Οι στόχοι της είναι δύο, παράλληλοι και απαιτούν διαφορετικές κινήσεις. Από τη μία έχει ανάγκη να μιλήσει πειστικά στους πολίτες, χωρίς άλλα επικοινωνιακά λάθη, με την ελπίδα να εκτονωθούν σταδιακά η δυσαρέσκεια και η αμφισβήτηση των προθέσεων, της ικανότητας και των χειρισμών της μετά το δυστύχημα. Από την άλλη νιώθει ότι πρέπει να κλιμακώσει απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους της, επιχειρώντας αποδόμηση των αιτιάσεών τους περί «δόλου» και «απονομιμοποίησής» της στην κοινωνία.
Μετά την παραδοχή ότι τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στη δεύτερη μαύρη επέτειο της σιδηροδρομικής τραγωδίας αποτελούν τομή στον χρόνο, η κυβερνητική προτεραιότητα είναι μία: να γίνονται αποτελεσματικές κινήσεις στην κατεύθυνση του «δεν υπάρχει» διάθεση συγκάλυψης ευθυνών ή και προσώπων. Μαρτυρούν ακριβώς το ίδιο οι παραιτήσεις δύο κυβερνητικών στελεχών – του Χρήστου Τριαντόπουλου και του Βασίλη Παπαγεωργίου – σε διάστημα μίας ώρας, η θετική ψήφος της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Τριαντόπουλο, η οποία θα τρέξει «για όσο χρόνο χρειαστεί», καθώς και το αναμενόμενο κυβερνητικό «ναι» στην άμεση εκκίνηση της τριήμερης συζήτησης μόλις κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας, χωρίς μετατροπή της σε συζήτηση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Μαρτυρούν ότι στο πλαίσιο διαχείρισης του νέου τοπίου είναι θεμελιώδες για τον Πρωθυπουργό να καταδείξει ότι δεν θα υπάρξει νέα σκιά.
Εξ ου και παραιτήθηκαν πρώτα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και έπειτα ο υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο και τότε υφυπουργός στον Πρωθυπουργό. Ο πρώτος, ο Βασίλης Παπαγεωργίου, είχε αναλάβει το πόστο του γενικού γραμματέα από την ημέρα ίδρυσης του υπουργείου τον Αύγουστο του 2021. Είναι ένα από τα πρόσωπα στα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για το «μπάζωμα» εδώ και επτά μήνες, από τον περασμένο Ιούλιο. Ο χρονισμός της παραίτησής του, άρα, λέει πολλά, όσο κι αν κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι δεν πρόκειται για καρατόμηση, μιλώντας για «λόγους ευθιξίας», ενώ και ο ίδιος υποστήριξε ότι «πρωταρχικός σκοπός» είναι η διευκόλυνση του έργου της Ελληνικής Δικαιοσύνης. «Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποδείξω ότι καμία ευθύνη δεν είχα ως προς τις τυχόν επιχειρησιακές πράξεις ή παραλείψεις που αφορούν το πεδίο του δυστυχήματος» ανέφερε. Ο δεύτερος, ο Τριαντόπουλος, θα ελεγχθεί πλέον στην Προανακριτική και, όπως είχε προαναγγείλει εδώ και δύο εβδομάδες, ανακοίνωσε την παραίτησή του μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, αρνούμενος οποιαδήποτε εντολή για αλλοίωση του χώρου της τραγωδίας.
Παρέμβαση από Σαμαρά
Στο μεταξύ, προεξοφλείται κοινοβουλευτική παρέμβαση και από τον Αντώνη Σαμαρά κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε πάρει αιχμηρή θέση προ ημερών, δηλώνοντας πως «είναι δικαίωμα των χαροκαμένων συγγενών των παιδιών που χάθηκαν να μάθουν την αλήθεια και να τιμωρηθούν οι ένοχοι» και «είναι δικαίωμα των πολιτών να συμπαρασταθούν στα αιτήματα αυτών των συνανθρώπων μας και να απαιτήσουν ασφαλείς συνθήκες στις συγκοινωνίες». Υστερα από τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση μετά τις πλατείες της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προετοιμαστεί για ομιλία στις 11 σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, που θα ξεκινήσει κανονικά και κατά τη διάρκειά της θα κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας.
Ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ανακοινώσει πρωτοβουλίες, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, έχοντας ορίσει τον σιδηρόδρομο ως «σύμβολο της μάχης» για ένα καλύτερο κράτος, το οποίο άλλωστε επανέρχεται στον πυρήνα της πολιτικής σύγκρουσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επιδιώξει την εκκίνηση συζήτησης σε βάθος ως προς την αξιολόγηση και το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων εν όψει και της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνουν την ανάγκη για παρεμβάσεις στον ΟΣΕ κατά το μοντέλο ΔΕΗ και ΕΦΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, η δέσμη παρεμβάσεων με φόντο την προσωπική δέσμευση του Μητσοτάκη για «άρτια και ασφαλή» γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη έως το 2027 θα εξελιχθεί με ανοιχτό τον σιδηρόδρομο, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.