
Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν από κοινού την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη ο κομισάριος του ΝΒΑ Ανταμ Σίλβερ και ο γενικός γραμματέας της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής μίλησαν για πρώτη φορά δημοσίως για το πλάνο επέκτασης του ΝΒΑ στην Ευρώπη. Μια συζήτηση που διαρκεί εδώ και χρόνια φαίνεται πως αρχίζει να μπαίνει σε φάση υλοποίησης.
Ο Σίλβερ πιστεύει ακράδαντα και το έχει δηλώσει πολλές φορές τελευταία ότι υπάρχουν τεράστιες εμπορικές και οικονομικές δυνατότητες στην Ευρώπη, που μένουν αναξιοποίητες. Υπολογίζει ότι από την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και από τη συμμετοχή επενδυτικών funds κυρίως από τη Μέση Ανατολή είναι εφικτή η άντληση εσόδων ύψους 3 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση.
Κάποιες πρώτες λεπτομέρειες του πλάνου επέκτασης έγιναν γνωστές στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας, υπάρχουν ωστόσο ακόμα πολλά σημεία που δεν έχουν διευκρινιστεί. Ο Ανταμ Σίλβερ έκανε λόγο για ένα πρωτάθλημα αποτελούμενο από 16 ομάδες, οι 12 εκ των οποίων θα είναι μόνιμες με το δικαίωμα συμμετοχής τους να θεμελιώνεται πιθανώς με τη μορφή franchising και όχι με κλειστό συμβόλαιο.
Οι άλλες τέσσερις θα αλλάζουν κάθε χρόνο σε μια προσπάθεια να μην ξεπεραστεί η κόκκινη γραμμή της FIBA, που θέλει οπωσδήποτε η νέα λίγκα να είναι συνδεδεμένη με τα εγχώρια πρωταθλήματα και να μην είναι εντελώς κλειστή. Η σύνδεση αυτή θα γίνεται μέσω του Basketball Champions League, το οποίο διοργανώνει η διεθνής συνομοσπονδία. Από αυτό θα προβιβάζονται οι τέσσερις ομάδες στο ΝΒΑ, όπως ανέφερε ο Ανδρέας Ζαγκλής.
Μέσω… ποδοσφαίρου
Οι 12 μόνιμες ομάδες θα είναι τοποθετημένες ως επί το πλείστον σε ευρωπαϊκές μητροπόλεις με μεγάλες αγορές, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, η Μαδρίτη. Θα είναι είτε καινούργιες ομάδες, που θα φτιαχτούν από επενδυτές οι οποίοι θα εμπλακούν στο εγχείρημα, είτε ομάδες που ήδη υπάρχουν και πρωταγωνιστούν στο μπάσκετ. Το ΝΒΑ κάνει ήδη τις επαφές του και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Πρόσφατα μάθαμε πως έγινε κρούση στην κρατική εταιρεία επενδύσεων του Κατάρ (QSI), που είναι ο βασικός μέτοχος της ποδοσφαιρικής Παρί Σεν Ζερμέν, και η απόκριση ήταν θετική. Ανάλογες κρούσεις είναι πιθανό να έχουν γίνει και σε άλλα μεγάλα ποδοσφαιρικά κλαμπ.
Από την άλλη είναι βέβαιο πως γίνεται προσπάθεια προσεταιρισμού ομάδων που αγωνίζονται αυτή τη στιγμή στην Ευρωλίγκα. Πρόσφατο δημοσίευμα της αμερικανικής ιστοσελίδας Athletic αναφέρει πως το ΝΒΑ εξετάζει σοβαρά τις περιπτώσεις των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, που είναι παγκόσμια brands, της Βιλερμπάν, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο βετεράνος σταρ των Σαν Αντόνιο Σπερς Τόνι Πάρκερ, και της Φενέρμπαχτσε, που έχει ως general manager τον Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι, έναν παράγοντα ο οποίος έχει δουλέψει για μια επταετία στο ΝΒΑ κι έχει σημαντικές διασυνδέσεις.
«Αυτό που με προσέβαλε όταν άκουσα τη συνέντευξη Τύπου ήταν η απουσία της λέξης Euroleague», σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής της, Παούλιους Μοτιεγιούνας, αποδεικνύοντας ότι το ΝΒΑ και η FIBΑ συνεργάζονται πια χωρίς να υπολογίζουν την Ευρωλίγκα. Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως αν το πλάνο της επέκτασης του ΝΒΑ στην Ευρώπη προχωρήσει, δύο πράγματα θα συμβούν: α) Η Ευρωλίγκα θα διαλυθεί και θα αφομοιωθεί από το BCL. Αυτό μπορεί να συμβεί αν έστω κάποιες από τις ομάδες της δεν υπογράψουν την επέκταση της συμφωνίας με τον κεντρικό χορηγό IMG για τα επόμενα 10 χρόνια και ουσιαστικά αποστατήσουν. Η συμφωνία αυτή ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, αλλά οι ομάδες έχουν δικαίωμα να την υπογράψουν ως το καλοκαίρι του 2026 και μέχρι στιγμής είναι πολλές αυτές που δεν έχουν υπογράψει. β) Η Ευρωλίγκα θα συνεχίσει τον δρόμο της αντικαθιστώντας τις ομάδες που θα φύγουν με άλλες (ακούγεται ήδη πως κάνει σχετικές επαφές με κλαμπ όπως η Βαλένθια και η νεοσύστατη Ντουμπάι BC) και οριστικοποιώντας ένα ακόμα σχίσμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ έπειτα από αυτό στις αρχές του 21ου αιώνα. Μένει σε αυτή την περίπτωση να φανεί με ποιον τρόπο θα μοιραστεί η πίτα και ποιος θα αντέξει.