Αναμφίβολα η παρουσία της στον Λευκό Οίκο στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε. Μιλάω για τη νέα πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα που μέσα από τη φλογερή της παρέμβαση, ενώπιον της ελληνικής Ομογένειας και πλάι στον Ντόναλντ Τραμπ, εξήρε τον ίδιο για τη δύναμή του καθώς και για την αγάπη του για τη χώρα μας με «τη σπουδαία ιστορία της και τη δημοκρατία της». Και πιάνοντας το νήμα από αυτή την αποστροφή της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, αρχίζει να ηχεί, ομολογώ, πιο ρεαλιστική μια πληροφορία μου σχετικά με τους σχεδιασμούς της να διοργανώσει, όταν με το καλό έρθει και αναλάβει καθήκοντα στην Ελλάδα, μια μεγαλεπήβολη, θα τολμούσα να πω, εκδήλωση. Για την οποία μου λένε πως προβλέπεται για φόντο το καλύτερο δυνατό φυσικό σκηνικό, που δεν είναι άλλο από την Ακρόπολη, ενώ, για τη λίστα με τους διεθνούς βεληνεκούς καλεσμένους, στα αφτιά μου έφτασε μέχρι και το όνομα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο άλλωστε είναι γνωστό πως η ίδια διατηρεί στενές σχέσεις. Επισημαίνω, άλλωστε, ότι μια πρόσκληση στον Τραμπ για επίσκεψη στην Ελλάδα ακόμη και το καλοκαίρι έχει ήδη φτάσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Ως προς την Γκίλφοϊλ, πάντως, για την ώρα προηγείται ο επίσημος διορισμός της και στη συνέχεια η καθιερωμένη διαδικασία της ακρόασης στο Κογκρέσο, οπότε η άφιξή της δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Μαΐου.
Δικαστικές αναταράξεις
Εντονες αναταράξεις και κλυδωνισμοί καταγράφονται στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης με σημείο αναφοράς την πρόσφατη παραγγελία της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα για τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου με φόντο τη γνωστή υπόθεση της Πολεοδομίας Ρόδου, όπου η απόφαση να αφεθούν όλοι οι κατηγορούμενοι ελεύθεροι προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων εντός και εκτός της τοπικής κοινωνίας του νησιού. Από την επόμενη κιόλας ημέρα, η μία μετά την άλλη οι δικαστικές ενώσεις και ο νομικός κόσμος διατύπωναν ευθείες ενστάσεις, θεωρώντας ότι με τέτοιου είδους ενέργειες πλήττεται η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών, διατυπώνοντας παράλληλα τη θέση ότι η κρίση τους στο πλαίσιο της άσκησης του δικαιοδοτικού τους έργου δεν υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο. Το αντεπιχείρημα από την πλευρά του Αρείου Πάγου ήταν ότι η κρίση του δικαστικού λειτουργού είναι εκ του Συντάγματος ανεξάρτητη, όχι όμως ανέλεγκτη, παραπέμποντας, για του λόγου το αληθές, και σε απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Δικηγόροι
καλούν Φλωρίδη
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη να ελέγξει πειθαρχικά την πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Και, θέτοντας ευθέως ζήτημα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, προαναγγέλλουν προσφυγή και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Θέση στο θέμα που έχει ανακύψει μαθαίνω πως έλαβε και η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απαρτίζεται – ως γνωστόν – από ανώτατους δικαστές ομοιόβαθμους με τους αρεοπαγίτες. Υπό αυτό το πρίσμα, η τοποθέτησή της έχει τη δική της αξία.
Και το ΣτΕ στον χορό
των διαφωνιών
Και τι λένε; Καταγράφουν τη διαφωνία τους και τον σοβαρό προβληματισμό τους για την επίπτωση που μπορεί να έχουν τέτοιες κινήσεις στο κύρος της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι είναι σύμφυτη με τη δικαστική ανεξαρτησία η αρχή ότι η κρίση του δικαστή κατά την άσκηση του δικαιοδοτικού του έργου δεν υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο. Γι’ αυτό, προσθέτουν οι δικαστές του ΣτΕ, η αρχή αυτή «δεν γνωρίζει εξαιρέσεις άλλες από τις περιπτώσεις όπου η (δήθεν) δικαιοδοτική κρίση ορισμένου δικαστή αποκαλύπτεται είτε ότι ήταν δόλια είτε ότι είναι προϊόν τέτοιας ακραίας αμέλειας ώστε να συνιστά κατ’ ουσίαν αδιαφορία για την εκδίκασή της. (…) Σχετικοποίηση της αρχής αυτής, η οποία, με την εξαίρεση ανώμαλων πολιτειακών καταστάσεων, παγίως μέχρι σήμερα εφαρμόζεται, με το εν λόγω περιεχόμενο, από τα αρμόδια εσωτερικά και διεθνή όργανα, θα έθετε σε σοβαρή διακινδύνευση την ύπαρξη του κράτους δικαίου και τη σταθερότητα της δημοκρατίας».
Ιστοσελίδα από τη Σακελλαροπούλου
Εχοντας αφήσει πίσω της τις ημέρες στο Προεδρικό Μέγαρο, η πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαθαίνω πως μία από τις πρώτες «ελευθερίες» που ανέκτησε από τον πρότερο βίο της είναι το… περπάτημα. Και δη στο κέντρο της Αθήνας αφού οι πληροφορίες μου λένε πως καθημερινά πηγαίνει στο νέο γραφείο της, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Σίνα, από το Μεταξουργείο, όπου διαμένει, με τα πόδια. Εκεί, στον τέταρτο όροφο, δέχεται ήδη επισκέψεις από παλαιούς συμβούλους, φίλους και συνεργάτες της, ενώ η ίδια επιμελείται πυρετωδώς το αρχείο της και μια νέα ιστοσελίδα που θα εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, και τα έργα και τις ημέρες της ως προέδρου του ΣτΕ.