Στις επιχειρηματικές ευκαιρίες μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών στους κλάδους της ενέργειας και της τεχνολογίας μέσα στο νέο, γρήγορα μεταβαλλόμενο, γεωπολιτικό και οικονομικό τοπίο εστίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο «Geopolitics, Connectivity and Energy Security» που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα από το αμερικανικό ινστιτούτο German Marshall Fund of the United States σε συνεργασία με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).
Ο Στάσσης, μιλώντας για τις προτεραιότητες της Ευρώπης για στρατηγική αυτονομία και ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, καθώς και τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, τόνισε την αξία των διατλαντικών εταιρικών σχέσεων και τον αντίκτυπό τους στην ευημερία των οικονομιών, τόσο στην Ευρώπη όσο και πέρα από τον Ατλαντικό, λέγοντας ότι το συνδυαστικό αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των ατομικών προσπαθειών. Ο πρόεδρος του Ομίλου ΔΕΗ περιέγραψε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται αναφέροντας ότι σε αυτή τη νέα εποχή ίσως χρειαστεί να επανεξεταστεί η διατλαντική συμμαχία μέσα από το πρίσμα των λύσεων που βασίζονται στις επιχειρήσεις και εξασφαλίζουν αμοιβαία οφέλη. Οι τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας προσφέρουν πρόσφορο έδαφος στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για επιχειρηματικές λύσεις με έμφαση στην ασφάλεια, την τεχνολογική καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη. Θύμισε ότι το 2022 οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με το απαραίτητο LNG για την αντιμετώπιση της κρίσης ασφάλειας εφοδιασμού και τόνισε ότι σήμερα η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων για να διασφαλίσουν ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής προόδου.
Το μέλλον
«Οι τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας καθίστανται κρίσιμοι ο ένας για τον άλλον. Η ενεργειακή ασφάλεια δεν αφορά πλέον απλώς την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους. Το μέλλον των διασυνδέσεων βρίσκεται πέρα από τις φυσικές υποδομές, δηλαδή τους αγωγούς και τα διασυνοριακά δίκτυα. Περιγράφοντας τις προκλήσεις που ήδη γίνονται εμφανείς σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τη σχέση προσφοράς-ζήτησης ενέργειας για data centers τόνισε ότι η ΔΕΗ μετασχηματίζεται στην εταιρεία ενέργειας του μέλλοντος που συνδυάζει την ενέργεια και την τεχνολογία σε «μία πράσινη powertech εταιρεία».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ομιλος ΔΕΗ ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός mega data center στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας όπου βρίσκονταν τα πρώην λιγνιτωρυχεία και, όπως ανέφερε αρχικά, το mega data center θα έχει χωρητικότητα 300 μεγαβάτ (MW) με δυνατότητα επέκτασης στο 1 GW.