
Μια δήλωση της Κατερίνας Μπατζελή το βράδυ της περασμένης Πέμπτης για τοξικότητα στο πινγκ-πονγκ ανακοινώσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τον Νίκο Παππά, σε γλώσσα που δείχνει να επιβεβαιώνει «ότι σε τραβάει από το δεξί πέτο κάποιος» (όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ), άναψε την πρώτη πραγματική σπίθα εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ από τις εσωκομματικές εκλογές και μετά. Με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, το Σάββατο ανακοινώθηκε η παραπομπή της πρώην υπουργού στην Επιτροπή Δεοντολογίας για εξηγήσεις – σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλου μαζί της, στο οποίο της τόνισε πως η δήλωση είναι προβληματική και πρέπει να διορθωθεί, χωρίς να της θέσει θέμα παραπομπής.
Η ανακοίνωση της παραπομπής δεν σήκωσε απλώς σκόνη ως προς το πολιτικό μήνυμα που θέλησε να στείλει η ηγεσία (αν, δηλαδή, είναι προειδοποιητική βολή για όσους διαφοροποιούνται δημόσια ή αν είναι ένας τρόπος να κλείσει το κεφάλαιο των συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε το προηγούμενο διάστημα), αλλά και εσωκομματικής λειτουργίας. Από το περιβάλλον Δούκα μίλησαν για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» όσον αφορά τις δημόσιες τοποθετήσεις που θολώνουν το στίγμα του κόμματος, με ειδικές αναφορές στους Παύλο Γερουλάνο, Αννα Διαμαντοπούλου, Δημήτρη Μπιάγκη και Θανάση Γλαβίνα. «Καλό θα είναι όσοι έχουν μείνει ακόμα στην περίοδο των εσωκομματικών εκλογών να κάνουν κι εκείνοι καμιά δουλειά στην ίδια κατεύθυνση», απάντησαν από τη Χαριλάου Τρικούπη σηκώνοντας το γάντι, με τους συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων να απαντούν πως «όντως, όλοι πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να μην ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα». Στις αιχμές ήρθε να προστεθεί και το στρατόπεδο του Παύλου Γερουλάνου, εκφράζοντας σαφή ενόχληση προς την πλευρά Δούκα για επιχειρήματα «από την Ομάδα Αλήθειας» – «δεν έχω μιλήσει ποτέ για συνεργασίες σε επίπεδο κορυφής. Μιλάω πάντα για διεύρυνση αμφίπλευρη στη βάση, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του Μητσοτάκη», ανέφερε χθες (ΕΡΤ).
Η εξέλιξη της παραπομπής
Η υπόθεση Μπατζελή έφερε στην επιφάνεια ένα κλίμα που σιγοβράζει στο ΠΑΣΟΚ και χωρίζει εκ νέου τα στρατόπεδα. Εν αναμονή της επιστροφής του Ανδρουλάκη από τις ΗΠΑ, πολλά θα κριθούν από την εξέλιξη της παραπομπής, καθώς οι τόνοι έχουν ανέβει, αλλά οι βασικοί παίκτες δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί δημόσια. Αν η κλήση στην ΕΔΕΚΑΠ αποδειχθεί προάγγελος διαγραφής για την πρώην υπουργό (η οποία, πάντως, δήλωσε πως είναι «εντός γραμμής», πως δεν προτίθεται «να γίνει Ιφιγένεια» και πως «θα συζητηθεί» το τι ειπώθηκε και με ποιον τρόπο για την παραπομπή της), τότε δεν είναι καθόλου βέβαιο πως το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί δεν θα μεγαλώσει – με βασικό σημείο συζήτησης την κομματική λειτουργία.