
Η χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια αποτελεί τον προορισμό με τη μεγαλύτερη ζήτηση από όλες τις χώρες της Μεσογείου για μεγάλα και πολύ μεγάλα σκάφη αναψυχής και το ίδιο αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο υστερεί σε μαρίνες και θέσεις ελλιμενισμού, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές η ζήτηση να μην μπορεί να καλυφθεί. Η σημασία του θαλάσσιου τουρισμού για την ελληνική οικονομία είναι αδιαμφισβήτητη, τονίσθηκε σε χθεσινή ημερίδα της Ενωσης Μαρινών Ελλάδος (ΕΜΑΕ). Ο θαλάσσιος τουρισμός περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως ο παράκτιος τουρισμός, η κρουαζιέρα και το γιότινγκ, οι οποίες συνεισφέρουν ουσιαστικά στην εθνική μας οικονομία ξεπερνώντας το 1,5% του ΑΕΠ και τις 40.000 θέσεις εργασίας.
Οι μαρίνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της δραστηριότητας, προσφέροντας θέσεις ελλιμενισμού και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για επαγγελματικά και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, όπως εξηγήθηκε στην ημερίδα, όπου παρουσιάσθηκε η μελέτη με τίτλο «Προτάσεις για την ανάπτυξη δικτύου τουριστικών λιμένων στην Ελλάδα» από τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεώργιο Κ. Βαγγέλα, την οποία συνυπογράφει ο καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Πειραιώς Θάνος Πάλλης. Η μελέτη, εκτός από την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στοχεύει στη χαρτογράφηση προτεινόμενων περιοχών της Ελλάδας για την ανάπτυξη νέων τουριστικών λιμένων και υποδομών με σκοπό την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού στη χώρα. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Μαρινών Ελλάδας Σταύρος Κατσικάδης εξήγησε μιλώντας στην ημερίδα ότι η προστιθέμενη αξία των μαρινών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 6 άμεσες και 100 έμμεσες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ναυτιλιακών Ενώσεων, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για τέλη ελλιμενισμού, επιπλέον 5 έως 10 ευρώ ξοδεύονται σε γενικές προμήθειες, καύσιμα, επισκευές, συντήρηση, φορολογία, μισθοδοσία και υπηρεσίες πρακτόρευσης. Η μέση τουριστική δαπάνη των επισκεπτών με σκάφη στις μαρίνες είναι περίπου 5 φορές μεγαλύτερη από τη μέση τουριστική δαπάνη των επισκεπτών του ξενοδοχειακού τουρισμού.
Ωστόσο, όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις όλων σχεδόν των ομιλητών, απαιτούνται κίνητρα και μείωση της γραφειοκρατίας προκειμένου να αναπτυχθούν νέες σύγχρονες μαρίνες στη χώρα που να καλύψουν τη ζήτηση. «Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων. Γρήγορη αδειοδότηση, απλές διαδικασίες, λιγότερες υπηρεσίες, κεντρικός συντονισμός. Η πρόσφατη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων χωρικού σχεδιασμού των τουριστικών λιμένων που βρίσκονται σε οργανισμούς λιμένων και ζώνες λιμένων, από το υπουργείο Τουρισμού στο υπουργείο Ναυτιλίας, σημαίνει την έναρξη μιας νέας εποχής για τη χωροθέτηση και λειτουργία των μαρινών και καταφυγίων που υπόκεινται στη νέα διάταξη» επεσήμανε ο κ. Κατσικάδης.